AK Parti'den istifa eden eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, FOX Tv'de İsmail Küçükkaya'nın sunduğu Çalar Saat programına katıldı.

Babacan, "Partinin ismini çarşamba günü tanıtım programında teyit edeceğiz. 90 kurucumuzla beraber kamptaydık. Bütün belgeleri kayıt altına aldık bu sabah da İçişleri Bakanlığına resmi heyetimiz dilekçe verecek." dedi. 

Partinin ismini açıklamayan Ali Babacan, "Partinin ismi çarşamba günü lansmanda teyit edeceğiz, o gün açıklayacağız. Çok sayıda isim var. Demokrasi ve Atılım Partisi doğru" ifadelerini kullandı.

Ali Babacan, partinin kuruluşuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Temel ilkeleri ihya eden, özgürlükleri demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü ihya eden bu evrensel değerler temeline oturmuş kendi vatandaşı için çok daha yaşanabilir Türkiye'yi oluşturmak bugünün ihtiyacı. Bu yönetimle bunu gerçekleştirmek mümkün değil. Bu siyaset tarzıyla bu ülkenin refaha erişmesi mümkün değil. Sen neden iktidar partisini destekliyorsun diye sorduğunda insanlar daha kötüsü olur mu diye verdiğini söylüyor. Korku siyaseti var. Korkular üzerinden beslenen bir siyaset var. Biz Türkiye için refah seviyesi çok daha arttığı, insanların korkmadan geleceğini planladığı bir Türkiye istiyoruz. Bunları yapmazsak Türkiye çok daha kötü günleri görür."

"Çarşamba günü partimizin programını paylaşımda göreceksiniz birinci sayfa basın özgürlüğü. İfade özgürlüğü olmayınca problemleri dile getiremiyorsunuz. Problemlerini tartışmayan bir ülkenin sorunları çözmesi mümkün değil .Sorun var diyeni susturuyorsanız bir şekilde o ülke sorunlarını konuşamıyor emektir. Aynı hastalığını inkar eden bir hasta olarak düşünün. Tedaviyi reddettiği için bir türlü iyileşemiyor. Türkiye'nin şu anki sorunu bu. "

Odatv açıklaması

"(Odatv'nin engellenmesi) Her devletin kendi güvenliği ile ilgili bazı refleksleri olabilir. Ancak bunun gelişmiş ülkelerde nasıl uygulandığına bakmak lazım. Almanya'nın Fransa'nın bir güvenlik riski yok mu? Bu olmasına rağmen basın özgürlüğü nasıl beraberce ele alınıyor buna bakmak lazım. Türkiye'deki sorunların temelinde kötü yönetim yatıyor.

"Sistem kısmı çok önemli ama bütün suçu da sisteme atmayalım. Sistem değişmeden önce de bu sorunların çoğu vardı. Meclisin bir denetim gücü vardır. Yeni sistemde de meclis'in bu fonksiyonunun çalışıyor olması lazım. Sistemdeki yeri önemsizleşmiş durumda Meclis:'in. Sistem değişikliğinden önce de sorunlar vardı. Bu kadar büyük bir potansiyel varken Türkiye'nin içinde bulunduğu şartları bu ülke hak etmiyor."

'Erdoğan ile mücadele edebilir misiniz?'

"(Siz Erdoğan ile mücadele edebilir misiniz?) Bizim hedefimiz Türkiye'nin sorunlarıyla biz kişilerle uğraşmayacağız. Biz ülkenin meseleleriyle uğraşacağız. Rakip olacağız doğru ama biz mevcut siyasi partilerin hepsine de rakip olarak çıkıyoruz. Hedefimiz sadece o parti ve o partinin tabanı değil.  Siyasi partinin tam ortasında ve ana akım bir siyasi hareket başlatıyoruz."

"Geçmişle anlaşmak belki zor"

"Geçmişle anlaşmak belki zor. Geçmişinde mutabakat zor ama ortak bir Türkiye geleceği etrafında insanlarımızın buluşmasının mümkün olduğunu görüyoruz. Farklı kesimlere baktığınızda hepsinin hedefi aslında ortak. Bizimle uğraşacaklar, biz de onlara gerekli cevapları vereceğiz, kuşkusuz ama kavga üzerinden siyaset yapmak istemiyoruz. "

Küçükkaya, "Keşke dediğiniz ne var?" diye sordu, Babacan yanıtladı:

"(Sizin bir katkınız var mı geldiğimiz noktada, olumsuzluklarda rolünüz var mı? Öz eleştiri yapıyor musunuz? Keşke dediğiniz ne var?) Hedefler ülkenin üzerinde mutabık kaldığı hedefler. Demin bahsettiğim ortak bir gelecek hedefinde buluşmayı biz gerçekleştirmek istiyoruz. Geçmişle çok uğraşmak istemiyoruz, geleceğe bakmak gerekiyor ama ben 2015'e kadar hükûmet üyesiydim. Oradaki sorumluluğu paylaşmamak mümkün değil .Oralardan farklı bir durum, reddetmek söz konusu değil. Ama 2015'ten itibaren bir yetkim, sözüm yok. Ayrıldıktan sonra basına açık hiçbir sözüm yok. İyi kötü o tartışılır. Ne zaman ki AK Parti'den ayrıldım. Artık daha rahat iletişimi daha da açarak kamuoyuna düşüncelerimi açıklıyorum. Partimizin kuruluş dilekçesini verdikten sonra bunlar yalnızca benim görüşlerim değil ortak hedeflerimiz olarak dillendirilmeye çalışılacak. "

Babacan'dan Abdullah Gül sorusuna yanıt

"Abdullah Gül ile çok eski dostuz. Ben siyasete girmeden önce tanıyordum. Beni siyasete davet eden kendisi. Bizim parti hazırlık çalışmalarında bize tecrübesiyle ve fikirleri ile çok destek oldu. Ama siyasi kadronun tamamı biz ve bizim arkadaşlarımızdan oluşan kişiler. Bu kadronun mümkün olduğunca siyaseti bilen ve siyasete yeni kazandırdığımız kişilerden oluşuyor. Listemizde göreceksiniz ki daha önce siyaset yapmamış isimler. Yüzde 30 kadın üyelerden oluşuyor. Yüzde 20'ye yakın 30 yaş altı var. Tüzüğümüze genç ve kadın kotası koyduk. Engelli kotamız var."

Kuruluş dilekçesi İçişleri Bakanlığı'na verildi

Ali Babacan başkanlığında kurulan yeni partinin kurucular kurulu açıklandı. Listede, Sadullah Ergin, Mustafa Yeneroğlu, Gülay Göktürk, Metin Gürcan gibi isimlerin yer aldığı görüldü.

Eski bakanlardan Ali Babacan, partisi için kuruluş dilekçesi ile ilgili evrakı İçişleri Bakanlığına teslim etti.

Partiye ilişkin evrak ile kuruluş dilekçesini vermek üzere saat 10.30'da İçişleri Bakanlığına gelişinde Babacan'a, Hasan Canpolat, Mehmet Emin Ekmen ve İdris Şahin de eşlik etti.

Partisinin kuruluş dilekçesini bugün İçişleri Bakanlığı'na veren Ali Babacan başkanlığındaki yeni partinin kurucular kurulu da açıklandı.

Kurul da Sadullah Ergin, Nihat Ergün gibi AK Parti'de bakanlık yapmış isimler yer alıyor. Yine yakın bir zaman önce "Son ümidi de yitirdim" diyerek istifa eden İstanbul milletvekili Mustafa Yeneroğlu da listede yer aldı.

90 kişinin bulunduğu kurulda, Gülay Göktürk ve Metin Gürcan gibi isimler de var.

Yeni partinin kuruluş toplantısının Çarşamba günü Ankara'da yapılacağı açıklandı.

Kurucular kuruluna ilişkin kamuoyuna duyurulan dosyada parti amblemi veya ismi yer almıyor.

Deva Partisi'nin kurucular kurulu listesinde Kahramanmaraş'tan bir isim bulunmaktadır. Ancak eski Kahramanmaraş Milletvekili Yıldırım Ramazanoğlu’nun baldızı Selma Aliye Kavaf’da yer alması dikkatlerden kaçmadı.

90 kişilik kurucular kurulu şöyle:

Ali Babacan 

Abdurrahim Aksoy 

Abdurrahman Bilgiç 

Abdurrahman Müfit Yetkin 

Ahmet Burçin Yereli 

Ahmet Edip Uğur 

Ahmet Ergin 

Ahmet Faruk Ünsal 

Ali İhsan Merdanoğlu

Ali Rıza Babaoğlan

Ali Uufk Yaşar

Altuğ Ankaralı

Arzu Kılıçlar

Ayşe Ezgi Yıldırım

Bahar Ekşi

Baran Deniz Bağatur

Bekir Sıtkı Aslan

Bilgehan Çetiner

Birol Aydemir

Burak Dalgın

Burcu Yağan

Bünyamin Ünlü

Canberk Demirci

Cavit Dağdaş

Cem Avşar

Cennet Uslu

Deniz Karakullukçu

Doğa Şanlıoğlu

Elif Esen

Essum Aslan

Evrim Rızvanoğlu

Fahriye Oya Kuyumcu

Fazıl Hüsnü Erdem

Ferayi Ökmen

Furkan Aydoğan

Gül Didem Pekuz

Gülay Göktürk

Gülçin Avşar

Haldun Hakcı

Hasan Canpolat

Hasan Karal

Hatice Dudu Özkal

Hatice Selvi Demirel

Hüseyin Nalbantoğlu

İbrahim Alper Akalın

İbrahim Dönertaş

İbrahim Gezer

İbrahim Halil Çanakçı

İdris Şahin

İhsan Günaydın

İlker Çelik

Kadircan Köşdere

Kadriye Esra Aygün

Kemal Can Gür

Kerem Altun

Kerem Yavaşça

Mahmut Sami Topbaş

Medeni Yılmaz

Mehmet Avcı

Mehmet Emin Ekmen

Mehmet Şanver

Meltem Gürler

Merve Mollaahmetoğlu Keleş

Metin Gürcan

Metin Kaşıkoğlu

Muhammed İkbal Seyda

Musa Malik Yıldırım

Mustafa Ergen

Mustafa Nuri Akbulut

Mustafa Satıcı

Mustafa Uçak

Mustafa Yeneroğlu

Münevver Helün Fırat

Nazlı Sevda Vural

Nevim Bilici

Nihat Ergün

Oğuzhan Aygören

Ömer Rıfat Gencal

Ramiz Olgun

Rojhat Ölmez

Sadullah Ergin

Sanem Oktar Öğüt

Sedat Kadıoğlu

Selma Aliye Kavaf

Seyit Halil Özsoy

Tuğba Tapsız

Tunahan Elmas

Yasemin Bilgel

Zehra Zeynep Dereli

Zeynep Tatar