Ramazan bayramını dört gözle bekleyen esnaf son hazırlıklarını yaptı. Yazın trend renkleri, yeni konsept giyim ürünleri vitrinleri süslerken her keseye uygun ürünler görücüye çıktı. Rengarenk şekerler, vitrini süslerken şekerci esnafı ise ucuz şekerin kesinlikle alınmaması gerektiğini belirtti. Şekerin ucuzunda mutlaka eksik madde olduğunu belirten esnaf, vatandaşı uyardı.

kanalmaras.com’a özel açıklamada bulanan esnaflar, ramazan bayramının hareketli geçeceğini söyledi. İşlerinin açılacağını beyan eden esnaflar yarından ise umutlu..

konu hakkında bir açıklama yapan giyimci esnafı Ali Dizibüyük: “Şu an işlerimiz sakin. Ramazan manevi anlamda huzuru bulduğumuz bir ay. Son bir hafta, on gün içerisinde de bayramda bir hareketliliğin olacağını tahmin ediyoruz. Çünkü Kahramanmaraş özüne geleneklerinin sahip bir il. Onun için bayram alışverişlerini yapacaklar. Şu anda kot pantolon kumaşa göre daha çok satılıyor. Önceki yıllara göre daha daralıyor. Kotlar eskiden terzilere pantolonunu verip ayak ağrılarını yaptırırdım ama şimdi onları ihtiyaç kalmadı kot orijinalinden dar geliyor” dedi.

15 TEMMUZ RUHU VAR

Giyimci esnaflarından olan Recep Gündoğdu ise şöyle konuştu: “Bu sene işlerimizden çok umutluyuz. Geçen yıl 15 Temmuz'u yaşamıştık. O darbe girişimi tüm toplumun kesimleri gibi bizi de etkiledi. İnşallah bu sene piyasadan çok umutluyuz. Şu anda durgunluk var ama inşallah işlerimiz açılacak. Bizim krizimiz hiç bitmez. Amerika Birleşik Devletleri içimizde olduğu müddetçe, bu İslam topraklarından çıkmadığı müddetçe bizim krizimiz hiç bitmez. Biz kriz ile doğduk. Kriz ile devam ediyoruz. İşlerimiz de açılacak. Vatandaş ne alıp ne satacağını çok iyi biliyor. Ben 40 yıllık esnafın, bizim yaptığımız sektör her tarafta var. Dağlarda, taşlarda her tarafta var. Herkes yapıyor bu işi buna rağmen yine de Cenabı Allah birazcık gönderiyor. İşimiz normal, hayatımız devam ettiriyoruz. Eskiden sadece pazar günümüz vardı, şu anda sosyal yaşantımız yok. Onu artık yaşamıyoruz, buna rağmen devletimiz var olsun milletimiz sağolsun. Devletimize bir zarar gelmesin bizim Devletimiz çok güçlü olsun” dedi.

DÜNYA DA ALTIN FİYATLARI ARTAR AMA İŞ YAPARIZ

Kuyumcu Olcay Dayıoğlu, ramazan ayının yaza denk gelmesi ile birlikte satışlarının az olduğunu ama bayramdan sonra açılacağını belirtti.

Altın Dünya pazarında her zaman için yükselen bir üründür. Bu bugüne has bir durum değil. Her zaman yükselecektir. Altının yükselmesinden dolayı iş durmaz sadece yavaşlar. Düşerse çoğalır anlıktır. Kahramanmaraş'tan bir marka çıkması için şu anda Kuyumcular Odası Başkanlığının ve diğer kuyumcuların bir çalışması var. Kuyumcukent kuruluyor. Türkiye'de ikincisi kuruluyor. Birincisi İstanbul’da ikinci ise Kahramanmaraş’ta kuruluyor. Kahramanmaraş'ta eskiden olduğu gibi telkari var ama şu anda baskı ve döküm işine de girdi. Telkari ustalık isteyen bir iş. O kadar usta kalmadı şu anda. Gerçekten de el sanatlarını bizlere Ramazan ayında Altın ve Dövizin son durumu üzerinde konuşan Dayıoğlu şöyle konuştu, “Ramazan ayında kuyumculuk sektöründe bir durgunluk söz konusu ve bu her ramazanda gördüğümüz şeylerdir. Ramazanın 15 ile 20. Günlerine kadar bu böyle devam edecektir. Bayramın yaklaşmasıyla birlikte bayram hediyesi adı altında küçük, ufak tefek bir hareketlilik olacaktır. Yüzük, küpe, kolye gibi takılar az da olsa satışı olur. Ramazan ayında pek düğün görülmez. Dolarda ise şuan 3.50’lerde seyrediyor. 4 lirayı görmüş dolardan bahsedersek baya bir fiyatın düştüğünü görebiliyoruz. Ama savaşın ve krizin olacağı anda tekrar yükseleceğini biliyoruz. Geçtiğimiz hafta hem Altın hem Döviz yüksekti. Geçtiğimiz hafta çeyrek Altın 245 lira civarıydı, şuanda 238 liradan işlem görülüyor. Gram altın 143’ten 141 liraya, Cumhuriyet Altını ise 952 liradan işlem görüyor. Altın ve dövizin ramazan ayı veya Malatya kayısı ile bir ilgisi yok, zira bunlar Global yatırım araçları olduğu için değişkenlik gösterebiliyor. Merkez bankası el altında doları piyasaya vermiş olabilir veya düşük bir faiz indirimi yapmış olabilir. Ticari açısından dolar daha çok etkin olduğu için ülkenin ekonomisinde belirleyici oluyor. Bu boyunduruktan kurtulmamız ve kendi paramızı kullanmamız gerekir. Ülkelerle ilişkilerde, ülkelerle alış verişlerde, milletimizde bu bilinç olması gerekir. Ama bu bilinç içimizde yok, şuan baktığımızda AVM’lerdeki dükkânların kiraları dolarla ödüyoruz, alış verişi dövizle yapıyoruz" dedi.

UCUZA ALDANMAYIN

Şekerci esnafı Adem Yılmaz, ise şöyle konuştu: “Herkesin ramazan bayramını şimdiden tebrik ederim. Şeker alırken vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken en büyük husus güvenilir yerlerden alışveriş yapması. Gaziantep’te sahte şeker üretiliyor. İnsanlar bunun fiyatını aldanmasın. Yok filan yerde şeker ucuzmuş, yok filan markette ucuz diye aldanmasınlar. Yıllardan bu yana Kahramanmaraş’ta şekercilerimiz temiz ve nezih satış yapıyor. Güvenilir yerlerden, markalı ve tescilli yerlerden, insanların tavsiye edeceği yerlerden alışverişi yapabilirler”