Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen depremin ardından sosyal medyada dolaşan bir videoda dağdan dumanlar yükseldiği görülüyor. Bu videodan sonra en çok sorulan ve merak edilen sorulardan biri de Türkiye'de aktif volkanlar veya volkanlar var mı sorusudur. Peki Türkiye volkanik patlama riski altında mı?

TÜRKİYE'DE AKTİF VOLKAN-YANARDAĞ VAR MI?

Türkiye'de Volkanik Sahaların Oluşumu, III. Yaklaşık 20 milyon yıl önce Tersiyer veya jeolojik çağda başladı.

Bu dönemde yerkabuğundaki çatlaklardan püsküren lavlar Anadolu'da farklı yeryüzü şekillerini oluşturmuştur. Erken Tersiyer'den tarihi zamanlara kadar volkanik aktivitenin düzenli olarak devam etmesi nedeniyle, milyonlarca metreküp volkanik malzeme yüzeye dağılmış ve başta Doğu Anadolu olmak üzere her yerde 1000 metreden fazla volkanik kabuk eklemiştir. Doğu Anadolu'nun arazisinin yüksek olmasının bir diğer nedeni de kalın volkanik örtünün varlığıdır.

dag_1

DOĞU ANADOLU'NUN YÜKSEK OLMASININ NEDENİ VOLKANİK AKTİVİTELER 

Bu dönemde oluşan volkanik dağlar o kadar yüksektir ki Türkiye'nin en yüksek dağlarını oluştururlar. Erciyes ve Nemrut volkanlarında tarihi zamanlara kadar volkanik aktivite meydana gelmiştir. Ancak bugün Türkiye'de aktif yanardağ bulunmamaktadır.

dag_2-1

TÜRKİYE'DEKİ VOLKANLAR ÇOK ESKİ

Türkiye'nin geçmişteki volkanik aktivitesi hakkında bilgi veren jeofizikçi Dr. Oğuz Gündoğdu, "Bildiğimiz kadarıyla Türkiye’deki volkanlar çok eski ve aktif değiller. Son dönemde herhangi bir aktivite de görülmemiş durumda. Yakın bir tarih sayabileceğimiz 1855’teki patlama sonrasında yani yakın gelecekte bir patlama beklemiyorum. Ancak Ege’deki volkanlar bu durumun dışındalar, aktif olarak harekete geçebiliyorlar" dedi.

dag_3

Volkanik aktivitenin depremlere neden olup olmayacağı sorusuna Dr. Gündodu, "Volkanizma depremlere neden olabilir, ancak bunlar büyük depremlerden ziyade sürekli, küçük depremlerdir. Bunlar büyük deprem dediğimiz şey değil."