Türkiye’nin şeker ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı Kahramanmaraş’ta pancarın tarladan sofraya zahmetli yolculuğu başladı.

Genellikle modern tarım tekniklerinin kullanıldığı bölgede bazı çiftçiler hala geleneksel elle söküm yöntemlerini tercih ediyor. Tarladan fabrikaya traktör ve TIR’la getirilen pancarlar, dev makinelerde işlendikten sonra, yaklaşık 1,5 günlük çalışmayla şekere dönüştürülüyor.

Pancarın hasat edilmeye başlanmasıyla çiftçilerde sevinç ve telaş başladı. Fabrikaya getirilen pancarlar, büyük bir özveriyle yıkanıyor, eleklerden geçirilerek dilimlenip dev kazanlara atılıyor. Belli evrelerden geçtikten sonra kristal şeker olarak çuvallara giren şeker, fabrikanın dev ambarında satışa hazır hale getiriliyor. Bölgenin önemli bir ekonomik kazanç noktası olan pancarın hasadında hem çiftçilerin hem de nakliyecilerin yüzü güldü.

Elbistan ve Afşin ovasında 60 bin dekarlık alana ekilen pancardan 400 bin dekar rekolte bekleniyor. Pancarın şekere yolculuğundan ise 52 bin 500 ton şeker elde edilecek. Türkiye’nin yaklaşık % 10’luk şeker ihtiyacının karşılandığı bölgede, hasadın başlamasıyla hareketlilik de başladı. Ekonomiye katma değer katacak olan şeker pancarının yolculuğunun 2 ay süreceği tahmin ediliyor.

Elbistan Şeker Fabrikası Genel Müdürü Karaaslan, “Bizim kotamız 50 bin ton. Buradan 50 bin ton şeker üreteceğiz. Birde 2 bin 500 ton ağ kotamızın %5’i 2 bin 500 ton da güvenlik şekeri. Sürekli ambarımızda bulundurulması gereken , devletin istediği yani 52 bin 500 ton şeker üreteceğiz inşallah bu sene.” dedi.