Çekirge istilası bugün günün konusu oldu. Sosyal medyada  #çekirgeistilası' hastagı ile binlerce yorum yapıldı. Korkutan iddiaya göre Şubat ayında Afrika ve Asya'da çok sayıda ülkenin mücadele ettiği çekirge istilası sınır komşularımıza kadar ulaştı. Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Örgütü, küçük bir çekirge sürüsünün günde 35 bin kişinin yiyebileceği gıda miktarını tüketebileceği söyledi. Çekirge istilası sonrasında akıllara Araf Suresi geldi. Peki kıyamet alameti olarak gösterilen çekirge istilası nedir? Kuran'da nasıl geçiyor?

Afrika’da başlayan çekirge istilasının Türkiye’nin sınır komşuları olan İran ve Irak’ta da ortaya çıktığı iddia ediliyor. Sosyal medya üzerinden yayılan iddia kısa sürede gündem oldu. Birleşmiş Milletler (BM), göçmen çekirge sürülerindeki artış nedeniyle yaşanacak olası bir insani felakete karşı uyarılarda bulundu. 

Çekirge istilası ilk olarak Afrika'da ortaya çıktı. Şu anda ise çekirge istilasının yaşandığı bölgeler de Afrika'nın doğusu; Somali ve Kenya, Arap yarımadasının doğusu ve İran'ın güneyi yani Körfez olarak bilinen yerler olarak gösteriliyor.

Görüntüler komşu ülkelerden: Bugün sosyal medyaya düşen bir görüntü ise Türkiye'de herkesi endişelendirdi. Yayınlanan görüntülerin İran ve Irak’tan geldiği iddia ediliyor. Ancak bu konuda resmi bir açıklama yok. 

GEÇTİĞİ YERİ KURUTUYOR

Uzmanlar, göçmen çekirge sürülerinin her gün on binlerce insanla aynı miktarda gıda tüketebileceğini ve böylece üretimi, gıda güvenliğini ve milyonlarca canlının hayatını tehlikeye atabileceğini söylüyor.

HAZİRAN'DA 400 KATINA ÇIKABİLİR

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Acil Durum ve Rehabilitasyon Bölümü Başkanı Daniele Donati, haziran ayına kadar çekirge nüfusunun rahatlıkla 400 katına çıkabileceğini söylüyor.

ÇEKİRGE İSTİLASI KURAN'DA GEÇİYOR MU?

Çekirgelerin Türkiye'ye yol aldığına ilişkin görüntüler sosyal medyada hızla yayılırken herkes, Kur'an-ı Kerim'de yer alan Araf suresini paylaşmaya başladı. Araf Suresi 133 ayet şöyle:

Biz de, her biri ayrı ayrı birer mucize olmak üzere başlarına tufan, çekirge, ürün güvesi (haşerât), kurbağalar ve kan gönderdik. (Hiçbirinden ders almadılar.) Büyüklük tasladılar ve suçlu bir kavim oldular