Ülkemizde son yıllarda artan doğal afetler ve ani gelişen sağlık krizleri, halk sağlığı hizmetlerinin kapasitesinin ve erişilebilirliğinin ne kadar kritik olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.
Afet, yangın, sel, deprem ve salgın hastalık gibi durumlarda, toplumun hızlı ve etkin sağlık hizmetlerine ulaşması, yaşam kurtarıcı bir öneme sahip.
Bu gereklilik doğrultusunda, Sağlık Bakanlığı, kriz anlarında birinci basamak sağlık hizmet sunumunu güçlendirmek amacıyla kapsamlı bir adım atıyor.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünce 81 il valiliğine ve il sağlık müdürlüklerine "Halk Sağlığı Acil Müdahale Ekipleri" kurulmasına ilişkin yazı gönderildi.
Türkiye'nin deprem başta olmak üzere su taşkınları, toprak kayması, kaya düşmesi, çığ gibi doğal afetler, bulaşıcı hastalıklar ve salgınlar bakımından riskli bir coğrafyada bulunduğu belirtilen yazıda, afetler sonrasında sağlık alanında öğrenilmiş derslerin tespit edilmesi ve bu dersler doğrultusunda, Bakanlığın gelecekteki olası afet ve acil durumlara hazırlık ve yanıt kapasitesinin geliştirilmesi amacıyla kapsamlı çalışmalar yürüttüğü kaydedildi.
Sağlık Bakanlığı Stratejik Planı (2024-2028) çerçevesinde, deprem, küresel salgın ve afet durumlarında birinci basamak halk sağlığı hizmet sunumunun kapasitesini, erişilebilirliğini, etkinliğini ve kalitesini artırmak amacıyla Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü organizasyonu ve koordinasyonunda, il sağlık müdürlükleri bünyesinde "Halk Sağlığı Acil Müdahale Ekipleri" kurulacak.