Son zamanlarda adını sıkça duymaya başladığımız dijital varlıklar olan token’larda patlama yaşanıyor. Başta spor kulüpleri olmak üzere pek çok marka kendi token’ını çıkararak hem fon topluyor hem de blokzincir teknolojisinde yerini alıyor.

Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Cem Barlas Arslan, token’ların bir anlamda borsadaki halka arz görevini gördüğünü belirterek, “Markaların token çıkarmaları gelir elde etme ve dünyada önemli bir yere sahip olmaya başlayan blokzincir teknolojisinde yer alma düşüncesidir. Özellikle spor klüpleri son yıllarda kendi token’larını çıkararak hem taraftarlarından fon toplamakta hem de token sahiplerine çeşitli olanaklar sunuyorlar” dedi.

Kripto para olarak görülen pek çok coin’in birer token niteliğinde olduğuna işaret eden Arslan, “Bugün bilinen kripto paraların büyük bir kısmının kendi blokzincir ağları yok. Bu anlamda kripto paralar için ifade edilen olumlu ve olumsuz tüm bilgilerimiz, token’lar için de geçerli. Ancak token’ların ardındaki niyet ve vaat ettikleri daha basit ve sınırlı. Yani bir anlamda kripto para olarak tanımladıklarımız banknot, hisse senedi gibi ise token’lar madeni para, jeton gibi” değerlendirmesini yaptı.

ALIRKEN DİKKAT EDİN
Arslan, ‘Token alan kullanıcıların kripto paralarda olduğu gibi gelecekte para kaybetme olasılığı var mı’ sorusuna da şu yanıtı verdi:

“Kripto para ve türevlerinde para kazanmak gibi kaybetmek de var. Her finansal öğe gibi riskler içeriyor. Tabi kripto sistemin yapısı itibariyle riskler daha da fazla. Aynı durumlar token’lar için de geçerli. Özellikle elde tutanlara belli imkanlar sağlamayan token’lar, fiyat anlamında yüksek bir oynaklığa sahip. Öte yandan hacimleri de düşük olduğu için manipüle edilebilmeleri daha kolay” diye konuştu.