En büyük 3 sosyal ağın (Instagram/Facebook/WhatsApp) çatı şirketi olan Meta, Instagram ve WhatsApp'ı geliştirdikten sonra Facebook üzerinde çalışmaya devam ediyor. Şirket, yakın zamanda içerik üreticilerine Instagram geliri açısından büyük iyileştirmeler sağladı ve şimdi de benzer bir yenilikçi gelir modeli yapısını Facebook'a getirdi.

Şirketin son lansmanı ile Facebook, platformunda içerik üreticileri için "Müzik Gelir Paylaşımı" adlı yeni bir gelir modelini duyurdu. Yeni gelir modelleri ortaya çıktıkça, Facebook'taki içerik oluşturucular "lisanslı müzik" kullanımından para kazanma fırsatına sahip olacaklar. Bu uzun video paylaşımlarından elde edilen gelir, içerik üreticileri, Meta ve müzik lisansı sahibi kişi/kurumlar tarafından paylaşılacaktır.

Facebook Videolarındaki lisanslı müzik videosu içeriğinden elde edilen gelirler

Platformdaki bu yeni gelir modelinden yararlanmak isteyen içerik üreticilerinin "Facebook para kazanma" standartlarına uyması ve videoların "reklam dostu" olması gerekiyor. Yani platformda geçerli olan "Para Kazanma Politikası" ve "Müzik Kuralları" standartlarının yanı sıra "Facebook Topluluk Standartları"nı da karşılaması gerekmektedir.

Facebook'un getireceği bu yeni gelir modeli "devrim niteliğinde". Çünkü şu anda içerik üreticileri platformdaki video paylaşımlarında "lisanslı müzik" kullanamıyor. Lisanslı müzik içeren bir videoyu bu şekilde paylaşırsa, o içerik için Facebook Para Kazanma özelliği devre dışı bırakılır. Ancak yaklaşmakta olan yeni gelir modeli, platformdaki içerik üretiminin kısıtlamalarını büyük ölçüde ortadan kaldıracak.

facebook-muzik-para-kazanma

FACEBOOK MÜZİK GELİR PAYLAŞIMI MANTIĞI NASIL?

Facebook'ta bu yeni gelir modelinden faydalanabilmek için içerik üreticilerinin belirli şartları yerine getirmesi gerekiyor. Temel Facebook para kazanma kriterlerine ek olarak, videoda kullanılan müzik lisanslı olsa dahi yukarıda açıklanan gelir modeline uygun olmalıdır.

Bu amaçla şirket, "Post Malone" ve "Tove Lo" adlı bir "lisanslı müzik kütüphanesi içerik stüdyosu" geliştirdi. Söz konusu kütüphanede bulunan tüm lisanslı müzikler, gelir elde etmek amacıyla video paylaşımı için kullanılabilecektir.

Şu bilgiye de hatırlatmakta fayda var. Ancak videonun bu modele uyması için 1 dakikadan uzun olması gerekir.

Gelir modeli sayesinde hak kazanan içerik üreticileri ilgili payın %20'sini alabilecek. Gelirin kalan %80'i Meta ve lisans sahipleri tarafından paylaşılacak.

Facebook, ilk olarak ABD'deki Facebook içerik üreticilerine yeni bir gelir modeli sundu. Ancak yakın gelecekte, tüm dünyadaki içerik üreticileri için yeni gelir modelleri sunulacak.

Facebook'un yeni gelir modeli hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorum bölümüne yazabilirsiniz.