Kanal Maraş olarak Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit ilçesinde bulunan HES'in doğada meydana getirdiği sorunları Tarihçi yazar Ali Aksu ile sizlerin huzuruna çıkardık.

Aksu, dere üzerinde meydana gelen olumsuz unsurları şu sözlerle dile getirdi: 

  • Şuanda bulunduğumuz zeminin altından 1. HES'in santral binasına aktarılan su boruları geçiyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta aşağıdaki derelerimiz. Baktığımız zaman bu 1. HES'ten cansuyu olarak bırakılan azıcık su aşağıya kadar ulaşamıyor. Dolayısıyla bu bırakılan cansuyunun yetersizliğini gösterir. HES'ten para kazanırken burada ağaçlar kurutuluyor, dere yatağı kuruyor, deredeki endemik türdeki kırmızı renkli alabalıklar yok oldular. Kırmızı renkli alabalıklar bu HES'ten sonra yok oldu. Bu bölgede artık kırmızı renkli alabalık bulmak mümkün değil.
  • Kamyonlarla özel bir bölgeye çekilmesi gereken hafriyat dere yatağına döküldü. Bu sebepten dere yatağındaki doğal yaşam bozuldu, yok edildi.
  • Bir damla dahi su olmayan dereye şuanda HES yapılması düşünülüyor. 3 dere birleşmesine rağmen buraya bir damla su gelmiyor. Öyle bir garip durum ki su olmayan dereye HES yapıyoruz. Görüyorsunuz su yok. Suyu nerden getirecekler diye sorunca da karşımıza sudan farklı niyetler çıkıyor. Yani ticari açıdan baktığımız zaman su olmayan bir dereye HES yapmanın altında o zaman farklı nedenler ararsınız.

Tarihçi yazar Ali Aksu'nun konuşmasının tamamı videoda mevcut.

KAHRAMANMARAŞ'IMIZA SAHİP ÇIKIN

Ayrıca konuşan Kanal Maraş Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaaslan, ''Kanal Maraş bir telefon kadar yakınınızda. Alo dediğiniz an biz aracımıza bineriz ve geliriz. Bizim için Kahramanmaraş'ın her toprağı saklı cennettir. Sayın seyirciler sözün bittiği yerdeyiz. Hocamın konuşmasını hiç kesmedim, kesme ihtiyacı da hissetmedim çünkü dolu dolu, duygu yüklü konuştu. Lütfen yetkililer gereğini yapın, Kahramanmaraş'ımıza sahip çıkın.'' dedi.