Milliyet gazetesi yazarı Erol Ulusoy aracı olan herkesi ilgilendiren uyarıyı yazdı. 'Kaskolu aracın motoruna fare kaçarsa?' başlıklı yazsında şunları dile getirdi: İhsan Amca anlattı, geçenlerde iki günlüğüne İstanbul’dan Adana’ya uçacakmış. Uzun zamandır görmediği, hayattaki tek amcasını ziyaret edip, elini öpmek, hayır duasını almak istemiş. İçinizde böyle insani duygular varsa, İhsan Amca gibi siz de geciktirmeyin, ötelemeyin. Ölümlü dünya! İhsan Amca bir bakmış, otopark kampanyası var! Düşünmüş, taşınmış, havaalanına arabayla gidip, otoparka iki gün park etmiş. 

Dönüşte arabasına binmiş, kontağı çevirmiş, araba çalışmıyor! Ne yapayım, ne edeyim diye sağı solu telefonla ararken, benimle de konuştu. Benim hatırladığım İhsan Amca’nın kredi kartlarından birisi yol yardımı hizmeti de veriyordu. İhsan Amca kredi kartının arkasındaki numarayı aradı, gerçekten de yol yardımı kapsamında seyyar bir oto tamir servisi geldi. On beş dakikalık bir uğraştan sonra arıza bulundu: Muhtemelen fare olan büyük bir kemirgen motor kısmına girmiş ve bir güzel kabloları, bağlantıları kemirdiği yetmiyor gibi, lastik yanaklarına da diş geçirmiş. Diş geçirilmiş lastiklerle güvenli yolculuk yapılmayacağı da açık.

Seyyar tamirci

Neyse efendim, İhsan Amca’nın aracı orada tamir edildi. Nöbetçi seyyar lastik tamircisi geldi, lastikleri değiştirdi. Nihayetinde İhsan Amca’ya 2.700 TL’lik masraf çıktı.

İhsan Amca’nın arabası kaskolu. Dün beni aradı, kasko şirketine telefon ettiğini, durumu anlattığını, ödediği paranın kasko sigortası kapsamında ödenmesini istediğini söylemiş. Kasko şirketi reddetmiş. Bana soruyor.

Gerçekten öyle İhsan Amca, kemirgenlerin park halindeki araçların motoruna, içine girmeleri ve araca hasar vermeleri halleri, kasko sigortası kapsamına girmiyor.Buna bazen gazete haberlerine konu olan, motora yılan girmesi, kedi girmesi gibi durumları da ekleyebiliriz.

Kasko sigortası teminat içi hallerin ortak özellikleri ise İhsan Amca, ani ve bir dış etkiyle meydana gelen zararlardır. Eğer kasko poliçesine özel bir şart konulmamışsa, aracın motoruna, içine kemirgen girmesi sonucu oluşan zararlar, sigorta kapsamında değildir.  Sigorta kapsamına giren bir olay sonucu meydana gelmedikçe, taşıtın mekanik elektrik ve elektronik donanımında meydana gelen her türlü arıza, kırılma ve lastiklerde meydana gelen zarar sigorta teminatı dışında kalıyor. 

Seyir halindeki aracın bir hayvana, örneğin bir köpeğe, ineğe, geyiğe çarpması sonucu meydana gelen zarar kasko sigorta kapsamında iken, park halindeki bir aracın lastiğinin “eşek” tarafından kemirilmesi sonucu meydana gelen zarar, sigorta teminatı dışıdır. Hani, bilmiş ol diye söylüyorum İhsan Amca, bundan sonra daha dikkatli park edersin.