Dünya, tarihe bir güne tanıklık ediyor... Son yüzyılların en uzun parçalı ay tutulması dünyanın pek çok farklı bölgesinde gözlemlenmeye başlandı. Peki, tutulma ne kadar sürecek?  Tutulma sırasında neler olacak?  Tutulma Türkiye'den de izlenebilecek mi?

Dünyanın merakla beklediği tutulma tam 3 saat 28 dakika ve 23 saniye sürecek.

Bu yıl meydana gelecek ikinci Ay tutulması, kayıtlara '580 yıl sonra meydana gelen en uzun tutulma' olarak geçecek.

Tutulma sırasında gezegenimizin uydusu Ay'ın yüzde 97'si Dünya'nın gölgesinde kalacak.

Bu esnada Ay, Dünya'dan en uzak noktasında olacak, yörüngesini yavaşlatacak.

'KANLI AY' OLARAK DA ADLANDIRILIYOR

NASA, Ay'ın tamamen Dünya gölgesi altına girmeyecek olmasından ötürü bu tutulmayı 'neredeyse tam tutulma' olarak açıklıyor. Kasım dolunayı, kunduzların bu ayda kış hazırlığı yapmasından ötürü Kızılderili almanağında 'Kunduz ayı' olarak biliniyor.

Ay tutulması sırasında ortaya çıkan kırmızı görüntü nedeniyle bu tutulma 'Kanlı Ay' olarak da adlandırılabiliyor

TÜRKİYE'DEN İZLENEBİLECEK Mİ?

Tarihi tutulma Yeni Zelanda ve Japonya gibi ülkelerde gözlemlenebiliyor. Bu görsel şölen Türkiye'den takip edilemiyor.

Ay tutulması en net şekilde Kuzey Amerika'nın tamamı tarafından izlenebiliyor. ABD'nin Batı bölgelerinde yaşayanlar Güneş'in doğumundan kısa bir süre önce Ay tutulmasının en karanlık haline tanıklık ediyor

Ajanslara düşen fotoğraflarda New York'ta Manhattan ile Queens bölgesini birbirine bağlayan Queensboro Köprüsü üzerinde güzel görüntüler oluştuğu görülebiliyor. Güney Amerika'nın batı kısımları, Asya'nın kuzeydoğu bölgesi ve Avustralya'nın doğusu da bu görsel şöleni takip edebiliyor.

Bu tarihi gökyüzü olayı, Kuzey Amerika’nın tamamı tarafından izlenebilirken Güney Amerika’nın batı yarısında, Asya’nın kuzeydoğu bölgesinde ve Avusturalya’nın doğusunun da bir bölümünden görülebilecek.

BİR SONRAKİ TUTULMA 16 MAYIS 2022'DE

Gökyüzücü gözlemcileri, güneş tutulmasından farklı olarak Ay tutulmasını izlemek için özel bir gözlüğe gerek olmadığını söylüyor.

Tarihe geçen bu tutulma ile birlikte 2021'in son Ay tutulması da gerçekleşmiş olacak. Bir sonraki Ay tutulması önümüzdeki baharda, 16 Mayıs 2022'de gerçekleşecek.

AY TUTULMASI NASIL GERÇEKLEŞİYOR?

Ay tutulmaları Dünya'nın Güneş ile Ay arasına girmesi ile oluşuyor.

Bu tutulma esnasında Dünya, Güneş ışınlarına perde görevi görüyor.

Güneş ışınları Dünya'nın atmosferi tarafından kırıldığı için tutulma esnasında Ay tamamen kaybolmuyor. Dünya etrafında kırılan ışıklarda mavi renk yutulduğu, kırmızı renk ise yansıdığı için Dünya'nın gölgesi kırmızı renkte görülüyor. Ay tutulması genellikle yılda iki kez ortaya çıkıyor.

Ancak bazı özel durumlarda Ay tutulması yılda üç defa da yaşanabiliyor.

TEMMUZ 2023'E KADAR...'

Astrolog Hande Kazanova, ay tutulmasının astrolojik açıdan önemine dikkat çekerek, "Bu tutulma önemli çünkü Kuzey Güney Ay düğümleri Ocak 2022 de Boğa-Akrep aksına kaymadan önceki ilk tutulma olacak" dedi. Tutulmanın, Temmuz 2023'e kadar yaşayacaklarımıza dair pek çok önemli ipucunu bizlere göstereceğini söyleyen Kazanova, "Boğa burcunun verimlilik, sabitlik, üretkenlik ve istikrarla bağlantılı olduğunu hatırlatarak "Boğa burcu doğayı, toprağı, sahip olduklarımızı temsil eder. Önümüzdeki 1.5 yıl boyunca bu konular hayatımızda önemli olacak" diye konuştu.

'DÜNYA HUZURLU OLMAYACAK'

Tutulmanın Boğa burcunda olmasından ötürü özellikle bankacılık sektörü ve finansla ilgili konuların ön plana çıkacağını vurgulayan astrolog Hande Kazanova, huzurlu ve sakin ortamlarla ilgili olan Boğa'nın zorlayıcı sabit yıldız Algol ile birleşmesinin bu tutulmayı diğerlerinden ayırdığına dikkat çekti.

"Önümüzdeki dönem dünya huzurlu olmayacak gibi görünüyor" diyen Kazanova, kazalara ve yaralanmalara karşı şöyle bir uyarıda bulundu: "Bu Ay tutulması bir Dolunay olduğu için Algol Ay’la birleşiyor. Bu da rakiplerimize karşı başarı, inatçı ve yorulmaz bir yapıda olacağımızı gösteriyor. Çok çalışarak bu tutulmadan başarı elde edebiliriz. Yalnız kazalar, yaralanmalar ve şanssızlıklar yaşam enerjimizi azaltabilir."

BU TARİHLERE DİKKAT!

Tutulmanın etkilerinin sadece tutulma zamanlarını kapsamadığını hatırlatan astrolog Hande Kazanova, 9-10 Aralık tarihlerine dikkat çekerek şunları söyledi: "23 Kasım’da Merkür bu tutulma derecesini tetikliyor. En önemli olayları Mars'ın tetiklemesiyle yaşayabiliriz. Gerginlikler, mücadele, savaş etkisi devrede olabilir."

Önümüzdeki günlerde yer hareketliliğine ve depremlere dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Kazanova, aralık ayına çok dikkat edilmesi gerektiğini tarihler eşliğinde şu şekilde açıkladı: "1 Aralık’ta kızgınlıklar, öfkeli konuşmalar, olayların hareketlenmesi devrede olacak. Merkür- Mars kavuşumuyla 4 Aralık tutulmasına giderken yer hareketliliği, felaketler, 12-13 Aralık’ta depremleri artırabilir. 13 Aralık’ta Jüpiter, tutulma Güneş ve Ay’ına kare açı yaparak olayları iyice artırabilir. 12-17 Aralık tarihlerine kadar dikkatli olmamız gerekecek. Yine bu dönemlerde pandemide artışlar görülebilir. Bu tutulmanın etkilerini 5 Şubat ve civarında da çok net görebiliriz. Pandemiyle ilgili konulara dikkat edilmeli."