Kahramanmaraş Dulkadiroğlu İlçe Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, Çiftçilerin Kartalkaya barajından 2018 yılı içerisinde sulama yapılacağını söyledi. Çetinkaya: “Gaziantep'in Heleteye yapmış olduğu bir proje vardı. Bu proje 2018 sonuna doğru bitecek. 2018 yılında Kartalkaya Barajı'nın tamamen Kahramanmaraş'taki Çiftçilere bırakılacak” dedi.

Çetinkaya, Maraş altı diye tabir edilen bölgede ki ilk hasat biçiminde basın mensuplarına konuştu. Kahramanmaraş’ta bu yıl buğday rekoltesinin 550 bin ton beklediklerini söyleyen Çetinkaya, Bu yıl yağışların çok olması ile buğday rekoltesinin şehir genelinde yüzde 20 arttığını belirtti.

Kahramanmaraş Dulkadiroğlu İlçe Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya şöyle konuştu: “2017-2018 Kahramanmaraş hasat dönemi başladı. Kahramanmaraş'ta geçtiğimiz birkaç gün itibariyle Kıraç diye tabir ettiğimiz tarlalar susuz olan arazilerimiz biçerdöverler çalışmaya başladı. Biz de arazilerde birçok çiftçimizin ziyaret edip bilgiler alıyoruz. Kahramanmaraş'ta Kış aylarının yağışlı geçmesi sebebiyle buğday üreticimizin son derece memnun oldu” dedi.

TMO FİYAT AÇIKLAMADI

“Bu yıl verimler geçtiğimiz yıllara oranla yüzde 20 civarında bir artış oldu” diyen Çetinkaya şöyle konuştu: “Kahramanmaraş'ta hasat tam manası ile son bulmadı. Şu anda yeni başlıyor buğday rekolteleri son derece iyi. Yanı sıra yağışların zamanında olması buğdaydaki kaliteli arttırdı. Bu yıl Toprak Mahsulleri Ofisi yetkilileriyle görüştüğümüzde şu an için alım fiyatı açıklamıyorlar. Sadece emanet buğday alıyorlar. Fiyatı açıkladı takdirde emanet alım yaptığı buğdayların parasını ödeyecek. Fiyatı beğenmeyen çiftçilerimiz içinde %5 gibi cüzi depo parası alarak ürünleri tekrar iade ediyorlar” dedi.

KARTALKAYA BARAJI 2018 YILINDA ÇİFTÇİMİZE HİZMET EDECEK

2018 yılında Kartalkaya barajının Pazarcık ovasındaki çiftçilere kalacağını, Gaziantep’in barajdan su almayacağını belirten Çetinkaya: “Kartalkaya Barajı Kahramanmaraş'ın en büyük sıkıntılarından bir tanesi. Özellikle de Narlı Ovası'nda o bölgedeki su verilen çiftçilerimizin en büyük sıkıntısı. Aslında bu sıkıntı, 2014 yılından bu yana yaşanmakta. 2014-2015- 2016-2017 yıllarında a sıkıntılı bir süreç geçirdik. bu süreç zarfında Gaziantep, Bakanlık ve Devlet Su İşleri ile görüşmemiz oldu. Gaziantep'in Heleteye yapmış olduğu bir proje vardı. Bu proje 2018 sonuna doğru bitecek burada tutmuş olduğu su ile beraber Kartalkaya Barajı'nın tamamen Kahramanmaraş'taki Çiftçilere bırakacaklar. Bu son derece o bölgedeki tarım ile uğraşan çiftçilerimiz için önemli bir havadis. Ümit ediyoruz ki yağışlarda 2018 yılında yeteri kadar olur. O bölgedeki çiftçimiz mağdur olmaz” dedi.

550 BİN TON REKOLTE BEKNELİNİYOR

Çetinkaya son olarak şunları söyledi: “Kahramanmaraş'ta Bu yıl için geneline baktığımız zaman, 550 bin ton civarında buğday rekoltesi bekliyoruz. Ümit ediyoruz ki, kazasız belasız herhangi bir can ve mal kaybı olmadan önce gerçekleştirir. Çiftçilerimize bol bereketli günler dileriz” dedi.
 

HABER: Mustafa Kılınç
KAMERA: Kurtuluş Karaaslan