Daha önceki yazımızda şehir ve medeniyet arasındaki ilişkiden bahsetmiştik.

Bugün de: Günümüzdeki şehirlerin durumu ve şehirlere bakış açımız, şehirli olmak ile şehirleşme arsındaki fark ve kalabalık yığınlar ile şehir olmak arasındaki farkları, ayrıca şehirleşme oranımızın yüksek olması ile medeniyet arasındaki ilişkiden bahsetmek istiyorum. Ayrıca 81 ilimizin oluşu, büyükşehir sayısının 30’a yükselmesi ve köylerin mahalle yapılması bizi şehirli daha doğrusu medeni kılıyor mu? Gibi soruların da cevabını arayacağız.

Evet, maalesef Cumhuriyetin ilk yıllarından günümüze kadar şehirlerimiz içler acısı bir durumda olmuştur. Cumhuriyeti kuranlar devleti kurmak ve devrimlerle işin bittiğini ve medeniyetin geleceğini zannetmiş olacak ki şehirlere el atmamış.

Bu büyük yanılgının da farkına varamamışlar.

Bu nedenle Cumhuriyet kendine ait bir şehir kültürü ve medeniyet oluşturamamıştır. Devrimlerle, insanların dış görünüşünde değişimler yapılmaya çalışılmış ama şehirleşme adına büyük planlar yapılmamıştır. O dönem Medeniyeti ya da modern şehri; ‘Camisiz şehir’ algılayan Kemalistler bile çıkmıştır. Bu dönemde bir taraf medeniyeti dinden uzaklaşmaya odaklarken, diğer taraf dine ve tarikatlara yakınlaşmaya bağlamış.

Ama sonuç ortada…

Şehirleşme adına gereken adımlar atılmadığı ve yeni modern şehir planları çizilmediği için şehirlerimiz büyümüş apartmanlar artmış ama bu büyüme ev sayısının artmasından öteye gidememiştir. Şehirleşme, herkesi şehre yığma veya apartmanlaşma olarak anlaşılmış. Hatta kentleşmeyi arttırmak için köyler mahalleye dönüştürülmüş, il sayısı arttırılarak 81’e, büyükşehir sayısı da 30 çıkartılmıştır. Her ne kadar insanları şehirlere yığsak ve şehir sayısını arttırsak da şehir kültürü edinilemediği için kentleşme ve şehir kültürü geliştirilememiştir. Büyükşehirler büyük köyler olarak gelişmiş ve büyümüş. Şehirleşme ve gelişme 1990’ların sonuna doğru artmaya başlamış ancak bu sefer de Apartmanlaşma ve yüksek bina dikme şehirleşme ve medeniyet olarak algılanmıştır. Apartman yapmak ile apartmanda yaşamak şehirleşme olarak görülmüş ve hızla apartmanlaşma yarışı başlamıştır.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ