Kahramanmaraş'ta tüm vücudu çamura gömüler ve ölümü bekleyen bir eşek, tesadüf sonucu bulunarak hayata döndürüldü.

 

Edinilen bilgiye göre Dulkadiroğlu İlçesi Çokyaşar Mahallesinde bir obaya terk edilen ve 4 gün boyunca tüm vücudu çamura gömülüp adeta ölümü bekleyen bir eşek, hayvanseverlerin girişi ile hayata döndürüldü. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi ekiplerince çamurdan çıkarılan eşek, yapılan bakım ve tedavinin ardından normal hayatına dönmeyi başardı.

 

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Kahramanmaraş Temsilcisi ve Maraş Tabii Hayata ve Hayvanlara Işık Derneği (MARTI) Başkan Yardımcısı Mehtap Sağsen, Çokyaşar Mahallesinde bir hayvansever tarafından fark edilen eşeğin başına gelenleri ve sonrasını şöyle anlatıyor:

 

"Kahramanmaraş Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezimize, Çok Yaşarlar Köyü civarında, bir obaya terk edilerek, dört gün boyunca tüm vücudu çamura gömülüp, ölümü bekleyen bir eşek olduğu haberi gelmişti. 4  gün önce Emine Yakael adlı bir vatandaş tarafından verilen haber üzerine Bakımevi Ekibimiz eşeği bakımevine getirdiklerinde, içler acısı bir durumdaydı. Ayaklarının üstüne basamıyordu ve tüm vücudunu kaplayan çamur, tüylerini dışarıdaki tipinden dolayı dondurmuştu. Donmak üzere olduğu için suyla vücudundaki çamurlar temizlenmişti. Açlık, susuzluk ve soğuk nedeni ile vücut kendi kendine ayağa kalkamaz hale gelmiş, dolaşım sistemi zayıflamıştı.

 

Veteriner Hekimimiz, eklemlerdeki hareketsizlikten ve yaşlılıktan kaynaklı ayağa kalkamama sorununu ortadan kaldırmak için, hayvanı sıcak bir odaya aldırıp özel bakıma almış, fizik tedavi başlamış, vücuttaki su kaybı nedeni ile serum takviyesi uygulamıştı. Bu gün Bakımevine gittiğimizde, ümit verici görüntülerle karşılaştık. Eşek ayaklanmış dışarıda otlanmaya başlamıştı. Bu kış gününde dostumuzun iyileşmesi içimizi ısıtmıştı. Eşeğin tedavisi halen devam ediyor. Dostumuz iyileştikten sonra sahiplendirilmeye çalışılacak. Olmazsa Orman içine konuşlanmış Kahramanmaraş Bakımevimizde ona her zaman yer var.

 

İnsan, eşeği yıllarca özel hizmetinde  çalıştırmış, sonra da bomboş bir araziye, "yaza kadar soğuğa ve açlığa dayanırsa, tekrar çalıştırırım" zihniyeti ile terk etmişti. Ona bu kış günü sıcak bir barınağı ve bir tutam arpayı çok görmüştü. Her Şeye rağmen, o bir yolunu buldu ve hayata tutundu. Ya, insanlar tarafından hizmet ettirildikten sonra, uçsuz bucaksız ovalara terk edilerek ölüme mahkûm bırakılanlar? Ben bilinmezlere atılan ve insanlar tarafından mağdur edilen, işkence gören tüm hayvanlara zulüm görmeyecekleri bir dünya diliyorum.

 

Ve dünyadaki tüm hayvan türlerinin haklarını eşit seviyede koruyan, mensup olduğum HAYTAP adına, Eşeğe şefkatle yaklaşan Kahramanmaraş Bakımevi personeline, hayvanın tedavisini bizzat takip eden, Veteriner Hekim Sayın Mustafa İnandı'ya, Veteriner İşleri Müdürümüz Sayın Mustafa Cıngılı'ya ve Veteriner Hekim Sayın Oğuzhan Gemci'ye sonsuz teşekkürlerimi gönderiyorum."