Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Spor Şube Müdürlüğü’nün, amatör spor kulüplerine yaptığı ayakkabı yardımında usulsüzlük olduğunu iddia eden Ekrem Sporun sahibi Ekrem Karaoğlan, kanalmaras.com Genel Yayın yönetmeni Mustafa Karaaslan’a özel açıklamalarda bulunmuştu. İddianın kamuoyuna düşmesinin ardından B.Ş.B. spor şube müdürlüğü, yazılı bir açıklama yaparak konunun asılsız olduğunu duyurmuştu.

Bu açıklamanın üzerine Ekrem Karaoğlun’da yazılı bir açıklama yaparak, müdürlüğün verdiği beyanatın içi boş olduğunu öne sürdü.

EKREM KARAOĞLAN’IN YAZILI AÇIKLAMASI

“Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Şube Müdürlüğü’nün yaptığını iddia ettiğimiz ve sonuna kadar savunacağımız ihale yolsuzluğu iddiamıza karşılık verilen basın açıklamasına cevap verme hakkımıza istinaden spor kamuoyunu bir kez daha bilgilendirmek isteriz.

Yapılan açıklamadaki içi boş iddiaları, laf kalabalığı ve teknik terimlerle hedef saptırma çabalarını, olayı nasıl şahıs ve şirketlere indirgemeye çalışarak yapılan usulsüz işlemlerden sıyrılmaya çalışıldığını sırayla izah edeceğiz.

İçinde bulunduğumuz ticari şartlarda rekabette üstünlük sağlamak için Büyükşehir Belediyemizi kullandığımızı düşünmenizle başlayan hedef saptırma çabanız tüm açıklamanız boyunca artarak devam etmiştir. Güzide kurumlarımızı itibarsızlaştırmak için bu kurumlara düşman olmak gerekir. Sorun kurumda ya da belediyemizde değildir. Sorun makam sahiplerinin davranışlarının değişken, taraflı ve devletimizi zarara sokacak sonuçlar doğurmuş olmasıdır.

Devlet, sadece piyasa araştırmasının altında bir fiyatla satın alım yaparak zarardan kurtarılmaz. Araştırdığınız fiyatın altında, daha KALİTESİZ ürün alarak devletimizi zarara soktuğunuzu iddia ediyoruz. Piyasa araştırmanızın üzerinde bir fiyata krampon aldığınızı hiçbir açıklamamızda göremeyeceksiniz. Yapacağınız açıklamaları binlerce kişinin okuduğunu ve dikkate aldığını düşünerek doğru, dürüst ve hakkaniyetli olarak yapmanızı kamuoyu yararına görmekteyiz.

İlk iddianız:

Açıklamanızın başındaki ‘ihalelerde bu  2 firma sürekli ihalemize girmiş, ihale komisyonumuzun aldığı kararlara sürekli itiraz edilmiş, olur olmaz sudan sebepler bahane edilerek süreç uzatılmaya çalışılmıştır. Süreç uzadıkça kulüpler aleyhimize kışkırtılmış, Büyükşehir Belediyemizin asli görevi yapılması güçleştirilmiş malzemelerin zamanında dağıtılmamasına azami gayret sarf edilmiş, Büyükşehir Belediyemiz Gençlik ve Spor Şube Müdürlüğünü  kamuoyunda itibarsızlaştırma için her türlü hamle yapılmış komisyonumuz suçlanmış tahminlerle dilekçeler verilmiş, velhasıl süreci kilitlemek için her türlü şark kurnazlığı yapılmış kamuoyu yanıltılmaya çalışılmıştır.’ kısmıdır.

Öncelikle anlamanız konusunda ısrar edeceğimiz nokta bu ihalelere kimin girdiği, ihalelerde kimin elendiği ya da ihalelerin hangi isteklide kaldığıyla herhangi bir sorunumuzun olmadığıdır. Eğer sizin gibi içi boş, tamamen savuşturmaya yönelik ve panik içinde bir savunma mantalitesiyle açıklamalar yapacak olsak ihaleye İstanbul’daki ve Ankara’daki şirketler başta olmak üzere birçok şirketin sizin yıldırıcı tavrınızdan gelmediği gibi şahsınıza yönelik suçlamalarımızı da gündeme getiriyor olurduk. Bununla yetinmez iddiamız üzerine deponuzda yaşadığınız aceleci hareketlilikten, yaptığınız alelacele görüşmelerden ve cevabını veremediğiniz video kayıtlarından gündem oluşturmaktan çekinmezdik. Amacımız oturduğunuz koltuğun, devlet tarafından size verilmiş yetkilerin, vatandaşımızın ve öz kaynaklarımızın, vergilerimizin oluşturduğu bütçelerin adaletli, dürüst ve hakkaniyetli şekilde göreve, hizmete yönelik kullanılması gerektiğini anlamanızdır. Sizin gelişigüzel ve keyfi bütçe kullanımınıza karşı sessiz kalma yanlışına düşmeyeceğiz. Bahsi geçen yolsuzluk sadece şirketimizin değil şehrimizde, ülkemizde yaşayan her bireyin emeklerine karşı yapılmış çirkin bir davranıştır…

Tahminlere yönelik iş yapmadığımızı malzemeyi alım sürecindeki katılım isteğimizi reddeden dilekçenizle anlamanız gayet mümkünken yalan yanlış bir ifade ile cevap vermişsiniz. Eğer tahminlerle iş yapılması iş ahlakınıza uymuyorsa malzeme kabul sürecinde

TARAFSIZ BİR BİLİRKİŞİ ve ŞİRKET YETKİLİMİZİN katılımını kabul edebilir, işinizi doğru yaptığınıza bizi ve tüm kamuoyunu ikna edebilirdiniz. Bu talebimizi defalarca kabul etmediniz… Bunun üzerine devletimizin bize verdiği yasal hakları kullanmayı ‘süreci kilitlemek’ ve ‘şark kurnazlığı’ gibi ağır ithamlarla karşılamanız adalet anlayışınızın zayıflığı ve eksikliğini gözler önüne sermeye yeterlidir. Fakat bu eksikliğinize karşı yılmadan hakkımızı savunacağımızı, elimizdeki tüm yasal hakları sonuna kadar kullanacağımızı tekrar bilmenizi isteriz. Bahsini geçirdiğiniz önceki ihalede bizi telefonla arayarak itirazlardan geri durmamızı, vakit kaybının kulüplere zarar verdiğini, hatta kendi ifadenizle ‘bugünün yarını var Ekrem Bey’  sözlerini söylediğinizde sizi değil her türlü yardıma ihtiyacı olan kulüplerimizi düşünerek itirazımızı sürdürmediğimizi çabuk unutmuş gibisiniz. Bu kadar zayıf bir hafızaya sahip olduğunuzu bilsek konuşmalarınızı kayda alır tekrar hatırlatırdık.

Tekrar tekrar söylemekte fayda görüyoruz ki çabamız ihaleyi tarafımıza çevirmek ya da şahısları kamuoyu nezdinde yıpratma yoluna gitmek değildir. Yıllar boyu hizmet ettiğimiz belediyemiz, belediyemizin tüm takımları ve tüm amatör spor kulüpleri hiçbir zaman derdimizin para olmadığını çok iyi bilirler. Kurumlarımız, kulüplerimiz ve sporcularımız aldıkları hizmet karşılığında bunu anlamışken olayı şirket veya kişilere indirgeme çabanız bir fayda getirmeyecektir. Halen 1920 Belediyespor’dan 100bin TLyi aşan alacağımız karşılığında sabırla beklememiz size derdimizin para olmadığını anlatmaya yetmez ise amatör takımlara verdiğiniz malzemeleri (onların malzemeyi kapınıza koyup sizi protesto edecek kadar şikâyet ettikleri malzemeler) ihale istekliniz değiştirmez-iade almazken mağazamızın fiyat farkı gözetmeden numara ve beden değişimi yaparak kulüplerimizin işini çözdüğümüzü bilmenizi isteriz.

Yürüttüğümüzü iddia ettiğiniz çalışma ‘kampanya’ ise bunu karalama olarak adlandırmanız son derece bedbaht bir yakıştırmadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, ülkemizin 35 yıldır düzenli olarak vergisini ödeyen şirketi olarak sizi karalamak gibi ucuz kampanyalarla uğraşmaktansa adaleti istediğimizi, isteklileriniz arasında ayrım yapmadan tutum göstermenizi istediğimizi ısrarla anlamamanız çok üzücüdür.

İddia 1’de açıkladığınız krampon özelliklerinde yanlışınızı kendi kendinize çıkararak güzel bir iş yaptığınız için teşekkürlerimizi sunarız. Sizin de belirttiğiniz ve alımını kabul ettiğiniz gibi Nike Mercurial VORTEX FG ile Nike Mercurial VİCTORY AG ayakkabıları saya kalitesi, taban kalitesi, krampon dişleri fonksiyonu açısından tamamen farklı ürünlerdir. Futbol ayakkabılarına dair hiçbir bilginiz olmayabilir, spor dairesinde çalışmanıza rağmen görmemiş de olabilirsiniz fakat en azından internete girip bakarak bile bu ayakkabıların Mercurial modelinin amatör ve başlangıç seviyesi ürünleri olduğunu anlamanız mümkündür. Ayakkabıları teste göndermek şöyle dursun Nike Türkiye Ofisini bile arayabilirdiniz fakat yapmadınız. Tüm bu çabasızlığınız ve araştırmasız hükümleriniz tutarsız davranışlarınızın sadece başlangıcıdır. Önceki ihalede FİFA onaylı bir topun üzerindeki 32 paneli saymak için 3 farklı kalemle yaptığınız titiz sayım çalışmasını ve özenli fikirlerinizi her ihalede kullanmanızı beklemek takdir edersiniz ki en doğal hakkımızdır. Eğer hala bu konuda bir araştırma yapmayı düşünmüyorsanız aşağıdaki ürün fotoğrafları ve ürün bilgileri size yardımcı olacaktır. Olur ya bulamazsınız diye yardımcı olmak isteriz.

Nike MERCURİAL VİCTORY AG (mercurial model, başlangıç seviyesi, artifical grass-suni çim özel tabanlı perakende satış fiyatı 219,90TL olan ihalede numunesini koyduğunuz krampon)

ERCURİAL VORTEX FG (mercurial model, başlangıç seviyesi, firm grass-doğal çim saha özel tabanlı perakende satış fiyatı 179,90TL olan ihalede NUMUNESİ OLMAYAN krampon)

Taban kalitesi, saya kalitesi o kadar barizdir ki VORTEX ucuz olduğu için siyah granül ham halinde plaka edilmiş, sayası ince mikronlu ve desteksiz mikro deriden imal edilmiştir. Victory versiyon krampon başlı başına EVA tabanlıdır. EVA taban sizin ihaleden önce isteklilerinize idarenizde sunduğunu kramponun tabanıdır. Bu iki modeli karşılaştırıp aynı özelliklerini sağladığını söylemek ikisi de dört teker üzerinde yürüyor diyerek ünlü bir marka  ile ünsüz bir markayı eşdeğer saymak gibi mantıksız bir örtüştürmedir.

Cevabınızın sonunda söylediğiniz ‘İdaremizin teknik şartnamesine firmaların her yıl farklı şekilde ayakkabı üreteceği hesap ederek ‘ İdare tarafından belirlenen numune krampon istekliler tarafından görülerek aynısı yada örnek numune ayarında krampon olacaktır maddesini eklemiş, teknik şartnamede Sentetik çim sahalarda kullanılan Artificial-Grass(AG) özelliğinin yanında diğer firmanın vermiş olduğu numunede kuru ıslak ve suni çime uygun olduğu anlaşıldığından ihaleyi alan firmanın kramponu ile idarenin numunesinin renk farkı ve üretim yılı dışında kalite bakımından birbirine eşdeğer krampon olduğunu kabul ederek ihaleyi karara bağlamıştır.’ ifadesi aynı şartnamede yazdığınız

ALTERNATİF NUMUNE KABUL EDİLMEYECEKTİR

kuralınızla nasıl örtüşmüştür sormak isteriz. ‘Alternatif numune kabul edilmeyecektir’ kuralını önceki ihalenizde bize özel eklediğinizi de unuttuğunuzu düşünerek tekrar hatırlatırız. Daha önceki ihalenizde verdiğimiz numuneyi kabul etmediğinizde ürünümüzün istenilen malzeme ile aynı kalitede, alternatifi olduğunu söylediğimizde bulduğunuz tek kaçış yolunuz bu cümle idi. Numuneler ile bire bir uyum şartı istiyoruz diyerek bu kuralı eklemiştiniz. Şimdi hem malzeme kabulündeki gerekçeniz ile hem de basın açıklamanızda kendi şartnamenize kendi yazdığınız kuralı görmezden gelerek yaptığınız sorumsuzca yanlışı görme vaktidir.

Gelelim fiyat konusundaki cevabınıza.

Kamuoyuna sunduğumuz fiyatlar tabi ki isteklilerinizin ihalede teklif ettikleri fiyatlar değildir. Bunu hiçbir spor mağazasına girmeseniz bile ihale öncesi yaptığınız piyasa araştırmasından ve ihale birim fiyat tekliflerinden görmemeniz ürün bilgisi konusundaki yetersizliğinizi gözler önüne sermektedir. Biz bile sizden isteklilerin teklif ettikleri fiyatı istemezken; teklif fiyatlarını, bu şirketlerin ticari sırrını, kapalı zarf usulü verdiği teklifleri kamuya açıklamanız iş etiğine, iş ahlakına sığmamaktadır. İddiamızda sunduğumuz fiyatların doğruluğunu mağazamızdan, internet mağazalarından çok rahat öğrenebilirsiniz. Tek amacımız iki ürünün arasındaki fiyat farkını herkesin net şekilde görmek istemesidir. 800çift ayakkabı için oluşan farkı hesap ettikten sonra vicdanınızın rahat olması bizi şaşkınlığa düşürmüştür.

Güreş ayakkabısı konusundaki cevabınız da yine kendi iddianızı çürütmeye yetecek kadar yeterlidir. Eğer elinizde güreş ayakkabısı mevcutsa neden yeniden güreş ayakkabısı alarak devleti peşinen zarara soktunuz? Aldığınız güreş ayakkabısı 200 çiftten düşünüldüğünde minimum 50bin TL’lik bir güreş ayakkabısı alımı yaptığınızı net bir şekilde görmekteyiz. Bunun yanında ‘depomuzdaki ürünü dağıttık’ gibi dayanaksız cevabınıza karşılık geçen sene aldığınız malzemeyi de törenle kolilerle dağıttığınızı yine hatırlatmak isteriz.

Dağıttığınız malzemeyi teslim alan kulüplerimizle görüştüğümüzde geçen seneden bu yana Asics marka güreş ayakkabısı almadıklarını da bilmenizi isteriz.

Sonuç olarak biz tüm isteklilerinize eşit ve adaletli davranmanızı bekliyoruz. İstediğimiz tek şey adalettir ve herkese eşit uygulanmasıdır.

Tüm kamuoyuna saygılarımızla duyurulur”