Yakın bir zamandan beri asırlardır sırtımızı yaslayıp, eteklerinde barındığımız Ahır Dağı’nın ismine yönelik bir kısım ağızlarda yeni bir ifade tarzı karşımıza çıkmaktadır.

Son dönemlerde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve bazı insanlar tarafından sıkça kullanılmaya zorlanılan "Ahir Dağı" ismi Kahramanmaraş'ta yeni bir tartışmaya yol açtı.

Bununla birlikte Kahramanmaraş tarihini yakından araştıran isimler Kanal Maraş aracılığıyla konuya açıklık getirdiler.

Cerit Türkmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cerithan Osman İncecik yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Kahramanmaraş'ın Türkmen Diyarı olduğunu tapusu olan Ahır Dağı'mızın belediyemizin ve bazı sivil toplum kuruluşlarının ismini ısrarla Ahir olarak değiştirmesi üzerine bugün burada bulunuyoruz. Burada ağır Dağı üzerinde durmamızın ve bu konuyu ısrarla gündeme getirmemizin ve halkımızı bu konuda bilinçlendirmek üzere Kahramanmaraş'ta Yörük Türkmenler adına bir araya geldik. Bir bölgeyi fethettiğinizde o bölgede farklı milletler vardır. Nitekim Kahramanmaraş'ta biz fethedene kadar bizden önce farklı medeniyetler yaşamıştır. Bizim ecdadımız burayı bayındır hale getirip fethettikten sonra bu dağın ismini daha öncesinde Şir Dağı olan dağın ismini ahır olarak değiştirmiştir ve Ahır dağı olarak da halkımız bilmektedir. Bu da ahırda denmesinin en büyük sebebi de dağın eteklerinde bulunan Türkmenlerin, hayvanlarının barınaklarından kaynaklanan Ahır isminden gelmektedir. Ve şunu da eklemeliyiz ki Kahramanmaraş'ımız tarihte Türkmeneli Türkmen Diyarı diye geçmektedir. Kaldı ki Maraş İsmi bile Türkçe değilken, şehrimizde Türk tek Türkçe isim olan milletimize mal olmuş. Bu bölgede yaşayan Yörük Türkmenlerin kültürünün bir parçası olan ahır ismini de değiştirirsek biz Maraş'ımıza nasıl Türkmen Yurdu diyeceğiz nasıl Türkmen Diyarı diyeceğiz. Bugün Cerit Türkmenleri Dernek başkanı olarak ben de bu konuyu gündeme getirmek istedim. Şehrimizin ileri gelen yetkililerinden bu konuda hassasiyet istiyoruz. Ahır Dağı'nın ismini değiştirilmesine bizler çok üzülüyoruz"

Tarihçi-yazar ve MAKSAT-Der Başkanı Ali Gemci ise şunları ifade etti:

"Maraş tarihini 637 yılından bugüne kadar araştıran tek kişiyim. 637 yılında Halid Bin Velid Hazretlerinin başında olan İslam orduları bir aya yakın süre Maraş'ta savaşın Maraş'ı fethederler Peygamber Efendimiz (S.A.V) 'onlara benzemeyiniz' hadisi kelamı üzerine o zamanlar markaj olan Meraş'ın isminin Maraş Bizans dönemi aşirdağ yani o dönem Aşır Dağı olan dağın adını Şir Dağı olaraktan değiştirirler. Maraş'a Türkmenler karluklar 752 yılında Abbasiler tarafından Talas harbinden hemen sonra getirirler. 

Ahır Dağı'nın eteklerini yani her tarafını aynı zamanda Bertiz Köyleri de ya Ahır gibi kullanmış yani her taraf hayvanlarla dolu. Ondan dolayı Ahır Dağı denmiş. Şimdi burada ilginç bir şey var ben şehir çocuğuyum. Benim keçiyle koyunla sığırla kurban bayramından Kurban Bayramı'na işim var. Babamın dedemin de öyle. Yani bu kardeşlerimiz gibi Yörük değilim. Ama işin ilginç tarafı Hayrettin Güngör Bey, köy çocuğu... Yani keçiyle koyunla sığırla büyümüş. Onlarla yetişmiş, onlardan elde edilen kazançla okumuş. Yahu ben benim zoruma gitmiyor Ahır Dağı olması da bir köy çocuğunun çıktığı yumurtayı beğenmemesi vefasızlık. "

Zafer Partisi Onikişubat İlçe Başkanı Av. Kamber Harmankaya, "Halkımızın teras kafe olarak bildiği yer vardı, oraya 'Şairler Tepesi' dedi. Bakınız bu güzel bir adlandırmadır. Ama onunla yetinsin. Onun ötesine ve daha yukarısına çıkmasın. Ahır Dağı'na dokunmasın, oraya gücü yetmez" açıklamasında bulundu.

Kahramanmaraş Yörük Türkmen Derneği Başkanı Ali Aydın, "Bu küçücük bir nokta da olsa da çok önemli bir nokta tabii. Biz herşeyin kayıtlarını bulduk. Yetkililerin bu ismi düzeltilmesini talep ediyoruz. Ahir isminin kullanılmamasını yönünde çağrı yapıyorum" diye konuştu.