Bunaltıcı yaz aylarında elektrik tüketiminin artması ve faturaların artmasıyla birlikte vatandaşlar tüketimde daha fazla tasarruf etme eğilimine giriyor. Özellikle klima kullanımı olmak üzere güç tüketimini mümkün olduğunca azaltmak için bazı önlemler alınması önerilir. İhtiyacınızdan daha büyük bir klima almayın ve paradan tasarruf etmek için çok düşük bir sıcaklık yerine 25 derece civarında bir klima kullanın. Aydınlatma açısından, 15 watt'lık enerji tasarruflu lambalar, 60 watt'lık sıradan ampullere kıyasla %75 elektrik tasarrufu sağlayabilir.

Aydınlatma için ampul seçiminden klima kullanımına kadar güç tüketimini azaltmanın birçok yolu vardır. Öncelikle soğutulacak yerin büyüklüğünü ve iklim şartlarını göz önünde bulundurmak önemlidir ve gereğinden büyük klima almayın. Serin zamanlarda klimayı kapatarak dışarıdaki havayı kullanın, sıcak saatlerde klimayı çalıştırırken kapı ve pencereleri kapalı tutun, odayı serin tutun ve elektrik tasarrufu için çok düşük sıcaklıklar yerine yaklaşık 25 derecelik klimalar kullanın. evde yokken klimalar Kapatmak ve doğrudan güneş ışığının soğutulan odaya girmesini önlemek aşırı tüketimi de önleyebilir.

İÇ-DIŞ ISI FARKINA DİKKAT!

Klimayı evde değilken kapatacak şekilde ayarlamak, 10 yıldan fazla hizmet ömrü olan bir klimayı yenisiyle değiştirmek ve doğrudan güneş ışığının soğutulan odaya girmesini önlemek de güç tüketimini etkili bir şekilde azaltabilir. Klimanın hava filtresini düzenli olarak temizleyin ve yüksek nem ve perde gibi alanlarda ekipmanın nemini ayarlayın. Diğer bazı klima enerji tasarrufu önerileri, mobilya ile örtmemek ve dış sıcaklığın iç sıcaklıktan çok farklı olmamasıdır (örneğin, dış sıcaklık 40 derece olduğunda, iç sıcaklığı 18 dereceye ayarlamayın).

TASARRUFLU AYDINLATMA

Aydınlatma tarafından tüketilen enerjinin azaltılması, kullanılan ampul ve lamba tipine bağlıdır. 15 watt'lık enerji tasarruflu lambalar, 60 watt'lık ampullere göre %75 elektrik tasarrufu sağlarken, floresan lambalar halojen lambalardan ve sıradan lambalardan daha ekonomiktir. Bu tür aydınlatma ekipmanlarının kullanılması mutfak, oturma odası, oturma odası gibi uzun süre aydınlatılan alanlarda farklı etkilere sahiptir. Akkor ampuller yerine kompakt floresan lambalar kullanılarak enerji tüketimi %80 oranında azaltılabilir.

APARTMAN GİRİŞİNDE SENSÖRLÜ IŞIKLAR

Dayanıklı ve düşük enerjili aydınlatma araçlarının yanı sıra kullanım alışkanlıkları değiştirilerek de tasarruf sağlanabilir. Dekoratif aydınlatmayı en aza indirmek, kullanılmayan odalarda ışıkları söndürmek, özellikle geceleri ışık kontrollü lambaları tercih etmek ve ampulleri düzenli olarak temizlemek; bina girişleri ve apartman koridorları gibi alanlarda sürekli aydınlatma yerine indüksiyon aydınlatmanın tercih edilmesi de düşük aydınlatma açısından da önemlidir. güç tüketimi. çok etkili. Işığı engelleyen abajurlar kullanmayın; dinlenme alanında ve evde okuma, çalışma, yüksek güç kullanma, daha az lamba ve daha düşük güçlü lamba kullanma, gün ışığından yararlanma gibi güçlü ışığa ihtiyaç duyulan yerlerde farklı aydınlatma yoğunlukları seçin. gündüz evde vb. Aydınlatmada uygulanabilecek enerji tasarrufu yöntemlerinden biri.

FIRIN KAPAĞINDAN, PRİZİNDEN ENERJİ KAYBI...

Soğutma ve aydınlatmanın yanı sıra elektrikten tasarruf edilebilecek yerler de var. Elektrikli ev aletlerinin düşük güç tüketimi için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:

Elektronik ekipmanların enerji seviyesine dikkat edin, kabini direkt güneş ışığı almayan bir yere koyun, kabini aşırı yüklemeyin, kullanılmayan ekipmanları prizde bırakmayın, çamaşır ve bulaşık makinesini mümkün olduğunca ekonomik kullanın, Fırını sık sık açın Kapı yemek yaparken.