Merhaba sevgili okurlar, sevgili dostlar.

 

Son birkaç haftadır her Türk Vatandaşını derinden etkileyen, içini acıtan Şehit haberleri geliyor. Tarihimiz kahramanlarımız ve şehitlerimizle dolu, onların sayesinde bu vatanda yaşıyoruz. Allah bu Vatanı Türkten başkasına yar eylemesin.

 

Bugün birçok yere, mahalleye, sokağa, hatta çocuklara isminin konulduğu CENGİZ TOPEL’ in şehit edilişinin 51.yılı olması dolayısıyla onu da anmak istedim.. Kim bu Cengiz Topel, neden her yere ismi verilmiş acaba hiç düşündünüz mü? 51 yıl önce 8 Ağustos 1964 yılında Rumlar'ı Türk Halkı'na karşı işledikleri insanlık dışı eylemlerden caydırmak için Eskişehir'den Kıbrıs'a, 4'lü Filo Komutanı olarak gönderilen Cengiz Topel’in uçağı, uçuş esnasında yerden isabet alarak düşürülüyor. Cengiz Topel ve diğer arkadaşı paraşütle atlamayı başarıyor, diğer arkadaşı Türk sularına düşerek kurtuluyor fakat Cengiz Topel esir alındığı Rumlar tarafından acımasızca şehit ediliyor.

 

Türk milletinin her ferdi gibi VATAN sevdası ile yanan tutuşan Cengiz Topel, çocukluğundan beri havacılığa meraklı birisiymiş. Kara Harp okulunu bitirmesine rağmen Pilotaj eğitimi için Kanada'ya gitmiş. Kanada'daki eğitimini başarıyla tamamlayarak 1957 yılında yurda dönüp Merzifon Hava Üssü'nde göreve başlamış. 1961 yılında Eskişehir I. Ana Jet Üssü'ne atandı. 1963 yılında ise yüzbaşılığa terfi etmiş.
 

            Kıbrıs'ta ilk Türk hava harp şehidi olan Cengiz Topel’in hastanede öldüğü açıklanmış ancak ısrarlı girişimler sonucu 12 Ağustos 1964 tarihinde Rumlar'dan alınabilmiş. Kıbrıs, Adana, Ankara ve İstanbul'da yapılan törenlerden sonra 14 Ağustos 1964 tarihinde Edirnekapı'daki Sakızağacı Hava Şehitliği'nde toprağa verilmiş. Ruhu şad olsun.

 

Ülkemizde bu ve bunun gibi nice hayatlar var. Çevremize baktığımızda hep şehitle başlayan isimler görüyoruz. Bu Vatan için gözünü kırpmadan canını feda edenleri görüp de bu günkü halimize üzülmemek olmuyor.

 

Müslüman ülkelerdeki soykırımları görerek, üzülerek takip ediyoruz. Allahım bizleri zor durumlara düşürmesin. Allah korusun böyle bir durumda TÜRK Milletinin hep birlikte bir vücut olarak VATAN’ ı korumak için canlarını nasıl feda ettiğini tarih yazmıştır. Birbirimizi sevmek için zor duruma düşmek gerekmez, eski günleri düşünüp bu günlerin kıymetini bilmek yeterli.

 

Rahmetli Babam Dostozan o zamanlar acısını Cengiz Topel’ ithaf ettiği ASLANIM adlı şiiri ile dile getirmiştir. Tüm şehitlerimize ithafen sizlerle paylaşıyorum. Rahmetli babamın bu şiiri DOSTOZAN kitabında bulunmamaktadır. Kendi el yazısı ile notları arasında bulunmuştur

 

 

ASLANIM

(ŞEHİT CENGİZ TOPEL’E)

 

Sana çiçek yollamadım Aslanım.

Dünya bahçe olsa az gelirdi de.

Bayrak oldum, tabutuna sarıldım,

Başka ne sarsalar az gelirdi de.

 

Gururla, neşeyle çıkmıştın yola,

Hayrandı bulutlar bu çelik kola,

Dönmedin Aslan’ım, uğurlar ola,

Kıbrıs mezar olsa az gelirdi de.

 

Gerçi gözün yoktu elin yerinde,

Bir yaran var ki, sızlar derinde,

Bombalar indikçe her seferinde,

Okyanus yarılsa az gelirdi de.

 

Sana ağlamadım desem yalanım,

Sayende hür doğdum, hür de kalanım.

Palikaryalara haber yolladım,

Dünyayı çağırsa az gelirdi de.

 

                        DOSTOZAN/ 1964-ANKARA

 

Bir dahaki yazıda buluşmak ümidiyle dostça kalın