Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, yazılı açıklamasında, çalışma hayatının en önemli gündem  maddelerinden biri olan kıdem tazminatının, gerek yerine getirdiği fonksiyonları  gerekse hukuki niteliği bakımından uzun süredir tartışılmaya devam ettiğini  vurguladı.
"Mevcut kıdem tazminatı sistemi içerisinde, işçilerin kıdem tazminatı  hakkına erişiminde gerek yasal birtakım boşluklar gerekse birtakım olumsuz  işveren uygulamaları nedeniyle, oldukça zorluklar bulunmaktadır."  değerlendirmesini yapan Arslan, kıdem tazminatında tavan uygulaması, bir yıl  çalışma şartı, sadece iş kanunu kapsamındaki işçilerin tazminattan yararlanması  gibi birçok sınırlamanın bulunduğunu aktardı.

Hak-İş olarak, kıdem tazminatı konusunda kazanılmış haklardan geriye  gidiş olmayacak şekilde ve her çalışanı kapsayıcı düzenleme yapılması gerektiği  yönündeki görüşlerini her platformda dile getirdiklerine işaret eden Arslan,  şöyle devam etti:

 "Çalışma hayatının bu önemli sorununu, sosyal taraflarla müzakere  etmeye ve mutabakata açık olduğumuzu bir kez daha belirtmek isteriz. Ancak bu  salgın döneminde ülkemizin yaşadığı ekonomik ve sosyal zorluklar devam ederken,  kıdem tazminatı konusunun tartışılmasının uygun olmayacağını düşünmekteyiz. Kıdem  tazminatının daha erişilebilir, daha güçlü ve kapsayıcı bir yapıya kavuşması  hususunda yapılacak düzenlemeleri, zamanlama olarak uygun bulmadığımızı belirtmek  isteriz."

 Çalışmalarda "sosyal diyalog mekanizması" vurgusu

Arslan, Kovid-19 salgını sebebiyle devletin tüm kurumlarıyla omuz  omuza mücadele ederek tüm dünyaya örnek olacak bir duruş sergileyen Türkiye'nin,  bu süreçte ekonomik, sosyal ve sağlık alanında dünyada öncü bir model olmuşken,  kıdem tazminatı konusunun böyle hassas bir zamana sıkıştırılarak tartışılmasını  uygun görmediklerini bildirdi.

 Hak-İş olarak, ülkede yeni bir modelin kurulabilmesi için tüm işçi ve  işveren konfederasyonları ile devletin ortak aklı ortaya koyacağı bir sosyal  diyalog mekanizması işletilerek, çalışmaların gerçekleştirilmesi gerektiğini  savunduklarını aktaran Arslan, şunları kaydetti:

"Kıdem tazminatına ilişkin görüşlerimizin, sosyal diyalog anlayışı  çerçevesinde müzakere edilmesine ve ilgili sosyal taraflarla karşılıklı olarak  görüşlerin paylaşılmasına her zaman olumlu bakmaktayız. Toplumsal barış, çalışma  barışı ve sosyal diyaloğu her daim destekleyen öncü bir işçi kuruluşu olarak,  işçi ve işveren taraflarının tam katılımıyla bir platform oluşturulması, kıdem  tazminatı sorununa yönelik adımlar atılması açısından önemli olacaktır. Kıdem  tazminatı gibi önemli bir sorunun daha uygun bir zaman ve zeminde, kazanılmış  haklardan geriye gidiş olmayacak şekilde, çalışanlar lehine çözüme kavuşturulması  için somut önerileri konuşmaktan ve tartışmaktan yana olacağız."

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Kazanılmış hakların korunduğu ve  çalışanların tamamına yönelik güçlü, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir modele  ihtiyaç duyulduğu inancındayız. İstisnasız her bir çalışan için güvence altına  alınacak, haksızlıkların, adaletsizliklerin yaşanmayacağı bir sistemin  geliştirilmesi gerekmektedir." değerlendirmesini yaptı.