Döviz kurlarındaki yükselişlerin bazı mal ve hizmet maliyetlerini etkilemediği halde “döviz kaynaklı maliyet artışı” iddiasıyla fiyatlarını yükselten işletmelere karşı, tüketicilerin korunması ve aynı zamanda haksız rekabet karşısında işletmelerin zarar görmemesi için gerekli önlemlerin alınmasının zorunlu hale geldiği belirtildi. 

TEDBİRLER İŞLİYOR 

Türkiye'de uygulanan liberal ekonomik sistemde bir mal veya hizmetin fiyatının arz ve talep dengesine bağlı oluşmasının esas kabul edildiği ifade edilen açıklamada, bununla birlikte, piyasalarda tam rekabetin sağlanamaması durumunda kamunun piyasa aksaklıklarını gidermek için gerekli tedbirleri almasının özellikle tüketicilerin zarar görmemeleri bakımından önem arz ettiği vurgulandı. 

‘HAKLI GEREKÇE’ DETAYI 

Açıklamada bunun için 31 Ağustos'ta yürürlüğe giren “Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen “bu durumlardan etkileniyormuş” gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın artışa gidenlere yönelik düzenleme yapıldığı hatırlatıldı. 

81 İLDE DENETİM

Bu düzenlemenin hedefinin, hiçbir şekilde serbest piyasa sisteminin işleyişine müdahale etmek olmadığına dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Bilakis düzenlemenin asıl amacı, hem haksız fiyat artışlarıyla mağdur edilen tüketicilerin hem de haksız rekabet karşısında dürüst ticaret prensiplerine bağlı olarak faaliyet gösteren işletmelerin korunmasıdır. Bu kapsamda bugün itibarıyla 81 ticaret il müdürlüğümüz kanalıyla 3 bin 974 firmada, toplam 69 bin 200 ürün denetlenmiştir. Diğer taraftan, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Genel Müdürlüğü'nce, üreticiler nezdinde yürütülen resen incelemeler çerçevesinde 114 firmadan savunma yazıları talep edilmiş olup, denetim süreci devam etmektedir ve ilgili mevzuat kapsamında gerekli yaptırımlar uygulanmaktadır.” 

3 AY KAPATILABİLİR

Bu düzenlemeyle, dövizdeki hareketliliği fırsat bilip ürünlerin fiyatını artıranlar hakkında, haksız ticari uygulamanın üç aya kadar tedbiren durdurulması ya da 5 bin lira idari para cezası da uygulanabilecek. Tüketicinin korunması kanununda, ihlalin niteliğine göre bu cezaların birlikte veya ayrı ayrı verilebileceği de yer alıyor. Aykırılığın ülke genelinde gerçekleşmesi hâlinde idari para cezası 50 bin liraya kadar uygulanabilecek.

ENFLASYONLA MÜCADELENİN YOL HARİTASI AÇIKLANACAK 

Önceki gün yaptığı açıklamada ekonomide dengelenme sürecinin başladığını belirten Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bugün Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı’nı açıklayacak. İçinden geçilen sürecin zorluklarına rağmen, tüm paydaşlarla sağlanan güçlü koordinasyon ve işbirliğiyle zor süreçlerin üstesinden geldiklerine vurgu yapan Bakan Albayrak, “Açıklayacağımız programla bu dayanışmayı çok daha ileri taşıyacağız” ifadelerini kullandı.

'ÖNEMLİ BİR TAVSİYE'

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) kararı sonrasında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'tan da açıklama geldi. Bakan Albayrak, Bankalar Birliği’nin, reel sektörün kredi borç ödemelerinin yapılandırılmasına ilişkin aldığı tavsiye kararını çok önemli gördüğünü söyledi. Albayrak, “15 milyon TL’nin altındaki borçlar, 6 ay ödemesiz 24 aylık vadeyle yapılandırılacak. Bu kararı alan Bankalar Birliği’ne teşekkür ediyorum” dedi.