Grip, sürekli değişen A ve B virüslerinin neden olduğu bulaşıcı soulunum yolu hastalığıdır. Grip, ilkbahar başlarında  ve kışın daha sık görünür. Hastalık sürecinde virüs üst ve alt solunum yollarına saldırır (1).

38 ° C’den yüksek ateş, akıntı, boğazda yanma, kuru ve şiddetli öksürük, alt solunum yollarında yanma, halsizlik, omuz, kol ve ayak kaslarında ağrılar belirtilerin başında gelir.

Grip tedavisi kişinin sağlık koşullarına bağlı olarak tıbbı müdahale gerektirebilir, çünkü, astım, şeker, kalp gibi kronik hastalıklarla mücadele eden kişiler daha çabukyakalnırlar ve atlatmaları zor olabilir. Bununla birlikte, genelde evde doğal, bitkisel tedavi metodlarıyla iyileşme süreci hızlandırılabilir.

Hastalık boyunca bol sıvı tüketilmesi gerekir, mineral, vitamin açısından zengin olan, sebze, meyve ve diğer yemekler gribe iyi gelir. Tedavi döneminde bitki çayı, meyve suyu, taze haşlanmış tavuk eti suyu yardımcı olur.

GRİBE İYİ GELEN YİYECEKLER
Geribe iyi gelen yiyeceklerGribin yukarıda sıraladığımız belirtileri kendini gösterdikten sonra mutlaka doktorunuza başvurmalısınız ve gerekli tıbbi yardımı alarak tedavi sürecini başlatmalısınız. Bunun yanında tedaviyi hızlandırmak için aşağıda sıraladığımız doğal, bitkisel tedavi yöntemlerini kullanabilirsiniz.

Uyarı! Bu öneriler bilgilendirme amaçlıdır, diğer sağlık koşullarınızı göz önünde bulundurarak veya doktorunuza danışarak uygulamalısınız.

Mantar: Mantar gribe iyi gelir, yukarıda virüslerin kış aylarında ve ilkbaharda daha sık etkilediğini söylemiştik. Mantarın neredeyse bu dönemlerde ortaya çıkması şüphesiz teasadüf değil.

Genel sağlık açısından faydalı olan mantar gribe karşı iki önmeli silah içerir, selenyum, selenyum beyaz kan hücrelerinin hastalıkla mücadele etmesine yarayan sikotinler üterir.  Diğer silah ise lifin bir antimikrobiyal türü beta glukan içerir, hücrelerin enfeksiyonları silip atmasına katkıda bulunur.

Gripten kurtulmanın en pratik yöntemlerinden birisi hastalığın tedavi sürecinde mantar tüketmektir.

Sarımsak: Keskin kokusu olmasına rağmen gribe faydalıdır, fitokimyasal alisin ve antimikrobiyel bileşiği sayesinde gribi söker atar. İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre (2) sarımsağın içerdiği alisin takviyesi alan kişilerin %46’nın daha az soğuk aldınlığına maruz kaldığı ortaya konulmuştur.

Kış aylarında soğuk algınlığı ve gripten korunmak için bol bol sarımsak tüketmeye çalışmalısınız.

Somon: Yeni yapılan bir araştırmaya göre, yüksek niktarda D vitamini içeren besinler tüketen kişilerin tüketmeyenlere göre %40 daha az solunum yolu enfeksiyonuna maruz kaldıklarını ortaya koymaktadır.

Somon gripten korunmayı sağladığı gibi, tedaviyi hızlandırır.

Çay: Harvard Üniversitesinin yaptığı araştırmalar günde içilen 5 bardak siyah çayın iki hafta sonra vücudun bağışıklık, savunma sistemini 4 kat güçlendirdiğini ortaya koymuştur. Bu yönüyle gribe faydası yanında, korunmayı da sağlayan siyah çay, aynı zamanda serbest radikallerin temizlenmesine yarayan kateçinler içerir.

Grip tedavisi için günde 3 bardak siyah veya yeşil çay önerilir.

Yoğurt: Sindirim sistemine faydalı olan yoğurt aynı zamanda içerdiği probiyoikler yardımıyla, hastalığa neden olan virüs ve mikropları vücudun dışında tutmaya çalışır.

Bağışıklık sisteminin önemli bir destekçisi olan yoğurt, gripten korunmanın yanında tedavisine katkıda bulunur.

Bitter Çikolata: Bazı beslenme uzmanları bitter çikolatanın dolaylı faydasından bahsetmektedirler. Bitter çikolata içerdiği kakao yarımıyla bağışıklık sistemini arttırır ve diğer bazı hastalıklar yanında gribe faydalıdır.

Ayrıca enfeksiyonlara karşı mücadelenin artması için hücrelerin tatlı ihtiyacını bitter çikolatanın karşıladığı düşünülmektedir.

İstiridye: Çinko bağışıklık sistemi için öenmi elemetlerin başında gelir, istiridye bol miktarda içerdiğinden dolayı soğuk algınlığı ve grip hastalığına iyi gelir. İstiridye bakteri ve vürüslerin saldırısından bünyeyi korur.

Sağlık uzmanları orta boy istiridyenin günlük çinko ihtiyacının neredeyse tamamını karşıladığını söylemektedir.

Badem: Kalp sağlığı için oldukça faydalı olan badem, yapılan bir çok araştırmada solunum yolu enfeksiyonlarına da iyi geldiğini ortaya koymaktadır. Bağışıklığı arttıran E vitamini ve antioksidan açısından zengin sayılan badem, grip tedavisine de katkıda bulunur.

Bademin yanında, ayçiçeği çekirdeği, şalgam ve tahil tüketimi grip tedavisini hızlandırabilir.

Çilek: C vitamini açısından zengin besin kaynaklarının başında gelen çilek soğuk algınlığı ve grip hastalığına karşı da tedavi edici özelliği vardır. Hastalıklara neden olan bakterilere karşı etkili bir antioksidandır.

Soğuk algınlığı v egribe karşı mutlaka tüketilmesi gerelen yiyecekler arasında bulunan çilek tüketimi günlük 1 fincan kadar olmalı.

Tatlı Patates: Tatlı patatesin içerdiği beta karoten vücudun savunma sistemini geliştirir. Bağışıklık sistemi hücrelerinin büyümesini ve gelişmesini sağlayan tatlı patates, zararlı toksinleri etkisizleştirir.

Tatlı patates yanında, havuç, kabak,bal kabağı, yumurta sarısı ve kavun grip tedavisini hızlandırır.

Ballı Limon Çayı: Grip olduysanız mutlaka denemeniz gereken bitkisel tedavi metodlarının başında gelir. Bal başlı başında doğal antibiyotidir. Limon ise enfeksiyonlara karşı etkilidir. Bu iki karışımın gribe faydası inanılmazdır.

Grip döneminde bol miktarda sıvı tüketmeniz gerektiğini yukarıda belirtmiştik, bu yöntemle hem bığazlardaki enfeksiyonun giderilmesini sağlamış olursunuz, hem de hastalık boyunca gerekli sıvı ihtiyacını karşılarsınız.

Gribin en büyük düşmanı C vitamini patlaması yaparak kısa sürede gripten kurtulabilirsiniz.

Portakal Suyu: Grip olduğunuzda soğuk bir bardak portakal suyu harika dekonjestan görevi üstlenebilir. C vitamini açısından zengin portakal suyu savunma sistemini grip saşdırısına karşı korur, savunma hücrelerine enerji sağlayarak direnci arttırır.

Portakal suyu yanında brikoli, çilek ve domates tüketmek etkiyi arttırır.

Acı Biber: Acı biber kapsasisin açısından çok zengidnir, bubileşenin en önemi özelliği dekonjestan olarak hareket edip, tıkalı burnu açmaktan tutunda, solunum yolları tıkanıklığını gidermeye kadar fayda sağlar.

Grip, bir yönüyle solunum yolu enfeksiyonu olduğundan dolayı, rahat nefes almak ve mikropları, virüsü ortadan kaldırmak için acı biber tüketmelisiniz.

Tavuk Çorbası: Tavuk çorbası şaşırtıcı şekilde solunum yolları enfeksiyonuna faydalı sistain ve amino asitler içerir. Tavuk çorbası gribe faydalı olduğu gibi, biraz tuzlu hazırlanması mukusları yumuşamasını sağlar.

Grip olduğunuzda günde içeceğiniz 2 tas sıcak tavuk çorbası, geniz akıntılarını ve burun tıkanıklığını giderir.

Zencefil:  Mide bulantısı için yaygın şekilde kullanılan zencefil, gribe de iyi gelir. Özellikle tavuk çorbası hazırlanırken içine zencefil ve sarımsak katıldığında kısa sürede belli bir rahatlama hissebedilirsiniz.

Zencefili aynı zamanda kaynatarak zencefil çayı hazırlayabilir, bal ve limon katarak tüketebilirsiniz.

Buhar: Buhah eski çağlardan beri grip tedavisinde kullanılmaktadır, çünkü, hem geniz tıkanıklığını giderir, hem de gögüs sıkışıklığına faydalıdır. Buhara bir miktar taze nane katarak soluduğunuzda etkisini arttırmış olursunuz.

Buhardan maksimum dereceden fayda elde etmek için başınıza havlu koyarak fazla yaklaşarak cildinizi yakmadan 8-10 dakika soluyun, günde 3-4 kere tekrar edin.