8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Kahramanmaraş'taki sağlık çalışanları, üst düzey yöneticilerin de katılımı ile şiddet olaylarına dikkat çekmek için bir yürüyüş düzenledi.

 

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN

 

Sağlıktan sorumlu Vali Yardımcısı Sultan Doğru, İl Sağlık ve İl Halk Sağlığı Müdürleri, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri, bu kurumlara bağlı birimlerin amirleri, bu kurumlarda çalışan personel dün cuma namazının ardından Ulu Cami Önünden başlayarak, Atatürk Bulvarı - Trabzon Bulvarı - Hükümet Meydanı - Trabzon Bulvarı - Hafız Ali Meydanı güzergahını kullanarak Müftülük Meydanına kadar yürüdü.

 

Taşınan pankartlarda "Şiddet sağlığa zararlıdır", "Kızıma dokunma", "Sizin sağlığınız için buradayım", "Doktor Ablama Dokunma" gibi sözler dikkatleri çekerken; yürüyüş öncesinde bir açıklama yapan İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Yener,  "8 Mart Dünya Kadınlar Günü olması dolayısıyla Ülkemizde Kadına şiddet olaylarına dikkat çekmek ve çalışanlarının % 60'ını bayanların oluşturduğu sağlık sektöründe olumsuz şiddet olaylarına dikkat çekmek amacıyla bu yürüyüş düzenlendi" dedi.

 

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN

 

Ülkemizde resmi kayıtlara göre 13 bin kadın, resmi olmayan kayıtlara göre 50 bine yakın kadının eşinden, ailesinden ya da çevresindekilerden şiddet gördüğüne dikkat çekerek "Sağlık alanında ortaya çıkan şiddet, diğer iş yerlerine göre oldukça fazladır  ve daha az kayda alınmaktadır. Sağlık kurumlarındaki şiddetin Sağlık çalışanlarının maruz kaldığı şiddete ilişkin yurt dışı ve yurt içinde birçok çalışma yapılmıştır" diyen Yener, şunları söyledi:

 

"Çalışmalardan elde edilen bulguların az oranda bildirildiği, sadece yaralanma gibi ciddi olayların şiddet olarak algılandığı, diğerlerinin bildirilmediği çalışmalarda öne çıkmıştır. Bir çalışmada sağlık kurumunda çalışmanın diğer iş yerlerine göre şiddete uğrama yönünden 16 kat daha riskli olduğu gösterilmiştir. Araştırmalar hastalar kadar hasta yakınlarının da sağlık çalışanlarına şiddet uyguladığını göstermektedir. Şiddete en sık pratisyen hekimler ve hemşirelerin uğradığı en sık Acil Servislerde çalışanlar şiddete maruz kalmaktadır.

 

Son bir yıl içinde en az bir kez şiddete maruz kalma oranı % 49.5 olarak belirtilmiş olguların % 48.3’inin 1-5 kez arasında şiddete maruz kaldıkları saptanmıştır. Kadınlarda şiddete uğrama sıklığının daha yüksek olduğu saptanmıştır (% 60’a % 40). Sözel şiddetin % 72.4 fiziksel şiddetin % 11.7 silah, bıçak veya kesici delici aletlerin % 0,3 oranında kullanıldığı belirtilmiştir. Çalışmada değinilen bir başka nokta da; çalışanın şiddete uğrama sırasında, genellikle yardım alamadığıdır.

 

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN

 

Acil Servisler’e yapılan bir çalışmada katılımcıların %98.5’i sözel şiddete uğradıkları %19.7’sinin de fiziksel şiddete uğradıkları belirtilmiştir. acil servislerde yapılan bir çalışmada, katılımcıların %100’ü her nöbetlerinde, en az bir kez sözel şiddete maruz kaldıklarını belirtmişlerdir. Bir aylık sürede, saldırgan davranışın %53.2, fiziksel şiddetin ise %38.5 olduğu gösterilmiştir.  Türkiye’de 2006 da yapılan çalışmada şiddete uğrayan sağlık çalışanlarının %43.5’i herhangi bir sorun belirtmezken, %56.2’sinin anksiyete veya irritasyon bulguları gösterdikleri saptanmıştır. Bu kişilerin büyük bir çoğunluğunun (%87.8), tedavi almadığı görülmüştür.

 

Sağlık çalışanlarına ve Kadına karşı şiddeti önleme adına Toplumda eğitimleri desteklemek ve  farkındalık oluşturmak amacıyla yapılan yürüyüşe çok sayıda Kamu Kurum ve Kuruluşları, Sivil Toplum Örgütleri ile Kadın Kolları temsilcileri ve vatandaşlarımız katılmıştır. Sağlık çalışanlarımıza ve kadına yönelik şiddetin azaltılması amacıyla bir​ ​çok kanun ve yönetmelik çıkarılmasına karşın kadına karşı şiddetin azalmadığı görülmektedir. Bunun önlenmesi adına toplumsal olarak eğitimin farkındalığın yükseltilmesi adına kamu kurum ve kuruluşları olarak en üst düzeyde çalışmaların yapılması gerekmektedir. Ayrıca kuruluşlar arası koordinasyon ile bu bilincin topluma kazandırılması amaçlanmalıdır."

 

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN