Kahramanmaraş Milletvekilleri, yayımladıkları mesajlarda Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 95'inci yılını kutladılar.

 

 

AK PARTİ MİLLETVEKİLİ NEVZAT TANER

 

"Maraş halkının 95 yıl önce büyük bir ruh ve şuurla verdiği şanlı mücadele, dünya tarihinin görmüş olduğu örnek bir kurtuluş mücadelesi ve kahramanlık destanıdır. 12 Şubat’ın anlamı Kahramanmaraş için ne ise Türkiye içinde aynıdır. Çünkü ‘12 Şubat’ sadece Maraşlının değil, büyük Türk milletinin yeniden var oluş mücadelesidir.

 

Büyük bir inanç ve azimle vatan savunmasında “Tek yürek” olan Maraş halkının, eşine az rastlanır bir kahramanlık ile “Maraş bize mezar olmadan düşmana gülizar olamaz” diyerek ateşlediği mücadele ruhu dalga dalga Anadolu’ya yayılmış ve bir millet adeta küllerinden yeniden doğmuştur. İşte bu Milli Mücadele ruhu bizlere farklı sorumluluklar yüklemektedir.

 

Bugün ülkemiz 12 yıldır eğitimde, sağlıkta, sanayide, ekonomide, ulaşımda birçok önemli hizmette dünya ülkeleri ile yarışır duruma gelmiştir. Şanlı ecdadın “İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın” düşüncesini kendine ilk edinenlerin bu ülkenin insanlarına ve bu ülkenin kapısına sığınan mazlumlara olan sevdası inşallah hiç bitmeyecek. Daha yapılacak çok işimiz, kat edilecek çok yolumuz var.

 

Bu duygu ve düşüncelerle Milli Mücadele ateşini yakan Sütçü İmam’ı, Abdal Halil Ağa’yı, Rıdvan Hoca’yı, Ali Sezai Efendi’yi, Arslan Bey’i, Avukat Mehmet Ali Kısakürek’i, Şehit Evliya’yı, Mıllış Nuri’yi, Yörük Selim’i, , Senem Ayşe’yi, Muallim Hayrullah’ı, Doktor Mustafa’yı, Çakmakçı Sait’i, Çuhadar Ali’yi ve adlarını sayamadığımız nice kahramanları bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz."

 

MHP MİLLETVEKİLİ MESUT DEDEOĞLU

 

“Kahramanmaraş'ı ilk önce 22 Şubat 1919'da İngilizler, daha sonra 20 Ekim 1919'da da Fransızlar işgal etmişler. Fransızlar Kahramanmaraş'a çok büyük zulümler yapmışlar ama bu zulmün altından Kahramanmaraş halkı başarıyla kalkmış, şehrin müdafaasını yerine getirmiş ve Fransızlardan kurtulmayı başarmıştır.” ş

 

Doksan beş yıl önce Kahramanmaraş halkı tek bir yürek hâlinde "Maraş bize mezar olmadan düşmana gülzâr olmaz" diyerek yola çıkıldı. Bu felsefeyle de Fransızlarla mücadele etmeye başlamışlar. Bağımsızlığın ilk mücadelesini Kahramanmaraş'tan Kahramanmaraş halkı yapmış. Kahramanmaraş'ımızın doksan beş yıl önceki bugünlerde kurtuluşuna ana unsur olan iki olay var. Bunlardan bir tanesi, Türk kadınına uzatılan ele, Sütçü İmam tarafından Fransızlar askerlerine sıkılan kurşun.

 

İkincisi, bayrak olayı. O dönemlerde cuma namazını kılmak üzere Kahramanmaraş'ımızın Ulu Camii'nde toplanan halk Kahramanmaraş Kalesi'nde dalgalanan Fransız Bayrağı'nı gördükten sonra, o zamanki hocalarımızdan Rıdvan Hoca aynen şu cümleyi kullanıyor: "Memlekette, ülkede yabancı bayrak dalgalanırken cuma namazı kılmak caiz değildir." diyor ve halk galeyana gelerek kalede bulunan Fransız Bayrağı'nı aşağıya indirerek Türk Bayrağı'nı oraya asıyor. 

 

Nihayetinde cuma namazı kılınıyor. Bu olaydan sonra Kahramanmaraş halkı yirmi iki gün, yirmi iki gece Fransızlarla mücadele veriyor o zamanki teknolojiyle; nacaklarla, kazmalarla, küreklerle ve dolma tüfeklerle. Bu Kurtuluş Savaşı, Kahramanmaraş'ın vermiş olduğu bu mücadele dünya literatürüne geçiyor. Bu Kurtuluş Savaşı'nı verdikten sonra Fransızlar Kahramanmaraş'ı terk etmek zorunda kalıyorlar. Yine, Kahramanmaraş halkının Fransızları Kahramanmaraş'tan kovduktan sonra mücadelesi bitmiyor bugün olduğu gibi, çevre illere yardıma koşuyorlar oranın kurtuluşuna omuz vermek üzere, oraya yardım etmek üzere.

 

12 Şubat Kahramanmaraş'ımızın düğünüdür, bayramıdır, haklı gururudur çünkü işgal altına alınmış bir şehrin yabancı devletlerden kendi imkânlarıyla kurtuluşunun mücadelesini verdiği gündür. Bugün Kahramanmaraş'ın düğünü, bayramı dedim. Kahramanmaraş'a bu düğün, bayram hayırlı olsun.

Kahramanmaraş'ın bu düğünü, bu bayramı her zaman, her dönemde olduğu gibi büyük etkinliklerle devam etmektedir ama bakıyoruz, şu son on iki yıldan beri Kahramanmaraş'ın vermiş olduğu bu mücadeleyi, bayrak adına verilen mücadeleyi, ezan adına verilen bu mücadeleyi ve kurtarıcı adına verilen bu mücadeleyi şimdi göremiyoruz.

 

Bayrak var adı yok, millet var adı yok, kurtarıcı var adı yok. Dış güçlerle ve teröristlerle mücadele edilmesi gereken yerde müzakere yapılıyor. Bayrağın adı Türk Bayrağı'dır, milletin adı Türk milletidir ve kurtarıcının adı Yüce Önder Atatürk'tür.”

 

CHP MİLLETVEKİLİ DURDU ÖZBOLAT

 

"Dışta emperyalist emellere, içte ise yerli işbirlikçilerine karşı verilen İstiklal mücadelesinin ilk meşalesinin yakıldığı bu kutlu gün bizler için bir rehber ve onur kaynağı olacaktır.

 

Ülkemizin tam bağımsızlığı ve halkımızın özgürlüğü için bundan 95 yıl önce verilen mücadele ülkenin kurtuluşuna ve bağımsızlığına giden yolun açılmasına vesile olmuştur. Maraş halkı emperyalist sömürü ve işgal sürecine boyun eğmemiş, bağımsızlık için bedenini siper ederek kahramanca mücadele etmiş, yurt savunmasında kurtuluşun kapılarını ardına kadar açmıştır.

 

12 Şubat’ta Maraş’ın kurtuluşuyla taçlanan tarihe altın harflerle yazılan bu kahramanlık örneğini, sadece Kahramanmaraş içerisinde bırakmayan, elde ettikleri başarıyı diğer şehirlerimizi kurtarmak için de değerlendirerek komşu illere destek olan Kahramanmaraş halkı dün olduğu gibi bugünde milli ve manevi değerlerimize kararlılıkla sahip çıkacak, bu değerleri gelecek kuşaklara aktaracaktır.

 

Bu vesileyle tarihimizin en zorlu koşullarında sergiledikleri örnek mücadele ile bütün zorlukların üstesinden gelen bir milletin evlatları olarak bu müstesna günü büyük bir gururla yad ediyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, üzerinde yaşadığımız toprakları bize vatan yapan aziz şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyor, tüm Kahramanmaraşlı hemşerilerimin bayramını kutluyorum."