Kahramanmaraş’ta yeni trafik düzenlemesi bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. TBMM’de kabul edilen Karayolları Trafik Kanunu değişikliği sonrası kent genelinde denetimler artırılırken, özellikle yaya güvenliğini tehlikeye atan ihlallere binlerce liralık para cezaları uygulanacak.

Yetkililer, amaçlarının ceza yazmak değil, kazaları azaltmak ve şehir içi güvenliği sağlamak olduğunu vurguladı.

Yaya yolunda scooter ve bisiklete 5 bin TL ceza

Yeni kurallara göre yaya yolunda bisiklet, elektrikli scooter, motorlu bisiklet ve motosiklet kullanımı yasaklandı. Bu alanları kullanan sürücülere 5 bin TL idari para cezası kesilecek.

Ayrıca:

- Bisiklet yolu varken taşıt yolunu kullanmak

- Yan yana bisiklet sürmek

- Koruyucu ekipman bulundurmamak

aynı ceza kapsamında değerlendirilecek.

Ağır yük ve tartıdan kaçışa 60 bin TL’ye kadar ceza

Gabari dışı yük taşıyan, izinsiz sevkiyat yapan ya da yükünü güvenli sabitlemeyen araçlara 10 bin TL ile 60 bin TL arasında ceza uygulanacak.

Denetim noktasında “dur” ihtarına uymayan ve tartı kontrolünden kaçan sürücüler için üst sınırdan 60 bin TL ceza kesilecek.

Kış lastiği ve zincir zorunlu

Kahramanmaraş’ta hava şartlarına bağlı olarak kış lastiği kullanımı zorunlu hale getirildi.
Kurala uymayan araç işletenlerine 6 bin TL, zincirsiz ağır vasıtalara ise 24 bin TL ceza uygulanacak.

Drift yapanın ehliyeti gidiyor

Trafikte drift atan ya da akrobatik hareket yapan sürücülere 46 bin TL para cezası kesilecek. Bununla birlikte:

- Ehliyete el konulacak

- Araç trafikten men edilecek

- Tekrarında ehliyet iptal edilecek

Denetimler sıklaşacak

Polis ve jandarma ekipleri, özellikle şehir merkezi ve yoğun caddelerde kontrolleri artıracak. Yetkililer, “kurallara uyun, ceza ödemeyin” çağrısında bulundu.

Yeni uygulama ile Kahramanmaraş’ta hedef, daha güvenli ve düzenli bir trafik akışı sağlamak.