Cumhurbaşkanlığı tarafından 29 Şubat 2020 tarihli Resmi Gazete'de yapılan düzenleme sonucunda Yükseköğretim kurumları, il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşları ile bunların kurdukları birlik, müessese, işletme, bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar yönetmelik kapsamından çıkartıldı. Bu düzenlemeden evvel yapılmış olanlarda en geç 1 (bir) ay içerisinde sonlandırılacak. Ayrıca, kadro veya pozisyon emrine yapılacak kurumlar arası geçici görevlendirmelere de bir sınırlandırma getirildi. Buna göre; başka bir kadro/pozisyon emrine görevlendirme yapılabilmesi için görevlendirmenin yapılacağı kadro veya pozisyonun statüsü ile geçici görevlendirilecek personelin statüsünün aynı olması şart koşuldu. Ancak 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 27’nci maddesine göre iş mevzuatına tabi personel istihdam eden kurumlar farklı statülerdeki personeli de görevlendirebilecek.

KAMU PERSONELİNİN KURUMLAR ARASI GEÇİCİ GÖREVLENDİRİLMESİ NASIL YAPILIYOR?

375 sayılı Kanun’un ek 25’inci maddesi gereğince hâkim ve savcılar ile bu meslekten sayılanlar hariç olmak üzere, statülerine bakılmaksızın bir kadro veya pozisyona dayalı olarak kamu kurum veya kuruluşlarında istihdam edilenler, kurumlarının muvafakatiyle bir yılı geçmemek üzere diğer kamu kurum ve kuruluşlarında geçici görevlendirilebilmektedir. Bu süre ise uzatılabilmektedir.

Bu görevlendirme aylıklı veya aylıksız olmak üzere iki şekilde yapılabilmektedir. Bu konunun detayları ise Kurumlar Arası Geçici Görevlendirme Yönetmeliği’nde düzenlenmiştir. Buna göre, kesintili ya da kesintisiz olarak toplamda altı ayı geçen geçici görevlendirmelerde mutlaka personelin muvafakatinin alınması şarttır. Dolayısıyla personelin isteği olmadan altı aydan fazla görevlendirme mümkün değildir.

Ayrıca, 657 sayılı Kanun’un vekaleten atanmayı düzenleyen maddeleri yoluyla da uzun süreli görevlendirme yapılabilmektedir.

YAPILAN DEĞİŞİKLİKTE NELER YER ALIYOR?

Yapılan değişiklikle önemli kısıtlamalar getirilmiştir. Buna göre;

1- Yükseköğretim kurumları, il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşları ile bunların kurdukları birlik, müessese, işletme, bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar kapsamdan çıkarılmıştır. Yani bu kurum ve kuruluşlar Kurumlar Arası Geçici Görevlendirme Yönetmeliği’nde belirtilen usul ve esaslar kapsamında geçici görevlendirme yapamayacaktır.

2- Bu madde kapsamında geçici görevlendirme yapılabilmesi için görevlendirmenin yapılacağı kadro veya pozisyonun statüsü ile geçici görevlendirilecek personelin statüsünün aynı olması şarttır. Yani memur işçi kadrosuna veya sözleşmeli pozisyona görevlendirilemeyecektir. Ancak 375 sayılı KHK’nın ek 27’nci maddesine göre sözleşmeli personel ve ek 28’inci maddesine göre iş mevzuatına tabi personel istihdam eden kurumlar farklı statülerdeki personeli görevlendirebilecektir.

3- Yükseköğretim kurumları, il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşları ile bunların kurdukları birlik, müessese, işletme, bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar tarafından daha önce yapılan görevlendirmeler ile 375 sayılı KHK’nın ek 27’nci maddesine göre sözleşmeli personel ve ek 28’inci maddesine göre iş mevzuatına tabi personel istihdam eden kurumlar dışındaki kurumlarda görevlendirmenin yapılacağı kadro veya pozisyonun statüsünden farklı statüdeki personelin görevlendirilmesi en geç bir ay içerisinde sonlandırılacaktır. 29 Mart’a kadar yeni düzenlemeye aykırı görevlendirmeler sona erdirilecektir.

YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER NE ANLAMA GELİYOR?

Yönetmeliğe göre, kesintili ya da kesintisiz olarak bu yönetmelik kapsamında toplamda altı ayı geçen geçici görevlendirmelerde personelin muvafakatinin alınması şarttı. Bu nedenle birçok belediye başkanı göreve geldikten sonra kendi partilerine ait belediyelerle anlaşarak birçok personeli altı aylığına istekleri dışında görevlendirmeye başlamışlardı. Bu durum bir çeşit mobbing olup, bu yöntemle personelin cezalandırılması sağlanarak görevden ayrılması hızlandırılmaya çalışılıyordu. Yapılan değişiklik sonrasında altı aydan azda olsa belediyelerin bu yöntemle personel görevlendirmesi sona ermiş ve birçok personel mobbingten kurtulmuştur.