Başta Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman olmak üzere depremden etkilenen yerleşim yerlerinde acil konut ihtiyacı bulunuyor. 10.000'den fazla konteynerin teslimatı devam ederken, tuğla ve briketten derme çatma sığınaklar inşa etme çalışmaları devam ediyor.

İnşaat ustası Serkan Duman, en az bir yıllık konut sağlayacak binaların hızla inşa edilebileceğine dair çarpıcı bir teklifle geldi.

Yıllardır kerpiç ve sıkıştırılmış toprak kullanarak yapılar inşa eden Duman, AFAD'a rapor vererek "10 gün gibi kısa bir sürede taşınabileceğiniz bir ev" teklifinde bulundu.

Türkiye ve yurt dışında gerçekleştirilen projelerde toprak inşaat tecrübesi bulunan mimar Serkan Duman ve ekibinin hazırladığı projeye göre, doğal yapı malzemeleri kullanılarak deprem bölgelerinde hızlı bir şekilde konut yapmak mümkün.

Duman, AFAD'a verdiği raporda, "Toprak Konutları" projesindeki amacını şöyle açıkladı:

"Günümüzde deprem bölgelerinde sıklıkla kullanılan konteyner ve çadır gibi geçici çözüm seçeneklerine bir alternatif sunmak istiyoruz. Toprak yapılar; doğal etmenlere karşı korunaklı, çevreye ve insan doğasına uygun, sosyo-kültürel olarak toplum yapısının aşina olduğu ve uyum sağlayabileceği bir yapıdadır."

Toprak malzemenin inşaattaki hammadde sorununu ortadan kaldırdığını vurgulayan Duman, depremzedelerin bu yapılarda barınarak 'evsizlik ve çaresizlik' duygusu yaşamayacağını söyledi.

"İnşaat modelinin doğal bir ortam yaratacağı ve depremzedeleri evlerinde hissettireceği" belirtilen raporda beş üretim yönteminden bahsedildi.

  1. Sıkıştırma Toprak
  2. Dökme Sistem
  3. Ahşap Direkli Toprak/Hımış Sistemi
  4. Kerpiç Tuğla Sistemi
  5. CSEB (Compressed Stabilised Earth Block) Sistem

Toprak malzeme doğal bir şekilde iklimlendirme ve ses yalıtımı sağlar, nefes alarak iç nemi dengeler ve 30 metrekarelik bir konutu inşa etmek sadece 10 gün sürüyor.

Raporlara göre 30 metrekarelik bir evin 1 usta ve 7 işçiye ihtiyacı var ve tahmini inşaat süresi sadece 10 gün.

Bu yapıların maliyeti, iş gücü gönüllülerden oluşmazsa 60.000 lira, iş gücü gönüllülerden oluşursa sadece 35.000 liradır.

Taş, tuğla ve beton temel üzerine sıkıştırılmış toprak veya toprak tuğla ile inşa edilecek evler, depremzedeler için acil çözüm çözümlerinden biri olma potansiyeline sahip.

Deprem bölgelerinde doğal yapılar inşa etmeyi hedefleyen proje ile ilgili rapora ulaşmak için tıklayınız.

(Kaynak: TR Haber)