Cumhurbaşkanlığı Hükümet  Sistemi'ne geçilmesinin ardından gerçekleştirilecek ilk Yüksek Askeri Şura  toplantısı perşembe günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılacak. Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık etmesi beklenen toplantıya Cumhurbaşkanı  Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanı sıra Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile  Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Yüksek Askeri Şura'nın yeni üyeleri olarak ilk  kez katılacak. Hulusi Akar daha önce Genelkurmay Başkanı olarak katıldığı  Şura'da bu kez Milli Savunma Bakanı göreviyle yer alacak. Orgeneral Yaşar Güler  de ilk kez Genelkurmay Başkanı göreviyle toplantı masasında bulunacak. Kara  Kuvvetleri Komutanlığına atanan Orgeneral Ümit Dündar da ilk defa Şura'da görev  yapacak.

Edinilen bilgiye göre, Yüksek Askeri Şura, 2 Ağustos Perşembe günü  Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplanacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığındaki toplantıda  albayların terfileri, görev sürelerinin uzatılması işlemlerinin yanı sıra  generallerin terfi ve atama dosyaları ele alınacak. YAŞ çalışmalarının bir günde  tamamlanması öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanı sıra Hazine ve Maliye  Bakanı Berat Albayrak ile Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Yüksek Askeri Şura'nın  yeni üyeleri olarak toplantıya ilk kez katılacak. Hulusi Akar da daha önce  Genelkurmay Başkanı olarak katıldığı Şura'da bu kez Milli Savunma Bakanı  göreviyle yer alacak. Orgeneral Yaşar Güler de ilk kez Genelkurmay Başkanı  göreviyle toplantı masasında olacak. Kara Kuvvetleri Komutanlığına atanan  Orgeneral Ümit Dündar da ilk defa YAŞ'da görev yapacak.

YAŞ'da, Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Adnan Özbal'ın  oramiralliğe, Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik Zeytin Dalı ve  Fırat Kalkanı Harekatlarını sevk ve idare eden 2. Ordu Komutanı Korgeneral Metin  Temel'in orgenerallik rütbesine terfi etmesi bekleniyor.

Şura'nın yapısındaki değişiklikler

Daha önce Genelkurmay Başkanlığındaki "Çakmak Salonu"nda yapılan "çok  gizli" nitelikli Şura toplantısı, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) hain darbe  girişiminin ardından Genelkurmay Karargahı dışına taşınmış, Çankaya Köşkü'nde  yapılmaya başlanmıştı.

Çankaya Köşkü'ndeki ilk Şura toplantısı 15 Temmuz darbe girişimi  sonrasında Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında 28 Temmuz 2016'da  gerçekleştirilmişti. Yapılan düzenlemeyle Şura üyelerinde de değişikliğe  gidilmiş, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Başbakan Yardımcılarının yanı sıra  Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı ile kuvvet  komutanları Şura üyeleri olarak belirlenmişti. Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi'ne  geçilmesinin ardından da Şuranın görev ve yapısına ilişkin değişikliğe gidildi.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle yapılan değişikliklere göre, Yüksek  Askeri Şura üyeleri Cumhurbaşkanı Yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı,  İçişleri Bakanı, Hazine ve Maliye Bakanı, Milli Eğitim Bakanı, Milli Savunma  Bakanı ve Genelkurmay Başkanı ile Kuvvet Komutanlarından oluştu. Cumhurbaşkanı  gerekli gördüğü hallerde Yüksek Askeri Şura toplantılarına katılıp başkanlık  edecek. Cumhurbaşkanının katılmadığında durumlarda toplantıya görevlendireceği  yardımcısı başkanlık yapacak.

YAŞ'ın görevleri ise "Genelkurmay Başkanlığınca hazırlanan askeri  stratejik ana fikrin tespiti ve gerektiğinde yeniden gözden geçirilmesi hususları  ve Silahlı Kuvvetlerin ana program ve hedefleri ile ilgili konularda görüş  bildirmek, Silahlı Kuvvetlerle ilgili olup önemli görülen mevzuat taslaklarını  inceleyip görüş bildirmek, Cumhurbaşkanı'nın lüzum gördüğü hallerde Silahlı  Kuvvetlerle ilgili diğer konular hakkında görüş bildirmek ve mevzuatla verilen  görevleri yapmak." olarak belirlendi.

Sekretarya hizmetlerini Cumhurbaşkanınca belirlenecek mercinin  yürüteceği Şura kararları Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayının ardından hayata  geçirilecek.