Baharın gelmesiyle birlikte etraf yeşillendi, yağışlarla birlikte her tarafta mantarlar patlamaya başladı. Hal böyle olunca, bu doğal nimetleri toplayan vatandaşlar bunları pazarlarda satarak gelir kazanmayı amaçladı. Tabi, bu onların en doğal hakkı, topladıkları taze mantarları müşteriye ulaştırmak ve kazanç elde etmek.

 

 

Müşteriler içinde bu doğal mantarların satılması ve kolayca ulaşılması bir avantajdır. Doğal mantarları yiyen ve bu doğallığa alışanlar bilir. Onun kokusu tadı, diğer tüm doğal ürünler gibi farklı ve lezzetli. Buna mantarlara kolay ulaşmaları ve zehirsizlerini almaları da müşterilerin en doğal hakkıdır. Yani herkes hakkını kullanıyor.

 

Burada iş bence belediyeye düşüyor. Yapılması gereken (belki kontrol edilmiştir ama belge yoktur) belediyenin mantar satanları özel olarak teftiş etmesi ve zehirsiz olduğunu gösterir bir belge vermesidir. Çünkü böyle bir belge olmayınca vatandaş mantar alırken ister istemez korkuyor.

 

Böyle bir kontrolün yapılması ve belgeli olması satıcıları da kontrol altına alacaktır. Zehirli mantarların satılması ilerde önlenemez tehlikeler doğuracaktır. Çünkü kontrol edilmeyen mantarlar birçok kişi ve ailenin zehirlenmesine neden olabilir.

 

Bu tip olumsuzluklarla karşılaşmamak için bu tedbirlerin alınması şarttır. Yoksa iş işten geçtikten sonra alınan tedbirler, yaşanan acının geçmesini sağlamayacaktır. Biliyorsunuz bizim ülkemizde tedbir almak acı yaşandıktan sonra yapılan bir gelenektir.

 

Zaten her zaman yapılan bir iş değil, mantar satışı, çünkü mantar belli dönemlerde piyasaya çıkan ve satılan bir üründür. Bu nedenle mantar satışının yapılacağı dönemlerde bu tedbirlerin alınmasının yeterli olacağını düşünüyorum.

 

İnşallah önümüzdeki dönemlerde satışı yapılacak olan mantarların belediyeden zehirsiz olduğunu gösteren belgelerle satışı gerçekleşir. Böyle bir belge hem alıcı hem de satıcı için çok önemlidir. Belgeyi gören vatandaş gönül rahatlığıyla mantarını alacak, satıcı da belgeli olduğu için eskisinden daha fazla mantar satıp, daha fazla para kazanacaktır.

 

Sonuç olarak; herkesin memnun olması için böyle bir belgenin gerektiğine inanıyorum. Hiç kimse üzülmesin herkes kazançlı çıksın istiyoruz. Müşteri güvenle alsın, satıcı güvenle satsın.

 

Her şeyin doğalı iyidir, milleti bina altlarında yetişen kültür mantarlarına mahkum etmeyelim. Zaten yeteri kadar doğal olmayan şeyleri yiyoruz. Hele şu günlerde birçok sebze sera ürünü. Bari mantarlarımız doğal olsun.