KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen 5. Enerji Zirvesi’nin açılış konuşmasını Elektrik Ve Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mahit Güneş yaptı. Doğal enerji kaynaklarında, ülke olarak yetersiz ve kısıtlı imkanların olduğuna değinen Dekan Güneş, "Hidroelektrik santralleri biliyorsunuz küresel ısınmadan dolayı malesef çok da bir gelecek vaat etmiyor. Güneş enerjisi bakımından zengin bir ülkeyiz, verimli bir ülkeyiz. Yalnız güneş enerjisi ile ilgili teknolojiyi biraz daha hızlandırmamız gerekiyor. Bu alanda TÜBİTAK olsun, diğer bakanlıklar olsun enerjiyi öncelikli alan olarak belirledi. Bu alanlarda bizim mühendis olarak görevimiz, yenilenebilir enerji olsun, alternatif enerji kaynakları olsun bu konularda araştırma yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

'İsraftan kimse kazanmasın'

KSÜ İEEE 5. Enerji Zirvesi etkinliğinin ana sponsoru olan Akedaş Elektrik Perakende Satış A.Ş. Genel Müdürü Medine Tanış konuşmasında, Elektrik Enerjisinin öneminden, bilinçli kullanımından ve Türkiye’deki gelişiminden bahsetti.

Türkiye’de kişi başına düşen elektrik tüketimini ve yıllar içerisinde ülkemizde gerçekleşen elektrik üretim, tüketim ve kurulu güçlerini tablolarla paylaştı.

Ayrıca Türkiye’de elektrik fiyatının 28 AB ülkesinden daha uygun olduğunun altını çizen Tanış, Türkiye’de elektrik fiyatını ve AB ilkelerinin fiyatlarını paylaşarak kıyaslamayı gösterdi.

Tanış konuşmasında;

"Ülke olarak daha bilinçli kullanıcılar oluşturabilmemiz için öncelikle tasarruf bilincini zihinlere yerleştirmemiz gerekiyor.

Biz de bu doğrultuda tasarrufun destekçisi olmaya, 'İsraftan kimse kazanmasın' mottosu ile önce bölgemize daha sonra ülkemize bu bilinci yaymaya özen gösteriyoruz" dedi.

Tasarrufun ailede başladığının altını çizen Tanış, salonda yer alan öğrencilere; "Sizler de pırıl pırıl gençlerimiz olarak geleceğimizin umutlarısınız. Yarının çocuklarını sizler yetiştireceksiniz. Bu duyarlılıkları hayat prensibi olarak belirleyin sevgili gençler" diyerek önerilerde bulundu.