Kahramanmaraş'ta Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Orman yangınları ile mücadele ekibi, Senaryo gereği gelen yangın ihbarına sonrasında hızlı bir şekilde itfaiye arabalarına binerek müdahele için çıkış yaptılar.
Tatbikatın başında sonuna kadar ciddi bir şekilde işlerini yapan Orman yangınları ile mücadele ekibi, ne kadar çalışkan olduklarını ve her daim hazır olduklarını gözler önüne serdiler.

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç yaptığı açıklamada,
“Türkiye'de yangın haberleri sık sık gündeme geliyor. Bölge Müdürlüğü'müz olarak da yangın mevsimi var ancak bizim yangın hazırlıklarımız yıl boyu oluyor. Biz yılbaşından itibaren eksiklerimizi tamamlıyoruz, havuzlarımıza tamirat gerekiyorsa onları yaptırıyoruz, ekip araçlarımızın eksikleri varsa onların ihtiyaçlarını gideriyoruz, eksik malzemelerimiz varsa yıl boyunca onları tamamlıyoruz. Yangın mevsimine hazır bir şekilde giriyoruz. Aynı zamanda iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri de veriyoruz arkadaşlara.

‘BİZDE PANDEMİ SÜRECİNİ YAŞIYORUZ’

Bu sene biliyorsunuz bütün Türkiye ve Dünya'da kovi-19 pandemi sürecini yaşıyoruz. Biz de buna karşı önlemlerimizi alıyoruz. Arkadaşlarımızı maskesiz dolaştırmıyoruz, araçlara o şekilde binmelerini sağlıyoruz. Zor bir süreç ama biz yine de 24 saat boyunca görevimizin başındayız çünkü ormanlarımız dünyanın akciğerleri, ülkemizin, insanımızın akciğerleridir. Biz de geçmişten miras olarak kabul ediyoruz. O yüzden korumak adına 24 saat arkadaşlarımız hazır bir vaziyette bekliyorlar. En ufak bir ihbarda buradan harekete geçip müdahale ediyoruz.

Türkiye'de gördüğünüz gibi maalesef orman yangınları oluyor. Akdeniz İklim Kuşağı'ndaki bütün ülkelerde, sıcak ülkelerde bu doğal bir süreç gibi duruyor ama şunu da unutmamak gerek yangınların büyük çoğunluğu insan kaynaklı oluyor. İhmal ve dikkatsizlikten dolayı oluyor maalesef ki. Bu sebepten sizlerin bize bu imkanı vermesi çok önemli; insanlarımıza, vatandaşlarımıza sizin sayenizde ulaşıyoruz.

GENELDE YANGINLAR HANGİ SEBEPTEN OLUYOR?

Biz yangına ilk müdahale esnasında güvenlik görevlisi jandarma ve polise de haber veriyoruz. İlk başladığımızda amacımız, yangını kontrol altına alabilmek. Tabi ki o anda yangının çıkış nedeniyle ilgili herhangi bir araştırma yapma şansımız olmuyor. Onu ancak jandarma ekipleri güvenlik görevlisi olarak araştırıyorlar, emniyet güçlerimiz araştırıyorlar. Sabotaj olanlar da olabilir ama şuana kadar Kahramanmaraş Bölge Müdürlüğü olarak bizim kanıtladığımız böyle bir yangın yoktur. Ama şunu diyebilirim ihmal ve dikkatsizlik daha fazla. Yangının çıkış sebeplerine baktığımızda şunu görüyoruz: Anız yangınlarından çıkıyor, bahçe temizliğine giden vatandaşlarımız budadıkları dalları, otları ateşle temizlemeye çalışıyor. Özellikle bu mevsimde. Onlardan çok fazla çıkıyor. Ormana yakında ormana sıçrayabiliyor bu ateş.

Piknik ateşlerinde maalesef şunu da belirtmek istiyorum sizin aracılığınızla. Biliyorsunuz İçişleri Bakanlığı'mız bir genelge yayınladı. Bu genelgede de mesire ve piknik alanlarının haricinde, resmi olarak belirtilen yerlerin haricinde ateş yakılması, ateşli piknik yapılması yasak.

Sayın bakanımız da belirtmişti, ormanlara bu mevsimde girmek ve piknik yapmak zaten yasaktı. Bunu İçişleri Bakanlığı'mız genelge şeklinde bütün kuvvet komutanlarına, jandarmaya, emniyet güçlerine ve valiliklere yazdı. Onlarla ilgili toplantılar da yapıldı. Vatandaşa da biz duyurmak için broşür hazırladık, basın aracılığıyla duyuruyoruz.

Özetle vatandaşımızdan ricamız şu: Kahramanmaraş bölgemizde yaklaşık 20-25 adet mesire alanımız var. Bu mesire alanlarında ateşli piknik yapılabilecek yerler var. O gösterilen yerlerde ateşli piknik yapsınlar, diğer yerlerde ateşli piknik yapmasınlar.

Bu bizim için çok önemli. Vatandaşlar haberlerde izleyince, ciğerlerimiz yanıyor diyor ama bu yangınların büyük çoğunluğu insanlarımızın dikkatsizliğinden dolayı oluyor. Bu sene ve geçen sene Kahramanmaraş halkımız bu noktada duyarlı. Biz vatandaşımıza teşekkür ediyoruz.

112 merkezi bütün illerde kurulmaya başlandı, Kahramanmaraş'ımızda da var. Vatandaşımızdan özellikle ricamız şu: En ufak bir ormanda duman gördüklerinde veya ormanın yakınlarında duman gördüklerinde veya arazide gördükleri dumanı 112'ye hemen bildirsinler” ifadelerini kullandı.