Kahramanmaraş Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Semih Yancar, 1500 kamu hastanesi arasında Kahramanmaraş’ın ilk 5’e girdiğini söyledi. Elbistan’a yapılan hastane ve ağız diş sağlığı merkezi ile Kuzey ilçelere hitap eden bir hastane yapıldığını belirten Yancar, yeni hedeflerinin Kahramanmaraş’ta bulunmayan bölümleri açmak olduğunu söyledi.

Kanalmaras.com’a özel açıklamalarda bulunan Yancar, Kahramanmaraş’ın sağlık kalitesinin her geçen gün yükseldiğini söyledi. 2000’li yıllarda hastane önlerinde Adana Balcalı hastanesine ek sefer düzenlenerek hastalar götürüldüğünü belirten Yancar, şu anda Adana’dan buraya hasta geldiğini söyledi.

İlçelerinde il merkezi standardına kavuştuğunu belirten Yancar şunları söyledi: “Şu anda yapılan çalışmalar ile kamu hastaneleri vatandaşa en iyi şekilde hizmet edebilmek adına kendini sürekli yeniliyor. Elbistan Devlet Hastanesine 35 hemşire geliyor. Diğer ilçelerimize de ciddi personel ve hemşire desteği oldu. Elbistan Devlet Hastanemiz şu anda 300 yatak kapasiteli. Hem kadın doğum hastanesinin hem de merkez hastanesinin birleştiği büyük bir yapı. Şu anda orda 31 yataklı yoğun bakım ünitesi aktif hale getirildi. Elbistan’ın eksikliklerinden olan taş kırma ünitesi de ihale aşaması bitmek üzere”

CİDDİ YAPILANMA VAR

Yancar şöyle konuştu: “Necip Fazıl Şehir Hastanesinde bölgenin en büyük yanık merkezi var. Orada da çok ciddi bir rakama ulaştı. Şu anda. 7 yataklı ek bir yoğun bakım yapıyoruz. Toplamda 23 yatak kapasitesine ulaştı. Geçen yıl şehir dışından gelen 500 hastaya baktık bir yıllık süre içerisinde yaklaşık 15 bin yanık hastasını tedavi ettik. Elbistan Devlet Hastanesi aynı zamanda oradaki gibi hemşiresi hem doktoru Ankara'da Eğitim'e göndereceğiz. Prosedürleri var, eğitimler alınmadan 1 ünite veya merkez açamıyorsunuz. Onların hazırlıkları devam ediyor şu an Elbistan Devlet Hastanesi’ne personel gelmeye başladı. 35 hemşire, fizyoterapist ve yardımcı sağlık personeli şu anda görev yapıyor.

KUZEY İLÇELER SAĞLIK YÖNÜNDEN İYİ DURUMDA

Elbistan da aynı zamanda ağız diş sağlığı merkezimiz inşaatı için hazırlıklarımız devam ediyor. Şu anda eski devlet hastanesi binasının bir alanına ağız diş sağlığı merkezi yapacağız.25 ünitelik Ağız Diş Sağlığı Merkezi olacak. Orası da yapılırsa Elbistan'ın sağlık sorunu tamamen bitiyor”

KAHRAMANMARAŞ SAĞLIKTA İLK BEŞTE

Sağlık Bakanlığının 1500 hastane üzerinde yaptığı araştırmada çok büyük hastaneleri geride bırakarak ilk 5’e girdiği i belirten Yancar şöyle konuştu: “Türkiye'de organ bekleyen çok çok fazla hasta var.  Kalp, karaciğer, böbrek bekleyen çok hasta var. Beyin ölümü bildirimi yoğun bakımının iyi çalıştığının göstergesidir. Yoğun bakım açıyoruz ama oradaki insanlara gerçekten ideal tedavi verebiliyor muyuz?  Ya da mevcut tedavi sırasında onların sıkı takibi ile beyin ölümünü yakalayabiliyor muyuz?  Bizim çok ciddi yoğun bakım ve organ nakil ekibimiz var. Bu ekip hastaları birebir takip ediyor. Eğer bu hastalarda beyin ölümü gerçekleşmiş ise organ nakli bekleyen insanlara umut olsun diye hasta yakınlarıyla bazı görüşmeler yapılıyor. Türkiye'deki geçen sene karaciğer naklinin bir tanesi Kahramanmaraş'tan çıktı. Kamu özel ve üniversite Hastaneleri'nin toplamı 155 tane. Türkiye'de ve bunların beyin ölümü bildirim olanları ve organ çıkartma oranları bakanlık tarafından Takip ediliyor. 2016 yılında 1530 hastane arasında Hacettepe Çapa üniversite hastaneleri de, Eğitim Araştırma hastaneleri de ve normal devlet hastaneleri de dahil 1533 tesis arasında Türkiye beşincisi olduk. Necip Fazıl Şehir Hastanesinde toplamda 18 beyin ölümü geri bildirimi, 11 hasta yakını ile görüşüp onay alınmış ve yaklaşık 50'ye yakın organ çıkartılmış 50 kişiye umut olunmuştur.” dedi.

Haber: Mustafa Kılınç/Kamera: Kurtuluş Karaaslan