Özhaseki, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre ve Şehircilik  Bakanlığının 2018 yılı bütçesine ilişkin yaptığı sunumda, mekansal planlama  alanında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Bölge planlarına, stratejik planlara ve kalkınma planlarına uygun  olarak genel arazi kullanım kararlarını belirleyen çevre düzeni planı  çalışmalarının yaklaşık yüzde 99'unun katılımcı bir süreçle tamamlandığını  belirten Özhaseki, "Şu anda 81 ilin çevre düzeni planı tamamlanmış bulunmaktadır.  Sadece birkaç ilde mevzi olarak itirazlar var, onları da görüşmeye devam  ediyoruz." ifadesini kullandı.

En çok itirazların İzmir bölgesinden geldiğini, 100'ün üzerinde  itirazın bulunduğunu anlatan Özhaseki, "Değerli Başkanı aradım, kendisini ve  ekibini davet ettim Bakanlığımıza. İtirazlar noktasında bizim düşündüklerimizle  İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düşündükleri noktasında uzun boylu bir farklılık  olmadığını gördük. 90'dan fazla ihtilafı sona erdirdik. Birkaç tane mevzi olarak  küçük ihtilaflar kaldı, onları da kendi aramızda yine bir uzlaşı içerisinde  değerlendirip inşallah İzmir'in de tamamıyla bu itirazlar noktasındaki konusu,  sıkıntısı bitmiş olacaktır diye düşünüyorum." diye konuştu.

Türkiye genelinde sıkıntılı olan ilçelerde de çalışmaların  sürdürüldüğünü aktaran Özhaseki, İstanbul'un Sultanbeyli ilçesindeki tapu  probleminin, Van'daki çevre yolu probleminin çözülmek üzere olduğunu dile  getirdi.

Bakan Özhaseki, kıyı alanları planlamasında önemli mesafeler  kaydedildiğini vurgulayarak, Türkiye kıyılarının yüzde 60'ının bütünleşik kıyı  alanları planlamasının 2017 sonunda tamamlanacağını, tamamının ise 2019 yılı  sonunda bitirilmesinin hedeflendiğini bildirdi.

"İmar uygulamalarını disiplin altına alıyoruz"

İmarla ilgili şikayetleri titizlikle incelediklerinin altını çizen  Özhaseki, "İmar mevzuatlarını yeniden ele alıyoruz. Bu şekilde imar mevzuatlarını  sadeleştirilerek, denetim mekanizmaları kuruyoruz. İmar mevzuatında yapılacak  düzenlemeler ile hukuka aykırı ve haksız emsal artışı sağlayan, dikey mimariyi  teşvik eden, şehir silüetini bozan imar planı değişikliklerinin önüne geçilecek,  özellikle parsel bazında plan tadilatını kısıtlayarak, imar uygulamalarını  disiplin altına alıyoruz. Bu konuda çalışmalarımız tamamlandı. Meclisin çalışma  takvimi içerisinde inşallah getirip sizlerin huzuruna onları sunacağız."  değerlendirmesinde bulundu.

Gerekli altyapı ve sosyal donatı alanını sağlamak şartıyla yapılacak  imar planı değişikliklerinde ortaya çıkacak olan değer artışından kamunun pay  almasını sağlayacak mevzuat önerisinin de hazırlandığı bilgisini veren Özhaseki,  imar yönetmeliklerindeki farklı uygulamalar ve kargaşaya son verilerek, yeni  planlı alanlar imar yönetmeliğinin yayınlandığını anımsattı.

Özhaseki, Otopark Yönetmeliği'nin görüşe açıldığını ve tamamlanmak  üzere olduğunu belirterek, "Belki de otopark konusunda şimdiye kadar çektiğimiz  sıkıntıların tamamını sona erdirecek bu yönetmelik, çok kısa süre içerisinde  yayınlanacaktır." dedi.

Bakanlık olarak hazırladıkları diğer yönetmeliklere ilişkin de bilgi  veren Mehmet Özhaseki, bir başka önemli faaliyetin de Şehircilik Şurası olduğunu  aktardı.

"Şehircilikte Yeni Vizyon" ana temasını gerçekleştirmek için alanında  uzman 133 üyenin katılımı ile sürdürülen çalışmalarda sona gelindiğini belirten  Özhaseki, sonuçları çok yakında kamuoyuna duyuracaklarını söyledi.

Tapu'dan Hazine'ye 8 milyar liralık harç geliri

Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi'nin kurulmasına ilişkin de  değerlendirmelerde bulunan Özhaseki, bu konuda başarılı çalışmalar yapıldığını  anlatarak, milli olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, sunumun son bölümünde Tapu  Kadastro ve İLBANK'ın faaliyetlerine ilişkin bilgi vererek, "Tapu ve Kadastro  faaliyetleri kapsamında Hazine'ye 2016 yılında 10 milyar, 2017 yılı Ekim ayı  itibarıyla da bugün için 8 milyar lira harç geliri sağlanmıştır." ifadesini  kullandı.

Tapu Kadastro Bilgi Sistemi'nin (TAKBİS) kurulduğu ve Türkiye'nin tüm  mülkiyet bilgilerinin elektronik ortama aktarıldığını anlatan Özhaseki, Mekansal  Gayrimenkul Sistemi"nin kurulmasıyla da tapuda yüzde 99,5 oranında sisteme  entegrasyonu sağlandığını, Web-tapu sistemine de geçildiğini bildirdi. Özhaseki,  şöyle devam etti:

"Yakında inşallah açıklayacağız. Bundan sonra insanlara gidip tapu  daireleri kapısında beklemekten ziyade elektronik ortamda müracaatları, neler  yapacağı izah edilecek, sonra eğer eksikleri varsa yine o ortamda kendine  bildirilecek. Vatandaş geldiğinde en geç 5 dakika içinde tapu işlemi bitirilecek.  Bununla ilgili çalışmalarımız son aşamaya gelmiş bulunuyor."

İller Bankası'nın çalışma alanına ilişkin bilgi veren Özhaseki,  bankanın bu kapsamda bin 398 belediye, 51 il özel idaresi, 2 ilçe özel idaresi,  30 büyükşehir su ve kanalizasyon idaresi olmak üzere toplam bin 481 yerel yönetim  birimine hizmet verdiğini dile getirdi.

İLBANK'ın son 5 yıl içerisinde 41 milyar lira kredi kullandırdığına  işaret eden Özhaseki, "2003 yılından bugüne kadar 216 milyar lira pay tahakkuk  etmiş olup, borçları düşüldükten sonra 189 milyar lira da ilgili belediyelere  gönderilmiştir." açıklamasını yaptı. Özhaseki, yine son 15 yıl içerisinde toplam  5 bin 301 işin bitirilerek, yerel yönetimlere teslim edildiğini bildirdi.

SUKAP kapsamında da projenin başlangıcından günümüze kadar bin 243  adet iş için toplam 8 milyar 235 milyon lira kaynak aktarıldığını ifade eden  Özhaseki, "İller Bankası A.Ş. tarafından sağlanan kredi ile finanse edilen  terörden etkilenen bölgelerin altyapı tesislerinin yapım çalışmalarında da  söz  konusu bölgelerde 19 adet iş için yaklaşık 690 milyon lira finansman tahsis  edilmiştir." diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, İller Bankası'nın yabancı kredi  kuruluşlarıyla toplam 1 milyar 498 milyon avro tutarında kredi anlaşmaları  imzaladığını da kaydetti.