Asgari ücretin yüzde 54 oranında zamlanarak net tutarda 8.500 TL'ye yükseltilmesinin ardından gözler 2023 yılı emekli maaşlarına çevrildi.

2023 yılı zammı için ''müjde'' bekleyen milyonlarca emekliye kötü haber - Resim: 2

Eğer AK Parti iktidarı asgari ücrette olduğu gibi emeklilere de yüzde 55'e yakın bir oranda zam yapmaz da sadece TÜİK enflasyonunu dikkate alırsa durum çok kötü...

2023 yılı zammı için ''müjde'' bekleyen milyonlarca emekliye kötü haber - Resim: 3

TÜİK bu yılın temmuz-kasım aylarını kapsayan 5 aylık dönemde tüketici enflasyonunun yüzde 14 arttığını hesaplamıştı. 3 Ocak 2023'te açıklanacak aralık ayı da eklendiğinde 6 aylık enflasyonun yüzde 17.5-18 civarında gerçekleşmesi bekleniyor.

2023 yılı zammı için ''müjde'' bekleyen milyonlarca emekliye kötü haber - Resim: 4

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre memur, işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerinin yaklaşık yüzde 90'ı 2023 yılı zammıyla 8 bin 506 TL'lik asgari ücretin bile altına düşecek.

2023 yılı zammı için ''müjde'' bekleyen milyonlarca emekliye kötü haber - Resim: 5

Hatta halen asgari ücretin üzerinde, 5 bin 501 ila 7 bin 200 lira arasında aylık alan emekliler ise ilk defa asgari ücretin altına düşerek geçim zorluğunu daha derinden hissedecek.

2023 yılı zammı için ''müjde'' bekleyen milyonlarca emekliye kötü haber - Resim: 6

Eğer yıl başında sadece TÜİK enflasyonu kadar zam yapılıp ilave zam yapılmazsa halen 7 bin 200 liranın altıda aylık alan tüm emekliler asgari ücrete yenik düşecek.

2023 yılı zammı için ''müjde'' bekleyen milyonlarca emekliye kötü haber - Resim: 7 

Örneğin halen 5.500 lira alan ve asgari ücretliyle eşit gelire sahip olan emeklilerin aylığı Ocak ayından itibaren 6 bin 490 liraya çıkarken asgari ücretin 2 bin 16 lira gerisine düşecek. 

2023 yılı zammı için ''müjde'' bekleyen milyonlarca emekliye kötü haber - Resim: 8

Bu emeklinin 2022'de olduğu gibi 2023 yılında da asgari ücretliyle eşit hale gelebilmesi için yüzde 18'lik TÜİK zammının üzerine 36.7 puan daha ek zam yapılması gerekecek.

2023 yılı zammı için ''müjde'' bekleyen milyonlarca emekliye kötü haber - Resim: 9

Aynı şekilde TÜİK'in enflasyonu dikkate alınıp zammın yüzde 18 civarında tutulması halinde halen 6 bin lira aylık alan emekliler ocakta 7 bin 80 lira, halen 7 bin lira alanlar da 8 bin 260 lira aylıkla hayat pahalılığına karşı yaşam mücadelesi verecekler.

2023 yılı zammı için ''müjde'' bekleyen milyonlarca emekliye kötü haber - Resim: 10

Memur-Sen'den ek zam talebi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin ile görüşen Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, ''Memura ek zam talebini dile getirdik. Asgari ücretteki iyileştirme memura da yapılmalı'' dedi.

2023 yılı zammı için ''müjde'' bekleyen milyonlarca emekliye kötü haber - Resim: 11

Yalçın, Bakan Bilgin'le görüşmesi sonrası açıklama yaptı. Yalçın'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Memura ek zam talebini dile getirdik. Vergi matrahları konusunda huzursuzluğumuz var. Aldığımız ücret geri gidiyor. Matrah kaynaklı aldıkları ücreti kaybediyorlar. Bunu aktarmış olduk. Asgari ücretteki yapılan düzenleme aynı zamanda sahanın okunduğunu ve göründüğünü gösteriyor. Bunun memurlar açısından da aynı şartların geçerli olmalı. Asgari ücretteki artış burada da temel alınmalı. Asgari ücretteki iyileştirme memura da yapılmalı. Ek zam yapılması zaruret olmuştur. Asgari ücrete iyileştirme sonrası etiketler de değişti. Bakan Bilgin, aralık ayı enflasyonu sonrası bu konuyu belirleyeceklerini söyledi. Vergide ya matrahlar yükseltilmeli ya da vergi sabitlenmeli.