Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirilen "İş Dünyası ile Buluşma" programına katılarak konuşma yaptı. İstihdama katkı  sağlamak adına 3 kamu bankasının istihdam odaklı kredi paketinin devreye alındığını açıklayan Albayrak şunları söyledi: "Dolar 10 lira olacak dediler, döviz üzerinden operasyon yapmaya çalıştılar.Kur saldırılarına rağmen emin adımlarla hedeflerimize ilerliyoruz.Ekonomimizin sağlam altyapısıyla normalleşme sağlandı.

Enflasyonda hedefimizden çok daha iyi bir noktaya geldik. Yeni ekonomik program ile birlikte enflasyonda yüzde 5'in altına ineceğiz. Enflasyonda yüzde 5'in altını tarihimizde ilk defa göreceğiz.
Faizler yüzde 24'lerden yüzde  14'lere geldi. Birileri ne diyordu, 'Faizleri düşüremezler, faizleri düşürürlerse  kur fırlayacak, enflasyon patlayacak.' Ne oldu? Hem faiz düştü hem kur patlamadı,  enflasyon düşmeye devam ediyor."

İSTİHDAM ODAKLI KREDİ PAKETİ 

Ekonomideki geçici süreli türbülansın işsizlikte artışa neden olduğunu  belirten Albayrak, "Reel sektör öncelikli yeni dönem politikalarımızla birlikte  işsizlikle mücadeleye destek sağlamayı amaçlıyoruz. İşte bugün, istihdama katkı  sağlamak adına 3 kamu bankamızla istihdam odaklı kredi paketini devreye  alıyoruz." dedi.  Albayrak, şöyle devam etti: "Bankalarımızın, istihdam yoğun sektörlerde istihdam sağlama  potansiyeli olan firmalara; belirlediğimiz sektörlerde, özellikle 2 yıla varan  anapara ödemesiz, 5 yıla kadar vade içinde, çok uygun koşullarda, çok düşük  maliyetli, özellikle uzun vadeli işletme kredisi kullandırmasıyla birlikte 4 yeni ürünü hayata geçireceğiz. Detaylarını kamu bankalarımız paylaşacak." Albayrak, böylece iş dünyasına uygun şartlarda finansman sağlarken,  işsizlikle mücadele konusunda da önemli bir adımı atmış olacaklarını vurgulayarak şunları kaydetti:"Bir diğer müjdemiz de kurumsal ticari kredilerde.

Kamu bankalarımız, 1 Kasım itibariyle rating oranlarına göre yüzde 13 ile yüzde 15,50 aralığında  uyguladıkları kurumsal kredi faiz oranlarını 200 baz puan indirerek yüzde 11 ile  yüzde 13,50 arasında uygulayacaklar. Bu oranlarla, 2014 yılı nisan ayından bu  yana en düşük ticari kredi faiz oranına ulaşmış bulunuyoruz. Tüm reel sektörümüze  hayırlı uğurlu olsun."

KAYNAK: AA