Müftülük Meydanı’nda gerçekleştirilen kutlama törenleri Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Vali Mustafa Hakan Güvençer, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Uzay Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un halkın bayramlarını kutlaması ile başladı.Müftülük Meydanı’nda gerçekleştirilen kutlama törenleri Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Vali Mustafa Hakan Güvençer, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Uzay Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un halkın bayramlarını kutlaması ile başladı.

 

Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşun 96. yıl dönümü Müftülük Meydanı’nda düzenlenen coşkulu bir törenle kutlandı.

 

 

 

Törene katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, “Bölgemizde yaşanan olaylar karşısında Türkiye bir insanlık adası gibi ayakta durdu” dedi.

 

 


Tören konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, "Bizim insanlığımıza, bayrağımıza, özgürlüğümüze hele de kadınımıza bir el uzandı mı işte orada aslan kesiliriz, Sütçü İmam gibi. İşte bu ruh bizi yaşatan, işte bu ruh bizi bir kültürel miras olarak yarına taşıyan ruhtur" dedi.

 

 

 


Mahir Ünal; "Bizler, hepimiz bunun mücadelesini veriyoruz; insanımız daha iyi yetişsin, çocuklarımız daha iyi eğitim görsün diye. İnsanımızın temel sorunları kalmasın, refah tabana yayılsın ve bu ülke dünya milletleri arasında hak ettiği yeri alsın. Biz her zaman bütün bunları yaparken; barıştan, kardeşlikten, insan onurundan yana olduk, orada durduk. Biz bugün bölgemizde yaşanan olaylar karşısında hangi tepkiyi verdik kardeşlerim? Biz Suriye'de bu olaylar yaşanırken, bölgemizde bu insanlık dramı yaşanırken Türkiye bir insanlık adası gibi dimdik ayakta durdu. Biz bugün insanlığın üzerinde yükseldiği değerleri yaşatıyorsak işte bunun sayesindedir'' diye konuştu.

 

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı yapmak üzere kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç yaptığı konuşmada:

 

“Hürriyeti olmayan bir milletin Cuma namazı kılması caiz değildir” diyerek ,Gayret bizden yardım Allahtan’dır” diyerek şahlanan Arslan Bey’i,  Şehit olan kocasının silahını alarak "sıra bizde" diyen Senem Ayşe'yi “Maraş bize mezar olmadan, düşmana gülzar olmaz” diyerek, varlıklarını inançları ve özgürlükleri uğrunda adayan Mıllış Nuri, Yörük Selim, Evliya Efendi, Çakmakçı Sait gibi bayrağı uğruna şahadet şerbeti içen yiğitleri, Namusuna uzanan elleri kırmak için ilk kurşunu atan ve kurtuluşla simgeleşmiş Sütçü İmam’ı, Süt kadar ak yürekleriyle Maraş'ı sokak sokak, ev ev savunarak, bir devleti tek başına yenen Kahraman ecdadımızı bu mübarek Cuma gününde minnetle ve rahmetle yad ediyorum.

 

 

 

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç da Türk Bayrağı'nı öptükten sonra başına koyup kırmızı şeritli İstiklal Madalyasını Türk Bayrağı'na taktı. 

 


Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç; "Masa başında aziz vatan toprağını paylaşıp coğrafyamızı paramparça etmek isteyen işgalcilere karşı iman dolu göğsünü, dünyanın en güçlü orduların siper ederek, 22 gün 22 gece süren kadın, erkek, genç ve yaşlı demeden, topyekun mücadelesiyle yeni bir destan yazarak Çanakkale, Kut'ül Amare ruhunun bitmediğini tüm dünyaya haykırmıştır" diye konuştu.

 

Başkan Erkoç; Bugün de bu şehrin asil ve güzel insanları, 96 yıl önce kahramanlık destanı veren ecdadın torunları olarak, yanı başımızda Halap’te, Şam’da, Türkmen dağında özgürlük mücadelesi veren, aynı medeniyetin mirasçısı olduğumuz, aynı manaviyatı paylaştığımız, aynı dili konuştuğumuz kardeşlerini bağrına basarak, onları en iyi anlayan ensar şehir olmuştur.'' diye konuştu.

 

 

Konuşmaların ardından,Kurtuluş Gününü, Maraş İşgalini, Abdal Halil Ağa, Bayrak Olayı, Sütçü İmam Olayı gibi Maraş Milli Mücadelesinde yaşanan olayları anlatan tiyatro oyunuyla temsili olarak canlandırıldı. Tiyatro oyunu, kutlamaya gelen vatandaşlar tarafından büyük alkış aldı.

 


TRT1'de yayınlanan Diriliş Ertuğrul dizisindeki "Delidemir" rolündeki oyuncu Mehmet Çevik, Sütçü İmam'ı canlandırması vatandaşlar tarafından büyük alkış aldı.

 

 

12 Şubat Kurtuluş Bayramı Kutlamalarına, Kültür ve Turizm bakanı Mahir Ünal, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ve binlerce vatandaşın katılımlarıyla, geçit töreninin ardından sona erdi.