Kahramanmaraş Yörükler Türkmenler İlim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Hocalı Katliamı'nın 23. Yılı nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.

 

 

Dernek Başkanı Ali Aydın, yaptığı açıklamada "26 Şubat günü Türk dünyası ve Azerbaycan için en acılı günlerden biri olmanın yanı sıra aynı zamanda insanlık tarihi için de kelimenin tam anlamıyla siyah bir sayfadır. Türk Milletini "Sözde Ermeni Soykırımı" yapmakla suçlayanlar asıl Ermeni'lerin dün Anadolu'da, bugün Azerbaycan'da yaptıklarına bakmaları gerekmektedir" dedi.

 

1992 yılının 25 Şubatını 26 Şubata bağlayan gecesi, ağır silahlarla donatılmış Ermenistan silahlı kuvvetleri ile Hankendi'nde konuşlanmış bulunan Albay Zarvigarov komutasındaki 366'ncı Rus Motorize Alayı'nın Hocalı 'ya saldırarak tarihin en vahşi katliamlarından birini yaptıklarını hatırlatan Aydın, şunları söyledi:

 

"Hocalı'nın işgali sonucu sivil, eli silahsız, Azerbaycan Türkleri çocuk, kadın, ihtiyar ve genç ayrımı yapılmadan Ermeniler tarafından katledilmiştir. Resmi verilere göre, o gece 613 kişi hunharca katledilmiş; bunlardan 83 çocuk, 106 bayan acımasız yöntemlerle işkence yapılarak öldürülmüştür. Ayrıca, 487 kişi ağır yaralanmış ve 1275 kişi ise rehin alınmış, geri kalan nüfus da bin bir zorlukla canının kurtarmıştır. 26 çocuk tamamen ve 130 çocuk ise kısmen penissiz kalmıştır.

 

Ermeniler şehitleri acımasızlıkla, gözlerini oyarak, kafataslarının derisini soyarak ve vücutlarının farklı organlarını keserek öldürmüştür. Küçücük çocukların gözleri oyulmuş, hamile kadınların karınları yırtılmış ve insanlarımız diri diri toprağa gömülmüştür. Hatta şehitlerin birçoğunun cesetleri yakılmıştır.

 

 Ermeni'lerin 1992 yılında Hocalı 'da yaptığı vahşete ne ad verilmeli? Bu vahşet soykırım değil mi?

Bu katliam, Ermeni'lerin Türklere karşı yaptıkları ilk katlim değildir. 1905 ve 1920 yılları arasında Azerbaycan'ın Bakû, Şamahı, Guba, Karabağ bölgelerinde yine Rus askerlerinin desteği ile büyük katliamlar yaparak binlerce insanımızın katline sebep oldular.

 

Yakın tarihimizde Ermeni terör örgütü ASALA'nın 37 Türk diplomatını katletmesine, Türkleri soykırım yapmakla suçlayanlar neden sessiz kaldılar? İnsan hakları savunucuları bu olayları görmüyor mu? Ya Ermenistan'ın Azerbaycan'ın yüzde 25 topraklarının işgalini niye kimse görmek istemiyor?

 

Türkiye'yi 'Sözde Ermeni Soykırımı iddiaları ile köşeye sıkıştırmak isteyen ülkelerle karşılıklı çıkar ilişkisi içinde olan Ermenistan, dış politika hedefinin 'Sözde Ermeni Soykırımı' iddialarını Türk Devletine kabul ettirmek olarak belirlemiştir. Ermenistan'daki okul duvarlarında asılan haritalarda ülkemizin 12 ili de yer almaktadır.

 

Ermenistan'ın bayrağında Türkiye hudutları içindeki Ağrı Dağının resmi de vardır, Ermenistan Milli Marşında "topraklarımız işgal altında, bu toprakları azat etmek için ölün öldürün" denmektedir.

 

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Ermenistan politikasına ilişkin vereceği her kararın kardeş ve dost Azerbaycan'a hiçbir şekilde zarar vermeyecek, incitmeyecek ve rencide etmeyecek kararlar olmasını ummaktayız.

 

Bu katliamda şehit olan soydaşlarımıza Yüce Mevladan rahmet diliyor, kardeşlerimizin bir gün Karabağ'da, kendi topraklarında özgürce yaşabilmesini umut ediyoruz.