Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, 6 Şubat depremlerinin merkezi Kahramanmaraş’ta afetzedelerle bayram kahvaltısı yaptı. Yavaş, depremin ilk gününden itibaren bölgeye verdikleri destekleri açıklayarak “Biz de Ankara Büyükşehir olarak bu yaptığımız faaliyeti yardım, destek olarak değil bir görev olarak görüyoruz ve normale dönünceye kadar tüm desteklerimiz devam edecek. Ben buruk da olsa bayramınızı kutluyorum. Afetler bitmiyor, önceden tedbir almak çok daha önemli. Bizlerin yaptığı sadece deprem sonrası kurtarma faaliyetleri ama inşallah ülkece bunlardan ders alırız. Bunların bir daha yaşanmaması için gereken çalışmaları yapmamız gerekiyor. Daha iyi bayramlarda buluşmak üzere” dedi.

Millet İttifakı’nı oluşturan altı siyasi partinin genel başkanları, İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları ile ittifakın büyükşehir belediye başkanları Ramazan Bayramı’nın ilk gününde deprem bölgesinde her biri ayrı bir ilde olmak üzere vatandaşlarla Halil İbrahim Sofrası Buluşması’nda bir araya geldi.

ABB Başkanı Mansur Yavaş, 6 Şubat depremlerinin merkez üssü olan Kahramanmaraş’ta afetzedelerle bir araya geldi. Ramazan Bayramı dolayısıyla depremzedelerle kahvaltı yapan ve bayramlarını kutlayan Yavaş şunları dile getirdi:

“DEPREMİN İLK GÜNÜNDE SAAT 11:00 CİVARI İTFAİYE VE KURTARMA EKİBİMİZLE BURADAYDIK”

“Maalesef buruk yaşıyoruz. Yaşadığımız deprem felaketi arkasından yaşadığımız deprem, sel ve dün Kahramanmaraş Pazarcık’ta yaşadığımız hortum nedeniyle de can kaybı oldu. Depremin ilk gününde saat 11:00 civarı Trabzon Caddesi’nde itfaiye ve kurtarma ekibimizle buradaydık. Bir ekibimiz Hatay’da bir ekibimiz Adıyaman’da kurtarma faaliyetine başladılar. Toplamda 691 vatandaşımızı sağ kurtardık. ASKİ 9 ilde 3 bin 419 noktada kanal, su arızası, kuyu bağlantı hizmeti verdi. 8 bin 200 metre kanal ve su imalatı yaptı. Malatya Devlet Hastanesi ve Araştırma Hastanesi’ni de 2 adet paket arıtma kurmak suretiyle hastanedeki faaliyetlerin devamını sağladık. Fen İşlerimiz ilk günden beri burada enkaz kaldırma çalışmalarına başladı ve dün Kahramanmaraş Belediyesi’nde artık enkaz kaldırma nedeniyle Ankara Büyükşehir’in yapacağı bir faaliyet kalmaması nedeniyle dün araçlarımızı teslim etti ve burada çalışan arkadaşlarımız döndüler.

“HATAY VE KAHRAMANMARAŞ’TA ŞU ANA KADAR GÜNLÜK OLARAK YAKLAŞIK 435 BİN EKMEK ÜRETİLDİ. MALATYA’YA 250 BİN EKMEK 2’NCİ GÜN YETİŞTİRDİK”

Deprem bölgesinde bugüne kadar 6 bin Ankara Büyükşehir Belediyesi personeli hizmet verdi. Bunlardan da birçoğu gönüllü olarak geldiler. Böyle büyük bir felakette tüm illerimiz ayağa kalktı. Bin 400 civarındaki belediye kurtarma ve yardım faaliyetlerine yardımcı oldular. Hatay ve Kahramanmaraş’ta şu ana kadar günlük olarak yaklaşık 435 bin ekmek üretildi. Malatya’ya 250 bin ekmek 2’nci gün yetiştirdik, bunun yanında Belediyemize ait Seğmen su nakli yaptık. Hala deprem bölgelerinde bu çalışmalarımız devam ediyor. 8 ile bin 342 tır ve kamyonla yardım malzemesi geldi. Kahramanmaraş’ta sadece Ankara Büyükşehir’in 8 bin 253 adet çadır, 20 bine yakın koli, 1,5 milyon su ve 12 bin 500 adet hijyen paketi verildi. Hala da devam ediyor. Belediyemizin üretimi 450 ton mısır silajı, 300 ton hayvan yemi 400 bin litre sıvı gübre ve 2 milyon sebze fidesi dağıtımına başladık. Çünkü buralar ülkemizin tarımında çok kuvvetli yerler, insanımızın da mutlaka faaliyetine devam etmesi gerekiyor.

“ŞU ANDA ANKARA’DA BELEDİYE TESİSLERİNDE 3 BİN KADAR DEPREMZEDE YAŞIYOR, BUNLARIN HER ŞEYİ İLE BİZ İLGİLENİYORUZ”

Biz ABB olarak buradaki Ticaret Odası ile yaptığımız anlaşma gereği olarak Ankara’da 15 bin civarında Kahramanmaraş günleri yapmak suretiyle burada elinde malzemesi olan esnafımızı Ankara’da ağırlayarak onların satış yapmalarını ve ayakta kalmalarını sağladık. Geçen hafta da Malatya günleri olarak esnafımız orada işyeri açtı. Bu alanda seyyar duş kurduk. Sabit duşlarımızdan şimdiye kadar 10 bin Kahramanmaraşlı vatandaşımız yaralandı. Mobil duşlardan da şu ana kadar yaklaşık 14 bin kişi kullandı ve bu hizmetlerimiz de Kahramanmaraş halkı yeter deyinceye kadar da devam edecek. Mobil çamaşırhanesi kurduk, aynı zamanda seyyar çamaşırhanemiz var. Bunlar da günlük 250 kişiye hizmet veriyor. 2 araçla mobil internet hizmeti de veriyoruz. Depremde çok önemli oldu internete erişim.  Buralarda kurduğumuz çadırlarda çocuklara kurslar ve çocuk etkinlikleri devam ediyor, eğitimlerine yardımcı oluyoruz.  Şu anda Ankara’da belediye tesislerinde 3 bin kadar depremzede yaşıyor, bunların her şeyi ile biz ilgileniyoruz. Ankara toplamda 500 bine yakın depremzede ağırlıyor, bunların birçoğu okul nedeniyle geldi. Bunlardan da 25 bin aileye evlerde düzenli şekilde konteyner desteğimiz de devam ediyor.

“YAPTIĞIMIZ FAALİYETİ YARDIM, DESTEK OLARAK DEĞİL BİR GÖREV OLARAK GÖRÜYORUZ VE NORMALE DÖNÜNCEYE KADAR TÜM DESTEKLERİMİZ DEVAM EDECEK”

Bu dayanışma hissi ne kadar ayrıştırma yapılırsa yapılsın, nefret dili kullanılırsa kullanılsın, herkes insani olarak üstüne düşeni yapmaya başlayacak. Biz de Ankara Büyükşehir olarak bu yaptığımız faaliyeti yardım, destek olarak değil bir görev olarak görüyoruz ve normale dönünceye kadar tüm desteklerimiz devam edecek. Ben buruk da olsa bayramınızı kutluyorum. Afetler bitmiyor, önceden tedbir almak çok daha önemli. Bizlerin yaptığı sadece deprem sonrası kurtarma faaliyetleri ama inşallah ülkece bunlardan ders alırız. Bunların bir daha yaşanmaması için gereken çalışmaları yapmamız gerekiyor. Daha iyi bayramlarda buluşmak üzere.”