Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Kilis'te bulunan 13 barajdaki su seviyesi, alınan önlemler ve yağışlarla birlikte geçen yıla oranla 2 kat arttı.

 

Devlet Su İşleri (DSİ) 20'nci Bölge Müdürlüğü tarafından yaşanan kuraklık nedeniyle sorumluluk sahasındaki Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Kilis'te bulunan 13 barajdaki su seviyesi, alınan önlemler ve yağışlarla birlikte geçen yıla oranla 2 kat arttı. DSİ Bölge Müdürü Mevlüt Aydın, artan yağışların 2015'i yağışlı ve ıslak bir yıl olarak geçeceğinin müjdecisi olarak gördüklerini söyledi.

 

Dünya genelinde yaşanan kuraklık Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Kilis'te bulunan 13 barajda da etkili oldu. 4 kentin içme ve sulama suyunun karşılandığı 13 barajdaki doluluk oranı bir önceki yıla göre yarı yarıya azaldı. DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından vatandaşların ve çiftçilerin yaşanan kuraklıktan etkilenmemeleri için alınan önlemler ve son günlerde artan yağışlarla birlikte 13 barajdaki su seviyesi, bir önceki yıla oranla 2 kat arttı.

 

DSİ Bölge Müdürü Mevlüt Aydın, önceden öngördükleri kuraklığa karşılık aldıkları önlemlerle büyük problemlerin yaşanmasının önüne geçildiğini belirterek, "Biz ümitliyiz. 2013-2014 yılındaki yağış azlığı malum bütün depolamalarımızı etkiledi. 2013-2014 yılında ilimizde önemli ölçüde bir yağış azlığı yaşanmıştır. Bu tarihler arasında da ilimiz 481,5 milimetre yağış almıştır. Bu yağış azlığının çiftçimize ve ilimizde yaratacağı meselelerle alakalı olarak Bölge Müdürlüğümüz ve diğer ilgili kamu kuruluşlarıyla aldığımız tedbirler neticesinde büyük problemler yaşanmasının önüne geçilmiştir" dedi.

 

Aydın, 1 Ekim-20 Eylül tarihlerini kapsayan 2014-2015 su yılının ilk 2 aylık döneminde yağışların geçen yılın aynı dönemine oranla 2 kat arttığını ifade ederek, "2014-2015 su yılına da bakacak olursak ilk 2 aylık dönemde ilimizde yaklaşık olarak 137,1 milimetre yağış meydana gelmiştir. Bu yağış, ilimizin çiftçisi ve yaşayanları için son derece sevindirici bir durumdur. Çünkü 2013-2014 su yılının ilk 2 ayında ilimizde sadece 65,8 milimetre yağış meydana gelmiştir. Bu yılki yağışlar geçen yılın 2 katı düzeyindedir. Bunu da yağışlı, ıslak bir yıl geçireceğimizin müjdecisi olarak görüyoruz. İlimizdeki yağışa paralel olarak Adıyaman, Gaziantep ve Kilis'te de ümit verici yağışlar meydana gelmektedir. Tabi geçen yıl yaşanan bu yoğun kuraklıktan sonra öncelikle toprağın suya doyması gerekiyor ki akışa geçsin ve depolamalarımızı doldurabilelim. Etrafımızda kar yağışları meydan geldi ve yağmaya devam ediyor. Bu da rezervuarlarımızın dolmasında son derece faydalı bir durumdur" diye konuştu.