Araştırmacılar 3D baskı ile kıyafeti katman katman üreterek, bakterileri kıyafete entegre etmeyi başardı. 3D baskı'lı canlı kıyafet, sıcak havalarda serin kalmayı sağlayacak!

Canlı kıyafet hazırlama
Bu özel çalışmada araştırmacılar, "havadan nemi emme kabiliyeti" olan higroskopik ve "UV ışınları altında parlayan" biofluorescent kullandı. Her iki madde için de temel malzeme lateksdir. Sıvı birikime dayanan mikro bir 3D baskı tekniği kullanarak E. Coli hücreleri maddelere entegre edildi.

Entegrasyon işlemi sonunda, E. Coli hücreleri doğal olarak kasılır ve lateksin bükülmesine neden olur. Nemli ortamda, hücreler havadaki nemi emer ve düzleşir. Böylelikle kıyafeti/ayakkabıyı giyen kişinin serin kalmasını sağlar.

Canlı kıyafetlerin geleceği!
Gelecekteki çalışmalar, canlı giysilerin önemli bir süre boyunca sürdürülebilir olmasını sağlamak için hücrelerin stabilitesine odaklanacaktır.

Ön yıkama testleri (100 kurulama - ıslamada), giysilerin esnekliğinin devam etmesi konusunda olumlu sonuçlar verdi. Ancak bakterileri kumaşın içine gömebilmek için daha fazla çalışma yapılabilir.