Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) hazırladığı Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem  Milletvekili Genel Seçimi takvimi işliyor.

Cumhurbaşkanı ile milletvekili seçiminin birlikte yapılacağı 24  Haziran'da, 6 cumhurbaşkanı adayı yarışacak, seçime 8 siyasi parti katılacak. 

Seçim takvimine göre, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel  Seçimi için yurt dışında oy verme işlemi 7 Haziran'da başlayacak, 19 Haziran'da  sona erecek.


Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili  Genel Seçimi için yurt dışında oy kullanacak seçmenler için oy verme saatlerini  09.00-21.00 olarak belirledi.

Temsilciliklerde ve ihtiyaç duyulması halinde diğer yerlerde kurulacak  seçim sandıklarında sadece seçmen kütüğüne kayıtlı olan Türk vatandaşları oy  kullanabilecek.

İlk oylar Avustralya'dan

Avustralya'da yaşayan gurbetçiler, saat farkı nedeniyle ilk oyu  atacak. Avustralya'daki Türk vatandaşları, 9-17 Haziran günleri arasında 9 gün oy  verecek.

Yurt dışında kullanılan oylar, THY'ye ait uçaklarla Ankara'ya  getirilecek. Tüm oy torbaları, ATO Kongre Merkezi'ndeki özel güvenlikli salona  götürülerek, burada oy kullanma işleminin sona ermesine kadar muhafaza edilecek.  Yurt dışı oyları, 24 Haziran'da saat 17.00'de oy verme işleminin sona ermesinin  ardından sayılmaya başlanacak.

60 ülke ve 123 temsilcilikte sandık kurulacak

Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Seçimi'nde Yurt Dışı Seçmen  Kütüğü'ne kayıtlı 3 milyon 49 bin 65 seçmen için 60 ülke ve 123 temsilcilikte  7-19 Haziran'da azami 13 gün süre ile oy kullandırılacak.

Anayasa değişikliğine ilişkin geçen yıl yapılan referandumunda yurt  dışındaki  Türk vatandaşları, 57 ülke 120 temsilcilikte oy kullanmıştı. Bu yıl  ülkelere Malta, Sırbistan ve Moldova da eklendi. Böylece, seçimlerde yurt dışı  seçim kütüğüne kayıtlı Türk vatandaşlarının oy verme işlemini gerçekleştireceği  ülke sayısı 60'a, temsilcilik sayısı da 123'e çıktı.

Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması halinde ise yurt dışında  30 Haziran-4 Temmuz'da ve azami 5 gün süre ile oy verilecek.

Seçimde bazı ülkelerdeki oy kullanma tarih ve süreleri şöyle:

Almanya, Avusturya, Fransa: 7-19 Haziran (13 gün)

Danimarka: 9-19 Haziran (11 gün)

Avustralya: 9-17 Haziran (9 gün)

Norveç: 14-19 Haziran (6 gün)

Belçika, Hollanda, İsviçre: 15-19 Haziran (5 gün)

Birleşik Krallık: 16-19 Haziran (4 gün)

KKTC, Kanada, Bulgaristan: 16-18 Haziran (3 gün)

Çin, Rusya, Romanya, Suudi Arabistan, Yunanistan, Lübnan, İsrail,  Ukrayna: 16-17 Haziran (2 gün)

Azerbaycan, Irak, İran, İrlanda, İspanya, Mısır, Malta, Özbekistan,  Sırbistan: 17 Haziran (1 gün)"

Gümrük kapılarında da oy verilebilecek

Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı vatandaşlar oylarını gümrük  kapılarında da verebilecek. Gümrük kapılarında da oy verme işlemi 7 Haziran'da  başlayacak. Tatil günleri dahil 24 saat süre ile oy kullanılabilecek gümrük  kapılarında oy verme işlemi 24 Haziran saat 17.00'de sona erecek.

Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci oylamaya kalması durumunda oy verme  işlemi 30 Haziran Cumartesi günü saat 08.00'de başlayacak ve 8 Temmuz Pazar günü  saat 17.00'ye kadar devam edecek. Gümrük kapılarında sadece Yurt Dışı Seçmen  Kütüğüne kayıtlı seçmenler oy kullanabilecek.

Yurt dışındaki vatandaşların oy kullanabileceği gümrük kapıları şöyle:

"Sarp Karayolu, Kapıkule Karayolu, İpsala Karayolu, Hamzabeyli  Karayolu, Karkamış Karayolu, Cilvegözü Karayolu, Öncüpınar Karayolu, Çobanbey  Karayolu, Dereköy Karayolu, Şakirpaşa Havalimanı, Esenboğa Havalimanı, Antalya  Havalimanı, Çardak Havalimanı, Hasan Polatkan Havalimanı, Elazığ Havalimanı,  Gaziantep Havalimanı, Hatay Havalimanı, Süleyman Demirel Havalimanı, Atatürk  Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı, Adnan Menderes Havalimanı, Erkilet  Havalimanı, Konya Havalimanı, Dalaman Havalimanı, Bodrum-Milas Havalimanı, Samsun  Çarşamba Havalimanı, Trabzon Havalimanı, Zonguldak Çaycuma Havalimanı, Kuşadası  Limanı, Ayvalık Limanı, Derince Limanı, Mersin Limanı, Taşucu Limanı ve Samsun  Limanı."