Kahramanmaraş’a 12 Km uzaklıkta yer alan Ahi Dağı eteklerinin önemli bir bölümü otlatma amaçlı kullanılan Keklikdere yağış havzasından oluşuyor. Bu havzanın vejetasyon yapısı aşırı, düzensiz ve erken otlatmalar ile birlikte bozulmuştur. Çalışma alanı arazi sınıflandırması esaslarına göre değerlendirildiğinde , her türlü erozyon sınıfı aktif şekilde görülmektedir. Erozyonla taşınan topraklar özellikle alt havzaların dere şebekelerinde önemli ölçüde tortunun taşınmasına neden olmaktadır. Bu durum Kahramanmaraş il merkezinde can ve mal kaybı ve  alt yapıyı tehdit eden bir unsur olarak ortaya çıkmaktadır. Derenin mansap kısmında yer yer DSİ tarafından yapılmış seddeler mevcutsa da yapılan Yeşil Kuşak Projesi  erozyon kontrol çalışmaları neticesinde sedimontasyon önemli ölçüde azalmıştır. Geçen yıllarda şiddetli sağanaklar neticesinde meydana gelen seller ve taşıdığı materyaller Dereli Köyü’nde mal ve can kaybına sebebiyet vermiştir.

Orman Bölge Müdürlüğü tarafından  8.850.000 metrekare alanda toprak işleme ve fidan dikimi ile Keklik deresinden Kahramanmaraş ilini tehdit eden sel taşkınları ve erozyon riski azaldı.  Yapılan bu proje ile fidan dikimi esnasında orman köylüsüne 9 ay süreli istihdam sağlandı. Proje kapsamında dikilen gelir getirici türler ile işin devamında da orman köylüsüne ekonomik gelir sağlanması hedeflenmektedir. Ayrıca proje kapsamında yapılmış olan 24 Km yol ile orman köylüsüne daha rahat ulaşım imkânı sağlanmıştır.

1.5  MİLYON FİDAN TORAKLA BULUŞTU

260.000 badem, 4.000 ceviz, 50.000 kuşburnu, 18.000 mahlep, 12.000 ahlat, 1.156.000 adet sedir fidanı olmak üzere toplamda 1.5 milyon  fidan toprakla buluştu.

Programa Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altındaş, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Habibe Öçal ve İmran Kılıç, Orman Müdürlüğü çalışanları ve davetliler katıldı. Programda konuşma yapanlar ise şu sözleri kullandı;

Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altındaş: “Burada 2015 yılından beri takip ettiğimiz bir projenin meyvelerini alıyoruz. 2015 yılından beri takip ettiğimiz proje neydi? Keklik Deresi Erozyon Kontrol projesiydi. Biz bugün yaptığımız çalışmaların ne kadar isabetli ve doğru olduğunu burada basın mensubu ve Kahramanmaraşlı hemşerilerimizle paylaşmak için sizleri buraya davet ettik. Biz bu sahada 885 hektar olan yani  8850 dekar olan sahada toplamda 1.5 milyon fidan diktik. Bu 1.5 milyon fidanın % 30 civarı gelir getirici türlerden oluştu.  260 bin tane badem fidanı diktik, 5 bin tane ceviz fidanı diktik; alıç, ahlat ve farklı kuş burnu gibi gelir getirici türlerde gelir getirici fidan diktik. Bizim bu sahadaki amacımız neydi? Erozyon kontrolü yani toprağın denizlere akmasını engellemekti. Bu yaptığımız çalışmalar neticesinde 500 milyon ton olan toprağın denizlere akmasını 130 milyona kadar Türkiye olarak düşürdük. Bu çalışmalarımıza da devam ediyoruz. Elimizden geldiği kadar özellikle bu tip sıkıntılı yerlerde çok ciddi mühendislik gerektiren çalışmalar yapıyoruz. Bu saha o açıdan çok özel bir saha olduğu için özellikle bunu sizlerle paylaşmak istedik. Daha evveliyatında da bu derelere benzer derelerde can ve mal kaybı olduğu için biz bu dereden kaynaklı can ve mal kaybı olmasın diye. Son günlerde de malum basında da çıkıyor bu haberler. O açıdan bu Keklik Deresinde çalışmamızı devam ettirdik. Erozyon kontrol çalışmasında esas amacımız bu can ve mal kaybını önlemek. Dereli deresindeki erozyon, selden sonra da can kaybı olmuştu. Bu derede de inşallah can kaybı olmasın diye uğraşıyoruz. Hatırlarsanız geçen sene Kahramanmaraş’a yarım saat şiddetli bir yağış olmuştu. Bizim yaptığımız bu çalışma neticesinde daha şimdiden, dikeli 2 sene olmasına rağmen biz bunun faydasını gördük.  İnşallah bunlar daha büyüdüğünde, bir 5-10 yıl geçtiğinde zaten Kahramanmaraş hiç bu derelerden hem Dereli Deresinden hem bu Keklik Deresinden herhangi bir sel, su gelmeyecek.”

Milletvekili Habibe Öçal: “Bugün Keklik Deresinden güzel bir çalışmaya imza atıldı. Yine burada bizim doğal afetler, sel noktasında maalesef Kahramanmaraş’ımız bazı yıllarda olumsuz vakalar yaşadı. Özellikle sel vakalarının önlenmesi açısından gerek Dereli’de gerekse Keklik Deresinde erozyonu önleme amaçlı ağaçlandırma ve taraçlama çalışmalarını hem yerinde gördük ve devam eden projelerin açısından da bu bize bilgi verdi. Ekonomik değeri yüksek ağaçlarla bu bölgelerin ağaçlandırılması hem buradaki insanlara ekonomik bir kazanç sağlayacak hem dediğimiz gibi bu alanlarımız ağaçlandırılarak doğal afetlere karşı şehir güvence altına alınacak diye bakıyoruz. İnşallah bu tür çalışmalarımız bu şekilde devam edecek.”

Milletvekili İmran Kılıç: “Ağacın, ormanın gerek iklim açısından gerek yağmur açısından gerek toprak erozyonunun önlenmesi açısından faydaları saymakla bitmez. Bir çok faydaları var. Kaldı ki son yıllarda gelir getirici ağaçlar da dikiliyor. Zeytin, ceviz, badem, çam fıstığı, fıstık, fındık, mehleb vs. Bunlar da vatandaşımıza gelir bakımından büyük katkılar sağlıyor. Aynı zamanda bu çalışmaların yapılması işçi istihdamı açısından da bir çok vatandaşımızın faydasına oluyor.