Karamanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler Türkiye'yi yasa boğmuş ve 11 ilimizde ağır hasara yol açmış, bugüne kadar 40 bini aşkın kişi yaşamını yitirirken 108 binden fazla vatandaşımızı kurtararıldı.
Jeofizik Profesörü Dr. Şerif Barış, A Haber'in canlı yayınında yüzyılın felaketiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Barış, depremin tarihte eşi benzeri olmadığını vurgulayarak, "MÖ 464'te Ege Denizi'nde böyle bir deprem olduğunu biliyoruz ve hiçbir yerbilimci böyle iki deprem beklemiyordu." dedi.
Barış, depremin dünyayı iki kez çevrelediğini belirterek, "Bu depremin büyüklüğü kuzeye kadar ulaştı. Sismologlar olarak bu depremin dünyanın çevresini en az iki kez döndüğünü biliyoruz. Enerji açısından bakıldığında 17 Ağustos'ta tam üç gün oldu" diye konuştu.
Prof. Dr. Barış'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"Ana şok olduktan sonra faylar boyunca artçı depremler yoğunlaştı.
11 günlük bir animasyona bakıyoruz. Artçı depremlerle beraber, faylarla ne kadar uyumlu olduğunu görüyorsunuz.
"2 YIL DAHA DEVAM EDECEK"
AFAD Başkanı açıklıyor ya 4500 tane artçı deprem oldu diye, işte bunların faylarla ne kadar ilişkili olduğunu gösteren iyi bir çalışma.
Her iki fay da sismolojik anlamda kırılmış.
Jeolojik anlamda da faylardaki kırığı ölçerek, 7.7 ve 7.6'daki depremlerde artçılar Hatay fayının da kırıldığını gösteriyor.
6.6'ya kadar artçılar var. Bunlar 2 yıl devam edecek.
"BURALAR GÜVENLİ BÖLGE HALİNE GELDİ"
Üst üste biniyor. 11 günlük artçı deprem dağılımı daha da artacak. Bir daha kırılan faylarda daha büyük bir deprem olma ihtimali yok. 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde 3 büyük fay kırıldığı için yeniden kırılma olmaz. 500 yılda bir deprem ürettiği için en az 500 yıl lazım.
Faya yakın olduktan sonra, fay kırık izin üzerine ev yapılmadığı sürece depreme dayanıklı binalar ayakta kalır. Buralar güvenli bölge haline geldi. Kırığın belli bir iyileşme dönemi var 4-5 yıl, ondan sonra yavaş yavaş gerilme biriktirmeye başlar bunlar da 300-400 yıllık periyotlardır.
"ŞİDDET 10'A KADAR ÇIKMIŞ"
İnsanlar 'deprem çok geniş alanda gerçekleşti' dedi. 7.7'lik depremin ana şoku birçok yerde hissedildi. Bakarsanız Kahramanmaraş, Malatya ve Hatay'da şiddet 10'a kadar çıkmış. Bu rakam, 7.7'den bağımsız yıkımın etkisidir. 7'den sonra camlar titrer, çatlaklar başlar. 10'da çok sayıda bina yıkımı olur.
Büyüklük depremin enerjisidir. Samsun'da da İstanbul'da da 7.7'dir. Suya atılan bir taş depremin büyüklüğü, çıkan dalgalar şiddetidir. Jeolojik koşullara göre artabilir. Hatay'da da Kahramanmaraş'ta da 10 kata kadar büyütmeler olmuştur.
Deprem dalgası sert zeminden yumuşak zemine geçince büyüyor. Depreme dayanıklı yapı yaparken zemin koşullarının çok iyi belirlenmesi lazım. Projenin de düzgün şekilde düzgün malzemeyle yapılması lazım. Böyle olursa en yumuşak yapılarda bile binalar göçmez.
"DÜNYANIN ÇEVRESİNİ EN AZ 2 KEZ TURLADI"
En kuzeye kadar gitti bu depremin şiddeti. Biz sismologlar olarak bu depremin dünyanın çevresini en az 2 kere turladığını biliyoruz. G dalgaları denir buna. Herkes yüzey dalgalarını bilir ama dünyayı turladığı yerler var. Bunlar çok küçük titreşimler. Bu özel depremin bilgisi, kardiyologların EKG'den anladıkları sinyaller gibi.
Türkiye'de biz hiçbir zaman fayların arka arkaya kırıldığını hiç görmemiştik. Daha önce hesaplıyorduk ama böyle bir şey hiç başımıza gelmedi. 1.3 G'ye kadar büyük ivmeler kaydedildi. Çok büyük bir ivmedir hasar yoğun olur. Deprem 7 kilometre derinde oldu. 9 saat içinde ikinci bir deprem tetiklendi ve Elbistan depremi oldu. Anadolu'nun en eski depremi MÖ 464 Ege'de... O tarihten itibaren 2500 yılda ilk defa böyle bir deprem oldu. Hiçbir yer bilimci böyle bir beklenti içinde değildi. 17 Ağustos 0.47 G idi. G ne demek? Binanız 100 tonsa 130 tonluk bir gücün binanıza çarptığını düşünün. 2.5 kat civarında bir büyüklük.
2 tane 17 ağustos depremi bu depremde oldu enerji olarak da 3 tane deprem tek depremde meydana geldi."