Düzce Üniversitesi öğrencileri, kendi elektrikli araçlarını üretmek için harekete geçti ve Mekatek Topluluğu ile birlikte çalışmalara başladı. Togg'dan esinlenerek üretmek istedikleri araç için maddi imkanı olmayan öğrenciler, geri dönüştürülebilir ürünler, ameliyat sedyesi, bozuk aküler ve hurda araçlardan topladıkları malzemelerle elektrikli araç üretti. TEKNOFEST 2023’e yaptıkları elektrikli araç ile katılan öğrenciler Türkiye 3'üncüsü oldu.
"En iyi takım ruhu ödülüne layık görüldük"
Aracı 2 ayda tamamladıklarını belirten Düzce Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Soner Kayahan, "Aracımızı 2 yıl önce bir hayalin uğruna canlandırmak için çalışmalara başladık. Togg'un çalışmalarının ortaya çıkmasından sonra bizde 'Kendi aracımızı yapalım' dedik. 1 hafta da mekanik kısmını bitirdik. Yaklaşık 2 ayda da otonom hale getirdik aracımızı. Bu sene de TEKNOFEST yarışmasında 3'üncülük derecesi alıp, en iyi takım ruhu ödülüne layık görüldük. Eski hurda araçların eski malzemelerini toparlayarak kendi aracımıza uygun bir şekilde revize ettik. Bu revizelerin sonucunda aracımız bu hale geldi. Üzerindeki tüm malzemeler geri dönüştürülebilir malzemelerden yapıldı" dedi.
"Aracın şaşesi ameliyat sedyesi"
Aracı geri dönüştürülebilir ürünlerden yaptıklarını belirten Kayahan, "Aracımızın şase kısmında ameliyat sedyesini kullandık. Aracımızın iç kısmında bulunan fren sistemi, salıncak yapısı amörtisör sistemini eski hurda araçlardan sökerek kendi aracımıza revize edecek şekilde tasarladık. Dış kabuk kısmında ise cam elyafı ve kompozit malzemeleri kullandık. Aracımızın dış görünüşüne aldanmayın. Aracımız otonom araçtır. Biz Türk gençleri olarak daha güzel imkanlarla daha güzel işler başarabileceğimize inanıyoruz" diye konuştu.
"En iyi takım ruhu ödülünü aldık"
Düzce Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Irmak Kardaş da, "Ekip arkadaşlarımızla projeyi tasarladık, uyguladık ve üretim aşamasına geçtik. TEKNOFEST binek otonom araç yarışmasında bu sene yarıştık. 3'üncülüğe layık görüldük ve ardından en iyi takım ruhu ödülünü aldık. Ekip arkadaşlarımızla beraber gecemizi gündüzümüze katarak yoğun çalışmalarla 2 ayda bu aracı tamamladık" şeklinde konuştu.
"4.4 kilovat akü ile 50 kilometre gidiyor"
Aracın elektrik aksamını eski elektrikli bisiklet ve motosikletten topladıklarını belirten Düzce Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Tolga Keskin, "Aracımızın elektrik malzemelerini ayarlarken biraz zorlandık. Eski elektrikli bisiklet ve motosikletlerin malzemelerini toplayarak sonrasında gerekli bakımlarını veya sistemimizde kullanılabilecek şekilde tekrardan revize işlemleri yaptık. Daha sonra bunları aracımıza montajladık. Testlerimizi yapmaya başladık, sıkıntılar ortaya çıkmaya başladı. Biz tekrar arkadaşlarımızla çalışmalar yaparak, çalışır duruma getirdik. Araç içerisinde bulunan akü yaklaşık olarak 4.4 kilovat bir kapasiteye sahip. Bu kapasiteyle beraber yaklaşık 50 kilometre mesafemiz var. Aracımızla yaklaşık 55 kilometre kadar bir hıza çıkabildik. Alan müsaitliğine göre belki daha fazla hıza da ulaşabiliriz" ifadelerini kullandı.