Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek son günlerde kentte konuşulan iddialara ilişkin kameralar karşısına geçerek açıklama yaptı.

Başkan Mahçiçek'in açıklamaları şu şekilde:

Onikişubat'a yakışır muhteşem bir belediye binası yapıyoruz. Allah'a şükür mimarisiyle büyüklüğü ile yapacağı hizmetlerle Kahramanmaraş'a en az 50 sene hizmet edecek bir bina yaptık ve bitmek üzere. Biz bu binayı 2016'nın birinci ayında ihaleye çıktık ve ihale yaptık. B ir firma ihaleyi aldı. İsimlerden bahsetmeyelim. Ama bir başka firma o ihaleye itiraz etti.

İtirazı biz reddettik. Mevzuata uygun değil diye reddettik. Biz reddettikten sonra başka bir itiraz edilecek kurum daha vardı. Kamu İhale Kurumu yani belediye devreden çıktı. Kamu İhale Kurumu'na itiraz edildi. Kamu İhale Kurumu da O itirazı reddetti belediyenin yaptığı gibi. Sonra o arkadaşlar tabii artık itirazın merci Ankara olduğu için, Kamu İhale Kurumu'na itiraz edildiği için mahkemelerde de yetki Ankara mahkemelerinde. Ankara'da bir idare Mahkemesi'nde dava açıldı. İki üç ay gibi bir kısa sürede mahkeme bizim yaptığımız ihaleyi uygun görmedi. Mahkeme kararı bize geldi, yapacağımız şey neydi, o mahkeme kararını uygulamaktı. Ve biz onu uyguladık. Mevcut yapan firmayı tasfiye ettik. O itiraz eden ve davayı kazanan firmayı çağırdık ve devir ettik. Ama Kamu İhale Kurumu tabii ki süreci devam ettirdi. Yani hukuk sürecini. Kamu İhale Kurumu Danıştay'a başvurdu. Son nihai merci olarak. Danıştay'a gitti. Ama biz bu ara bu sürede bu arkadaşlara işi verdik, devam ediyorlar.

Bu aşamada takriben 6-7 ay sonra Danıştay bir karar verdi. O karar da, Ankara İdare Mahkemesi'nin kararı ilk mahkeme. Biz bu mahkeme kararını uyguladık. Ama sonra Danıştay böyle bir karar verdi, yani bizi haklı gördü, Kamu İhale Kurumu'nu haklı gördü. Ankara İdare Mahkemesi'nin verdiği kararı iptal etti. Bizim kararımız geçerli dedi. Bu da Danıştay'ın kararı. Karardan sonra yapılacak iş neydi. Mevcut arkadaşı tasfiye edeceksiniz. Mevcut arkadaşı tasfiye ettik, o ilk ihaleyi alan firma ya dedik ki ''gel kardeş yap devam et'' dedik. Aradan neredeyse 1 sene gibi bir süre geçmişti. O ilk ihaleyi alan firma dedi ki ''ben yapamam'' dedi. Niye dedik ''fiyatlar değişti'' dedi. Bakın Allah şahit. Belediye Başkan yardımcılarımız da vardı en az 3-4 defa o müteahhit firmaya gittik ''devam et dedik'' etmediler.

Daha sonra yeniden ihaleye çıktık, başka çaresi yoktu. 6 tane firma katıldı ihaleye. 6 tane firmanın içerisinde en düşük fiyatı veren firma 42 milyon liraydı. İhaleyi o firmaya verdik. 42 milyon lira. Burada önümde o da söyleyebilirim size. 42 milyon 279 bin lira. Bakın burada ki zarar bizden kaynaklanmadı. Mahkeme kararlarından kaynaklandı. Mahkemeyi de dava etme imkanın var mı, yok maalesef. Yani belediyenin kendi işlemlerinden dolayı herhangi bir zarar söz konusu değil. Ama mahkeme süreceği maalesef belediyemize zarara uğrattı. Bir daha itiraz ettik. Kamu İhale Kurumu gene onları reddetti. Sonra bir ara ihale daha yaptık.

Dedik ki, hani binanın dış görünüşü güzel taş kaplama, bunun tamamını taş kaplama yapalım güzel görünsün. İçinde bir takım eksikler vardı onları da tamamlayalım dedik.Şöyle bir ihale yaptık. Bu ihalenin başlığı; Belediye Hizmet Binası İkmal ve Çevre Düzenleme. Yani sadece çevre düzenlemesi değil, ikmal inşaat aynı zamanda. Yani çevre düzenlemesine 15 milyon 500 bin lira değil, İkmal İnşaat ile beraber 15 milyon 500 bin lira ihale etmişiz. Bunlarda saklı gizli değil. Onlar EKAP diye bir şey var sistem var, Elektronik Kamu Alımları Platformu diye, bunları orada görebilirsiniz. Bunları belge diye öünüze sürerlerse bunlara da dikkat edin. Çünkübunlar sistemde var zaten. Saklı gizli değil.

Dolayısıyla yaklaşık 58 milyona proje mal olacaktı. Eğer biz bugün yapsaydık maliyeti 107 trilyon olacaktı. Emniyet Müdürlüğümüz var değil mi bizim binamız ile aynı büyüklükte ve eski parayla 122 trilyona ihale edilmiş.

Bu belediye 5 senede 592 tane ihale yapmış. 3 bin 142 tane de doğrudan alım ihalesi yapmış bu belediye. Belediyelerin hesapları yaptığı işlemde Sayıştay denetçileri tarafından denetlenmiş. Son olarak da bütün bunlar İçişleri Bakanlığımız incelemiş ve herhangi bir sıkıntı olmadığı görülmüş. Bir belediye düşünün ki 5 senede 592 tane ihale yapmış, 3 bin 142 tane de doğrudan alım ihalesi yapmış ve bunlarda Elhamdülillah bir sıkıntı olmamış. Bir belediye düşünün ki 789 trilyon eski parayla kaynak üretmiş, para harcamış 5 senede. Bu para bu memlekete girmiş.

Bir belediye düşünün ki bu paranın 439 trilyonu devletten almış 350 trilyonluk kendisini üretmiş yani kendisi kaynak bulmuş. Bu belediye Kahramanmaraş'a bir dünya projesi kazandırmış, bu kentin marka olmasını ve dünya şehri olmayı başarmış EXPO'yu almış.

Antalya'dan sonra Türkiye'de ikinci EXPO'yu aldılk. EXPO'ya harcadıklarını hep kendi belediye kendi imkânlarıyla harcamış. Devletten de bugüne kadar bir lira almamış. Ama inşallah alacak. Emin olun ki kahramanmaraş'ı dünya gündemine taşıyacak başka bir projede yok. Biz bana bir buçuk sene çalıştık. Kimseye haber vermeden. Ne zaman ki İtalya'da oylama yaptık, 62 ülkenin hiçbirinin karşı oyu olmaksızın Onikişubat Belediyesi'ne o Expo verildi. Mazbatayı aldık. Ondan sonra açıkladık.

Projeyle Kahramanmaraş bugüne kadar yakalayamadığı İnşallah tanıtımı turizmini ekonomisine ve dünya markası olma kabiliyetini inşallah o projeyle yakalayacak. Ben de bu devlet de 46 seneden beri çalışıyorum. 46 sene de benim çocuklarıma bırakacağım bir tek şeyin var onurum. Ben zengin çocuğu değilim. Bugüne kadar 46 sene bu devlete bu memlekette hizmet ettim. Bunu Allah bilir. 80'li yıllardan bu yana bu memlekette ne kadar yatırımlar varsa hepsinde az çok emeğim vardır. Devlet planlamadayken kimse yatırımın 'Y'sini bilmezken, kimse teşviğin 'T'sini bilmezken ben oradayım. Allah biliyor ki bazen derdim ki 'Arkadaşlar siz gelmeyin evrakları otobüse verin. Ben otobüsle gider alırım. Onlar teşviklerini hazırlar geri gönderirdi. Bu memlekette bu yatırımlar böyle oldu. Bugün o yatırımlarda 110 bin insan çalışıyor.

2014'ten bu yana 8 tane seçim olmuş bu 8 seçimde Onikişubat Belediyesi 400-450 bazında hep birinci olmuş. Yaptığı hizmetler Allah'a şükür değerlendirmiş ve oylarını artırmış. Yani 8 seçimde 400-450 bandında Onikişubat Belediyesi siyaseten de başarılı olmuşuz.

Kimseden de çekinmeyeceğiz, korkmayacağız, bu memlekette taş koymaya, taş üstüne taş koymaya İnşallah devam edeceğiz. İnanıyoruz ki Bunun karşılığını mevlamızın Rabbimiz bize verecektir. Gerisi bizim açımızdan, kimi yalan söyler kimi iftira atar çok önemsemiyoruz. Çünkü Allah biliyor her şeyi.

Biz son olan şeylerle ilgili biliyorsunuz bir basın açıklaması yaptık. Dedik ki henüz soruşturma belli değil. Eğer bir yanlışlık varsa onlara idari olarak da işlem yaparız dedik, değil mi açıklamamız da. Ama soruşturma henüz gizli, bir şey bilmiyoruz. Kimsenin izzeti nefsi ile de oynamamız lazım. Onuru ile de oynamamız lazım. Bu memlekette emeği olan insanları bir çırpıda ne halin varsa gör diyerek kenarda bırakamayız arkadaşlar, bu bizim insanlığımıza yakışmaz. Biz inşallah hep medeni, seviyeli, kimseyi incitmeden, kırmadan ama bu memleketi İnşallah bir dünya kenti yapmak için hep beraber çalışacağız.

Kaynak: Kanal Maraş