Kahramanmaraş’ın Ekinözü ilçesi AK Parti’li Belediye Başkanı Nursi Çeleğen, iftira suçuyla yargılandığı davada 1 yıl 15 gün hapis cezasına çaptırıldı. Mahkeme cezayı “hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ve 5 yıl süreyle denetim süresine tabii tutulmasına hükmetti”.

AĞIR CEZA MAHKEMESİ YAPILAN İTİRAZI RET ETTİ.

Ekinözü Belediye Başkanı Nursi Çeleğen hakkında verilen bu karara sanık avukatı Mehmet Hopanoğlu Elbistan Ağır Ceza Mahkemesine itiraz etti. Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi’nin dosya üzerinde yaptığı inceleme neticesinde Cumhuriyet Başsavcılığının mütalaaya uygun, oy birliği ile KESİN olarak 24.09.2018 tarihli kararı ile Yapılan itirazın REDDİNE kararını verdi.

ELBİSTAN 2.ASLİYE CEZA MAHKEMESİ KARARINDA

Mahkeme Başkan Çeleğen’e 1 yıl 15 gün hapis cezası verirken, hükmün açıklamasının ertelenmesine karar vererek cezayı 5 yıl süreyle denetim süresine tabi tutulmasına hükmetti.

Belediye Başkanı Nursi Çeleğen’ in Avukatı Av. Mehmet Hopanoğlu’nun, duruşmadaki savunmasında, “Özel kast söz konusu değildir. Tamamen duyumlarla hareket edilmiştir. Müvekkillerimin üzerine atılı suçlardan beraati, Mahkeme aksi kanaatte ise lehine olan hükümlerin uygulanmasını talep ediyoruz” dedi.

Katılanların avukatı Bayram Şakalar ise, “Sanıkların üzerlerine atılı iftira suçu yönünden dosya kapsamında özel kastın olduğu, tanık beyanları ile sabittir. Bu beyan sanıkların müvekkillerine asılsız suç isnadında bulunacağını ve bulunduğunun göstergesi olup özel kastı ortaya koymaktadır. Sanıkların atılı suçtan, alt sınırdan uzaklaşılmak sureti ile cezalandırılmalarını talep ediyoruz” dedi.

‘1 YIL 15 GÜN HAPİS CEZASI VE 5 YIL DENETİM SÜRESİNE KARARI VERİLDİ’

“Elbistan 2.Asliye ceza Mahkemesinin 10.05.2018 tarihinde görülen duruşmasında Mahkeme Nursi Çeleğen hakkında iftira suçundan:

1- Sanığın üzerine atılı “İftira” suçunu işlediği sabit olduğundan 5237 sayılı TCK 61. Maddesi uyarınca, suçun işleniş biçimi, failin güttüğü amaç ce saiki, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı ile sanığın kasta dayalı kusurunun ağırlığı göz önüne alınarak eylemine uyan 5237 sayılı yasanın 267/1 maddesi uyarınca takdiren 1 YIL HAPİS CEZASI İLE CEZALANDIRILMASINA,

2- Sanık aynı suçu birden fazla kişiye karşı tek bir fiille işlediğinden, 5237 sayılı TCK.’nın 43/2 maddesi delaletiyle TCK’nın 43/1 maddesi gereğince sanık hakkında verilen cezadan takdiren ¼ oranında artırım yapılarak sanığın 1 YIL 3 AY HAPİS CEZASI İLE CEZALANDIRILMASINA,

3- Sanığa verilen cezadan, sanığın fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları nedeniyle 5237 sayılı TCK 62/1 maddesi uyarınca takdiren 1/6 oranında indirim yapılarak 1 YIL 15 GÜN HAPİS CEZASI İLE CEZALANDIRILMASINA,

4- Sanık hakkında, başkaca kanuni veya takdiri artırım veyahut indirim nedenlerinin uygulanmasına yer olmadığına,

5- Anayasa Mahkemesi’nin 08/10/2015 tarihli 2014/140 – 2015/85 E/K sayılı iptal kararı da gözetilmek suretiyle, sanık hakkında TCK’nın 53.maddesinin uygulanmasına,

6- Sanık hakkında hükmolunan hapis cezasına ilişkin olarak, sanığın suç tarihinden önce kasıtlı bir suçtan mahkûm edilmemiş olması, kişilik özellikleri ile duruşmadaki tutum davranışları göz önünde bulundurularak yeniden suç işlemeyeceği hususunda kanaate varılması, bu suç nedeniyle oluşan tazmini kabil bir zarar tespit olunamaması ve sanığın muvafakati dikkate alınarak, 5271 sayılı CMK.’nın 231/5. Maddesi gereği, sanık hakkındaki HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASINA,

Hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilen sanığın, 5560 sayılı yasa ile değişik 5271 sayılı CMK.’nın 231/8 maddesi gereğince, 5 YIL SÜREYLE DENETİM SÜRESİNE TABİ TUTULMASINA…” kararı verildi.

AĞIR CEZA MAHKEMESİ İTİRAZI REDDETTİ

Ekinözü Belediye Başkanı Nursi Çeleğen hakkında verilen bu karara sanık avukatı Mehmet Hopanoğlu Elbistan Ağır Ceza Mahkemesine itiraz etti. Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi’nin dosya üzerinde yaptığı inceleme neticesinde Cumhuriyet Başsavcılığının mütalaaya uygun, oy birliği ile KESİN olarak 24.09.2018 tarihli kararı ile Yapılan itirazın REDDİNE kararını verdi.

Kaynak: Kanal Maraş