Kahramanmaraş İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ökkeş Buğra Dalkıran, Kanal Maraş TV'nin sorularını yanıtlayarak, 6 Şubat depreminin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yaptırılan mikro bölgeleme zemin etüt raporunu değerlendirdi. Dalkıran, özellikle imar planları, mikro bölgeleme, ve zemin etütü konularında yaşanan aksaklıkları eleştirdi.

Bölgede yaşanan imar hataları ve zemin sorunlarına dikkat çeken Dalkıran, özellikle deprem sonrasında yapılan mikro bölgeleme çalışmalarının ardından ortaya çıkan durumu değerlendirdi.

"DEPREMDEN ÖNCE 10 KAT"

Dalkıran, "Bu bölge bakanlık tarafından depremden sonra rezerv alanı ilan edildi biliyorsunuz. Öncesinde zemin artı 9 zemin artı 10 yani yaklaşık 10 kat ortalamalı binalar mevcuttu bu bölgede. Tabii deprem sonrasında birçok bina yıkıldı. Ciddi can kayıpları da verdik bu bölgede." diyerek, imar planı çalışmalarına vurgu yaptı.

"DEPREMDEN SONRA ZEMİN +4 KAT"

Buğra Dalkıran, mikro bölgeleme çalışmalarının depremden sonra yapıldığını belirterek, "Biliyorsunuz deprem sonrasında Kahramanmaraş'ta bir mikro bölgeleme çalışması yapıldı, bakanlık bünyesinde gelişti bu çalışma. Mikro bölgeleme sonrasında da bu bölgelerin aslında hep daha önceden de belirttiğimiz gibi zemin artı 4 olması gerektiğini bakanlık tarafından da resmi olarak bildirildi. Şimdi rezerv konutlarda zemin artı 4 olarak burada inşa ediliyor." şeklinde konuştu.

"BU BÖLGEDE 10 KATLI YAPILAŞMAYA İZİN VERİLMEYECEKTİ"

İmar sürecinin 90'lı yıllarda başladığını belirten Dalkıran, "Tabii buranın imar süreçleri 90'lı yıllarda başladı. Mikro bölgeleme çalışması ellerinde herhangi bir bilimsel veri olmadan yapıldı. Zaten bilimsel bir veri olsaydı bu bölgede bir 10 katlı yapılaşmaya izin verilmeyecekti aslında. O dönemlerden başlayan bir hatalar silsilesi var imar çalışmasında. Sadece Dumlupınar diye düşünmemek lazım buna Hayrullah, Dumlupınar aşağı Şazibey keza Yenişehir'in bir kısmı İsmet Paşa'nın alt kısımları yani bölgenin tamamında aslında bir zemin problemi olduğunu hepimiz görüyoruz." diye konuştu.

"İMARIN İLK DÜĞMESİ YANLIŞ İLİKLENDİ"

Kahramanmaraş'ın genel zemin sorunlarına da değinen Dalkıran, "En basit gördüğünüz üzere bir yer altı suyu sıkıntısı var bölgede. Alüminyum olması tarımsal alanlar olması da ayrı bir handikap biliyorsunuz bölge için. Dolayısıyla ilk düğmeyi yanlış ilikleyerek başladığımız bir imar sürecinde faturasını ödüyoruz ne yazık ki vatandaşlar olarak." ifadelerini kullandı.

"CAN KAYIPLARININ SORUMLULARI KİM?"

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı, kentsel dönüşümün gerekliliğine de vurgu yaparak, "Tabii olaya bütünsel bakmak lazım. İmar planlarının altlığıdır aslında mikro bölgeleme çalışmaları. Dolayısıyla mevcut bir imar planında bir bütünsel mikro bölgeleme yapmak çok akıllıca değil, sonuçta yapılaşma tamamlanmış. Yapılaşması tamamlanmış yerlerde aslında en büyük önlemlerden birisi biliyorsunuz kentsel dönüşümdür. Kentsel dönüşümün Kahramanmaraş'ta ne kadar uygulandığına veya Türkiye'de ne kadar karşılık bulduğuna baktığımızda da ne yazık ki ana arterler üzerinde kentsel dönüşümlerimizi biz Türkiye genelinde sağladık ama çok fazla ticari değeri olmayan çok fazla ekonomik kazanç elde edilmeyecek birçok parselimizde eski haliyle ne yazık ki kaldı. Dolayısıyla depremde de biz bu binaların yıkıldığını birebir şahit olduk. Aslında kentsel dönüşümü biz bir fiil bütün binaları içerebilecek şekle sokmak zorundayız sistemsel olarak. Ana arterlerdeki binalara dönüştürmemizin tabii ki oradaki oturan vatandaşlara çok faydası olacaktır ama arka parsellerdeki hak kayıplarının veya can kayıplarının şu anda sorumlularıı kim onu da sorgulamak lazım onu da bir daha masaya yatırmak lazım" dedi.

Son olarak mikro bölgeleme çalışmalarının deprem üretmeyen fayları da tespit ettiğini ancak uygun olmayan alanlar konusundaki raporun henüz tamamlanmadığını belirten Dalkıran, "Deprem sonrasında yapılan mikro bölgelemede aslında çok deprem üretmeyen fayların da tespiti gerçekleşti. Bu faylar bilim adamları tarafından tartışılıyor tabi konunun disiplinleri bu konuda daha doğru bilgiler verecektir. Ama büyükşehir belediye başkanının katkılarıyla bu çalışma başlatıldı, koordinasyonunda da kendisi var. Çünkü uygun olmayan alanlar diye bir Kahramanmaraş'ın önünde ciddi bir sorun var. 

"YIKIMLARIN GERÇEK SEBEBİ ZEMİN"

Dolayısıyla bu bölgede aslında imara kapatılmış ciddiye alanlar vardı bu faylardan ötürü. Aslında buradaki yıkımların gerçek sebebinin zemin olduğunu hepimiz biliyorduk esas sorunun zemin olduğunu hepimiz biliyoruz şu anda. Uygun olmayan alanlar noktasında da önümüzdeki günlerde kesinlikle açıklanacaktır, henüz rapor sonuçlandırılmadı diye biliyorum çalışma devam ediyor. İnşallah önümüzdeki günlerde güzel haberler alırız, bu uygun olmayan alanların aslında mevcut haklarının korunması noktasında devam edeceğini düşünüyorum." ifadelerinde bulundu.

Editör: Serkan KARAASLAN