Kahve içmek, sadece güne enerjik başlamakla kalmıyor, aynı zamanda ruh halimizi de olumlu yönde etkileyebiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Sena Çelebi'nin açıklamalarına göre, günlük bir fincan kahve içmek, depresyon riskini yaklaşık yüzde 10 azaltabilir ve daha mutlu hissetmenize katkı sağlayabilir. Araştırmacılar, bu olumlu etkinin kahvenin içerdiği antioksidanlara ve kafeine bağlı olduğunu belirtiyor.
Dyt. Sena Çelebi, kahvenin içeriğindeki kafein haricinde, yaklaşık 400 kimyasal, antioksidanlar, niasin, bazı mineraller, tanen ve karamelize olmuş şeker gibi özellikler taşıdığını ifade ediyor. Bu özellikler, kahvenin sadece bir içecek olmanın ötesinde bir etki yaratmasına olanak tanıyor.
Kafeinin, beyindeki adenozin adlı molekülü bloke ederek uyanıklık hissi sağladığına dikkat çeken Çelebi, bu blokenin dopamin ve glutamin adlı doğal uyarıcı moleküllerin üretilmesini tetiklediğini ve bu sayede enerji seviyelerinin arttığını belirtiyor.
Spor öncesi alınan kafeinin, yağ yakımını hızlandırabileceğini ve performansı güçlendirebileceğini ifade eden Çelebi, ancak aşırı kahve tüketiminin tansiyon yükselmesine, çarpıntıya, uykusuzluğa ve kalsiyum kaybına neden olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
Çelebi'nin önerisi, günlük kahve tüketimini 2 fincandan fazla olmamak şartıyla sınırlamak. Ayrıca gebe ve emziren annelerin, düşük riskini artırmamak ve anne sütü üretimini olumsuz etkilememek adına mümkünse kafeinsiz kahve tercih etmeleri gerektiğini vurguluyor.