Urmu dutunun reçeli ise 100 liradan alıcı buluyor. Dünyada ve Türkiye’de çok az bölgede urmu dut yetiştiriliyor. Antioksidan özelliği, çeşitli vitamin ve minareleri ihtiva etmesi, ağız ve dil yaralarına iyi gelmesinden dolayı piyasada ‘yok’ satıyor. Önce kırmızı sonra siyah renge bürünen urmu dut ekşi bir tat içeriyor. Toplanan urmu dutlar sıkılarak kazanlarda belirli bir süre kaynatıldıktan sonra güneşte bekletilerek pekmez haline geliyor.

Urmu duttan pekmez dışında kurutmalık, reçel, salatalarda kullanılmak üzere toz ekşi elde ediliyor.

Urmu Dut’u pekmezi; birçok yörede kahvaltılık çeşidi olarak tercih edilmektedir. Ayrıca alternatif tıp alanında da, sağlığa sağladığı yararlar sayesinde kullanılmaktadır. Özellikle pekmez ve reçeli yok satıyor. Koronavirüs nedeniyle aşırı talep alan urmu dutu için kasım ayında dev kazan kuruldu. Kahramanmaraşlı Neşnat ailesinin geçim kaynağı ise tamamen urmu dutu.

Kendi bahçelerinde yetiştirdikleri urmu dutlarını yazdan soğuk hava deposuna koyan aile, yoğun ilgi nedeniyle kış mevsiminde kazan kaynattı. Urmu dutundan pekmez ve reçel yapan Güldane Neşnat’ın ( 60) hazırladığı ürünleri oğlu Halil İbrahim Neşnat (35)Türkiye’nin her tarafına pazarlıyor.