KANAL MARAŞ / ÖZEL HABER

Türkiye’de yaklaşık 3 bin saat güneş alan 2’inci şehir olan Kahramanmaraş, Türkiye kurulu elektrik gücü bakımından da 2’inci sırada. Enerji alanında yapılan yatırımlar sayesinde, elektrik üretimini ve güneş enerjisi üretimini en etkin kullanan Kahramanmaraş’ta, eski sistem diye tabir edilen güneş enerjisi satışlarını da bitirdi.

Konu hakkında kanalmaras.com muhabirine açıklamada bulanan güneş enerjisi satıcısı Metin Demir, işlerinin yüzde 50 civarında düşük olduğunu söyledi. 20 yıl önce Kahramanmaraş’ta tüm binalarda güneş enerjisi olduğuna vurgu yapan Demir, şöyle konuştu: “Şu anda bizim işlerimiz yüzde 30 ve yüzde 40 civarında düştü. Bunun nedeni Kahramanmaraş'ın halkının rahatına çok düşkün olması. Güneş enerjisinde bugün 1-2 bin TL vermektense 20 lira 30 lira gaz parası verip doğalgazın sıcak suyunu kullanıyor” dedi.

GÜNEŞ ENERJİSİ İLE DOĞALGAZ ARASINDA FARK VAR
“Doğalgazın ısıttığı su kesinlikle güneş enerjisini ısıttığı suyu tutmaz” diyen Demir: “Güneş enerjisinde elinin altında sürekli sıcak su vardır. Ama kombi çalışmadığı zaman sıcak su elde edemezsin. Bunu vatandaş bilmiyor, ileride belki öğrenirler. Doğalgazın bu atağına karşın bizim yapacağımız pek bir şey yok. ARGE ve inavosyon çalışmamız yok. Eskiden panel sistem kullanıyorduk, güneş kollektörleri dediğimiz. Onlar bitti onların yerine vakum enerjilerini çıktı. Cam boru enerjiler” şeklinde konuştu

KÖYDEN MAHALLELERE DÖNEN YERLERDE SATIŞ YAPIYORUZ
Güneş enerjisi satıcısı Demir son olarak şunları kaydetti: “Köyden mahallelere dönen yerlerde satışlarımız iyi durumda. Çünkü oraya doğalgaz gitmedi. Mahalleler, köyler buralarda satışlarımız iyi. Güneş enerjisini kullanıp da güneş enerjisinde tadını alan doğalgaz da olsa mutlaka evine güneş enerjisi taktırıyor. Neden; ona alışmış. doğalgazın sıcak su ile yetinmiyor. Doğalgaz geldiği zaman o mahallelerde iş nasıl olur bilemiyorum. İleride yine güneş enerjisine dönüş olacak. Kahramanmaraş'ta 20-25 yıldan bu yana bu işi yapıyoruz” 

(Haber: Mustafa Kılınç/Kamera: Kurtuluş Karaaslan)