Temmuz ayının yaklaşması ile memur ve emekli zammı için geri sayım başladı. Açıklanan enflasyon oranlarının ardından yapılacak zam oranları netlik kazanıyor. Özel sekör çalışanları artan hayat pahallılığı nedeniyle kendi maaşlarına da zam yapılmasını talep ediyor. Özellikle asgari ücret ile çalışanlar 2022 başında yapılan yüksek zam miktarına rağmen yılın ikinci yarısında alım güçlerinin düşmesi nedeniyle asgari ücrete ikinci zam yapılmasını istiyor.

Enerji ve hammadde maliyetlerindeki artıştan dolayı işletmeler bütçelerini yeniliyorlar. İşletmeler bir yandan gelir ve gider bütçelerini revize ederken diğer yandan çalışanların ücretlerinde de iyileştirme planlıyor.

Şimdiden ikinci altı ay için iyileştirme yapacağını açıklayan işletmeler de oldu. Birçok işletme ise ücret iyileştirmesi için ‘asgari ücrette yapılacak artışı’ bekliyor.

ASGARİ ÜCRETE İKİNCİ ZAM GELECEK Mİ? 

İkinci altı aya ilişkin açıklanacak yeni asgari ücret, yüksek ücretlilere yapılacak iyileştirme için de gösterge olacak. Asgari ücret artışının resmen yapılıp yapılmayacağı konusunda ise taraflar kararlı...İşçi, işveren ve hükümet... Tüm taraflar ilk altı aylık enflasyonun yarattığı tahribatı azaltmak için asgari ücrete artış gerektiğini belirtiyorlar. Hürriyet gazetesinden Ahmet Karabıyık bugünkü köşesinden asgari ücrete yapılacak zam ile ilgili detayları yazdı. İşte net asgari ücret ile ilgili detaylar...

Yandaki tabloda 4 farklı olası asgari ücret için; ‘net ücret’, ‘brüt ücret’ ve ‘işveren maliyeti’ kalemleri görülebilir.

ÖRNEK HESAPLAMA 

Örneğin; asgari ücret net 5 bin 750 lira olarak açıklanırsa, bu ücrete karşılık işverenin üstleneceği maliyet 7 bin 949 lira olarak gerçekleşecek. Net ücretteki artış (1.497 TL) bu durumda yüzde 35 olarak gerçekleşmiş olacak.

Brüt ücret (6 bin 765 lira) üzerinden kesilecek sigorta primleri (1.015 TL) sonrası net ücret 5 bin 750 lira olarak kesinleşmiş olacak. 2022 Ocak ayından itibaren asgari ücretten gelir vergisi ve damga vergisi kesilmediğinden, brüt ücretten yalnızca işçi sigorta primleri (SGK primi ve işsizlik sigortası primi) kesilerek net ücret hesaplanacak.

İNŞAAT TEŞVİKİ SİSTEME TAKILDI 

Yatırım teşvik sahibi firmalara 7394 Sayılı Kanun’la yeni bir imkân tanındı. Yatırımcı firmalar önceden; yalnız makine teçhizatlarını KDV’siz olarak tedarik edebilirlerken, artık inşaat yatırımlarını da KDV’siz olarak temin edebilecekler. Böylece yatırımcılara kesilen faturalarda KDV yer almayacak. KDV Kanunu’ndaki değişiklik (Geçici Madde 37) 15 Nisan 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlandı.

Uygulamayı tarif eden KDV Tebliği (No:42) ise 28 Mayıs 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Teşvik belgesi kapsamındaki inşaat işlerine ilişkin mal ve hizmet teslimleri için, 01 Mayıs 2022- 31 Aralık 2025 tarihleri arasında KDV hesaplanmayacak.

Mevzuat tarafı tamamlanmış olsa da, halen inşaat yatırımı yapan firmalara kesilen faturalar KDV’siz düzenlenemiyor. Çünkü tebliğde; ilgili bilgilerin sisteme girileceğinden ve vergi dairesince gerekli kontroller yapıldıktan sonra elektronik olarak sisteme girilen mal ve hizmetle sınırlı olmak üzere ‘istisna belgesi’ verileceğinden bahsediliyor.

Ancak henüz bu sistem kullanıma açılmış değil. İlgili yatırımcılar vergi dairelerine aksaklığı anlatmış olsalar da şu anda sisteme giriş yapamıyorlar. Mal/hizmet faturası kesecek işletme için de, faturayı kayıtlarına alacak yatırımcı işletme için de, mevzuatın uygulanamaması en başta finansal yükler getiriyor. İşletmeler, sistemin birkaç gün içinde aktif hale getirilerek mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyor.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI İLE İLGİLİ SON DAKİKA AÇIKLAMALARI... 

Artan enflasyon ücretli çalışanların maaşlarında düzenleme yapılmasını zorunlu hale getirdi. Hükümet kanadından yapılan açıklamalar 3 milyondan fazla asgari ücretlinin maaşlarına ek zam yapılmasının planlandığınıortaya koydu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamalarda çalışanların enflasyona ezdirilmeyeceğini vurguluyor.

Asgari ücret ile ilgili bir açıklamada AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten geldi. Çelik Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında parti genel merkezinde düzenlenen Merkez Yürütme Kurulu toplantısı sonrası asgari ücret zammıyla ilgili soruya şu yanıtı verdi;

"AK Parti açısından emeklimiz, esnafımız, çiftçimiz genç arkadaşlarımız bunlardan gelen talepleri takip ediyor ve değerlendiriyoruz. Vatandaşımızın ezilmemesi için stratejiler üretiyoruz. Sabah da toplantımız vardı. Onların zamanlaması içeriklendirilmesi henüz Çalışma Bakanlığı tarafından hangi takvimde yapıyorlar, onlar için bir şey söylemek için erken. Onlar olgunlaştığı zaman bizdeki bilgileri paylaşırız. Vatandaşlarımız şunu bilsinler ki çeşitli sosyal kesimlerden bize iletilen talepler sistematik şekilde değerlendiriliyor."

Cumhurbaşkanı Erdoğan son kabine toplantısının ardından yaptığı açıklama da benzer şekildeydi. Erdoğan, ücretliler dahil herkesin gelirini artıracak düzenlemeler yapıldığına dikkat çekerek, ücretliler dahil herkesin gelirini artıracak düzenlemeler yapılması yönünde talimat verdiğini söyledi.

Emekli ve asgari ücrete ilişkin Kayseri'de soruları yanıtlayan AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ise, "Doğru, enflasyonist bir ortam var. Pandemiden sonraki süreçte böyle bir yere geldik. Önemli olan burada fiyat baskılaması kadar aynı zamanda da insanların alım gücünün artmasıdır. Eğer ki alabiliyorsanız o önemli.

Alamıyorsanız, gücünüz yetmiyorsa, alım gücünüz yok olmuşsa işte tehlikeli olan bu. O yüzden de enflasyon karşısında sabit gelirliyi, dar gelirliyi ezdirmemek, hakkını savunabilmek, gelirlerini daha artırıcı bir takım tedbirler almak da hükümetin işi. Bu konuda da sırayla yavaş yavaş hepsi geliyor. Dün iki müjde vardı, önümüzdeki günlerde yine gelir. Sabır" şeklinde konuştu.

Hükümet tarafından yapılan açıklamalar asgari ücrete zam geleceği beklentisini güçlendirirken işçi sendikaları da art arda açıklamalarda bulunuyor.

DİSK'ten yapılan açıklamada asgari ücretin günden güne eridiğine dikkat çekilerek asgari ücrete zam yapılması talep edildi.

DİSK Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu açıklamalarda bulundu. Çerkezoğlu, "Başta asgari ücret olmak üzere tüm ücretler artırılmalıdır. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun derhal toplanarak yeni asgari ücret belirlemesinin önünde hiçbir mevzuat engeli yoktur. "diye konuştu.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 110. ILO Konferansı’nda yaptığı konuşmada asgari ücret ve alım gücünün düşmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Atalay, "Asgari ücretlinin, emeklilerin ve tüm işçilerin alım gücünün korunması, emeklilikte yaşa takılanların durumu, taşeron işçilerin kadroya alınması, geçici işçilerin çalışma süreleri ile ilgili sorunlar acil çözüm beklemektedir. Ayrıca,kamu çalışanlarının işçiler gibi toplu pazarlık yapabilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. " ifadelerini kullandı.

Asgari ücret zammı ile ilgili olumlu açıklamalar geliyor. Ancak zam yapılmaması durumunda çalışanları nasıl bir süreç bekliyor?

Ekonomik olarak yaşanan süreç, dünya genelinde enflasyonun yükselmesi firmaları harekete geçirdi. İstanbul Hazır Giyim Ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği tarafından yapılan açıklamada, bütçesi uygun olan şirketlerin çalışanlarına yüzde 15 ile 25 arasında zam yapmayı planladığı duyuruldu. Zamlı maaşların temmuz ayında çalışanların hesabına yatırılacağı açıklandı.

Bir zam açıklaması da Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği'nden geldi. Ortalama yüzde 20'lik zam yapılmasının gündemde olduğu duyuruldu.

Ek zam kararına özel sektörde bankalar öncülük ediyor. Peş peşe yapılan açıklamalarda ara zam kararı çalışanlara duyuruldu.

Zam kararını ilk uygulayan banka Garanti BBVA oldu. Garanti Bankası çalışanlarına yüzde 25 zam yaptı.

Akbank'tan da ek zam kararı geldi. Akbank çalışanları temmuz ayı itibarı ile yüzde 25 zam alacak. Zam kararı çalışanlara mail yolu ile bildirildi.

Genel Müdür Hakan Binbaşgil, tüm personele hitaben attığı elektronik postada şunları söyledi:

Bildiğiniz gibi, bankamızda ücret artışları yılda bir kez ocak ayında gerçekleşiyor. Bu sene yüzde 36.08 oranındaki yıllık tüketici enflasyonunu baz alarak ve hiç bir arkadaşımızın ücret artış ortalamasının altında kalmayacak şekilde ücretlerimizi yılbaşında düzenlemiştik.Ancak ülkemizde yüksek seyreden enflasyon nedeniyle, 2022 yılına özgü olarak ücretlendirme uygulamamızda bir değişiklik yapma gereği gördük.

Rutin uygulamada ocak 2023’te ücret düzenlemesinin bir kısmını öne çekerek temmuz ayında bankamız genelinde yüzde 25 oranında artış yapacağız.DenizBank da diğer bankaların ardından ara zam için çalışmalara başladı. Bankadan yapılan açıklmada çalışanların enflasyona ezdirilmeyeceği, gerekli maaş düzenlemesinin yapılacağı vurgulandı.

Ara zam kararları art arda açıklanırken, bankaların yaptığı uygulamanın diğer sektörlere de yansıması bekleniyor.